Chudnutie - praktické tipy a rady

Vypočítajte si svoje BMI a koľko máte jesť

Energetické tabuľky - rýchle a prehľadné

Kurz chudnutia e-mailom

Otestujte si, čo viete o chudnutí

Pridajte sa do fóra o chudnutí

Jogurt – domáca výroba

Lenka6 A čo tam hovorili? Nepozerala som.

hexe babenky aký mate názor na TO o domácom jogurte včera v Jste to co jíte???

vewa Osobne si myslím, že preváraním kravského mlieka z automatu alebo mlieka priamo od chovateľa kráv sa stráca veľa prospešných kultúr. Moja rodina odjakživa používa mlieko priamo od kráv bez pasterizácie a doteraz s tým nebol žiadny problém. Dokonca aj malé deti ho pili a nemali s ním žiadne problémy.

Marry27 Ahoj žienky, mliečko z automatu alebo od kravy doporučujem prevariť!!! Z mikrobiologického hľadiska si tým môže človek poriadne zavariť (minimálne deťom prevárať určite).

apolenka No ktovie, ako to je. Ale ak sa urobia s prevareného, tak OK.

tini apolenka, nie, kvasenim sa zle bakterie nepolepsia;)), ak by tam teda nejake zle boli. Ono ja sama som na pohybach, viem ze z hladiska hygieny je bezpecnejsie pit prevarene, zas urcite asi este hodnotnejsie je neprevarene, lebo tym varom, aj ked len nie uplne prevarenim, ale zohriatim na 80 ci kolko to stupnov, tiez daco odide.. ja som to zatial vzdy pre istotu prevarila, najma preto, ze tie jogurty jedia aj deti. Moj kolega oni robia tak, ze do jogurtu prevaria, a do kavy davaju surove;))

apolenka tini môj muž ho pije v pohode. V kupovaného má hneď hnačku, z automatového absolútne nič. Ale máš pravdu, že je to tam napísané. Len podľa mňa tým kvasením sa menia aj baktérie na priaznivé. Nie som odborník, ale možno mám pravdu s:-))) s:-)))

tini apolenka, ale to mlieko z automatu sa doporucuje prevarit, lebo je ozaj surove a nepasterizovane… aj ked viem, ze podaktori ho neprevaraju vzdy..

apolenka bianca: jogurt by sa nemal robiť z prevareného mlieka. Treba ho len ohriať na 40 %, aby sa nezničili priaznivé baktérie.

tini bianca, jasne, ja robim stale tiez, a tiez z automatoveho, ak sa mi tam podari ist, ale inak z toho horskeho mlieka cerveneho z tesca. Inak to je super, ze 2 roky, to by som neverila.. ja vzdy robim vlastne z noveho jogurtu, cize nie z urobeneho.. vidis, ani neviem preco;), mozno by som tiez mohla skusit cyklovat.. s;) s;)

bianka No čo, kočky, ešte vyrábate jogurty? Mne tá Olma spomínaná na 8. strane tejto témy vydržala na "reťazovú" výrobu takmer 2 roky sthumb2 sthumb2 .
Potom už príliš zredla a ja som niekedy v októbri kúpila Hollandiu, odvtedy vyrábam z nej. V našom okolí pribudol mliečny automat, takže som prešla na čerstvé mlieko. Žiadne mastné oká na ňom neplávajú, na automate je napísaný obsah tuku tuším 3,8 %. Naberiem mlieko za 1,30 € (1 l = 0,70 €), doma nechám zovrieť, o tri hodiny precedím, pridám 180 ml jogurtu z minulej výroby, rozmiešam, nalejem do pohárikov, dám na noc do teplej vody pod deku a ráno mám jogurt.
Akurát že to musím opakovať každé 4 dni, lebo okrem mňa začal konzumovať jogurty aj manžel s;) s;)
Moja večná vďaka tomuto fóru za jogurtový recept!

apolenka Dia: a čo budeš potom s tým mliečkom robiť? Prevariť ho aj tak treba. Alebo si ešte nekúpila? Myslím, že pre deti by to bola ale ideálna potravina. Neviem však, či nejaké máš.

Dia Apolenka,
vdaka. Tak to ani nejdem skusat. Aj tak sa mi nechce to mlieko prevarat a kontrolovat kozku sxgrcx sxgrcx .

apolenka Dia: určite sa dá. Len ho budeš mať viac tučný, ako v obchode plnotučný. Určite je tam oveľa viac tuku. Ja som chodievala niekedy na družstvo pre mlieko. A to bola sila. Zobrala som z vrchu smotanu, precedila a pri preváraní tam boli aj tak riadne mastné oká.

Dia IVAZKA,
nevies mi, prosim Ta, napisat ci sa da robit aj z cerstveho kravskeho mlieka? Dali nam automat s cerstnvym mliekom, len je tam napisane, ze ho treba pred konzumaciou prevarit. Tak teda neviem ci vyskusat a ako s tym prevaranim.
Dakujem sxdancex sxdancex .

ivaza inak ako sa z neho vypočíta výživová hodnota, tak že spočítam hodnoty mlieka a jogurtu,
áno
sxclapx sxclapx

luthien ahojte baby, takže včera večer som si namiešala po prvýkrát domáci jogurt – reku ako to dopadne, a čo nejak to zjem…..a ráno, na prekvapenie, som našla v hrnci pod dekou – super hustý jogurtík v pohárikoch od výživy…a to som sa bála, lebo v obchode mali biely len malý 125g biely bio jogurt, ale výsledok je naozaj super, zdá sa mi ešte hustejší ako originál…inak ako sa z neho vypočíta výživová hodnota, tak že spočítam hodnoty mlieka a jogurtu, alebo …..? to len tak pre upresnenie…ďakujem a hlavne ďakujem za receptík… sxpapax sxpapax

eviska83 apolenka- dakujem.Aj ja som, si myslela – zmiesala som to a chutovo to bolo dobre.Myslim ze keby to bolo skazene asi by som to poznala,vsak?

apolenka eviska: myslím, že tá voda je v pohode. Stáva sa to aj u kúpnych jogurtov.

eviska83 Ahojte,
Tak prvy pokus vysiel celkom slusne- trosicku riedsi- ale inak super.Mam ale otazocku- po par dnoch v chladnicke sa v sklicku vytvorila vrstva vody asi 1 cm navrchu.je to normalne? moze sa to taketo konzumovat?

Dia Ahojte,
kedze fin. kriza pomaly dolieha aj na nas rozhodla som sa vyskusat vyrobu domaceho jogurtu. No mala som si okrem receptu docitat celu diskusiu. Mlieko aj jogurt som pouzila spravne, ale zrejme som mlieko ohriala na vyssiu teplotu a jogurt nie je az taky tuhy ako by som chcela, ale je sxpapax sxpapax , zmiesala som s ovsakmi a nastruhala jablcko a bola to mnamka. Takze uz som mudrejsia a o tyzden skusim urcite znova sxstrechx sxstrechx .

Botocka Vdaka Apolenka, vyskúšam ho najbližšie, čiže čoskoro. pochvalujem si tieto domáce jogurty, chutia mi. sxhamx sxhamx

apolenka Botocka: veľmi dobrý je aj Zott -má baktérie, ktoré dozrievajú ešte v kelímku

Botocka No, prvý pokus jogurtový sa podaril. v jogurtovači, 4 hodiny – nebolo času, musela som bežať do práce. Hollandiu som nezohnala. Iba Pilos, ale veľký a to som nechcela. ale robila som z nejakého BIO a teraz skúšam ProBiu. Dávam aj sušené mlieko, ale neviem či treba, v návode kázali. ale dala som len nejaké 2 lyžičky. aj ked najradšej by som bez neho robila jogurt.vdaka za inšpiráciu. keby nečítam tento článok, určite jogurty kupujem ako doteraz sxclapx sxclapx

dragonka Vdaka za recept

katina60 ja som zase prišla na to, že hustota jogurtu závisí od jogurtu – najlepšie sa mi vydarí, keď použijem smotanový jogurt (veľmi sa mi osvedčil zvolenský) a mlieko používam sáčkové alebo rajo štrnásťdňové.

tini ja som raz skusala robit jogurt z trvanliveho, lebo som ine nemala a kolegyna to robieva.. no, bol ovela redsi, a okrem toho aj chutovo od veci. okrem toho som zastancom toho, ze ked uz clovek daco je, ma to mat aj nejaky vyzivovy zmysel. ten pri tych trvanlivych mliekach unika.. najnovsie som zistila, ze najlepsi jogurt (teda v mojom ponimani najhustejsi – totiz mam rada husty jogurt) sa mi spravi z horskeho mlieka plnotucneho v tescu z tetrapaku. je sice drahsie, ako jednotacke mlieko, ale je aj hustejsie. Z jednotackeho sa mi robil redsi, najprv som myslela, ze to je jogurtom, ale potom som z toho isteho jogurta urobila s roznym mliekom, a toto je vysledok pokusu. nevedela som, ze mlieko ma tak velky vplyv na kvalitu jogurtu, teda na jeho hustotu.

ovculiatko musim povedat, ze trochu sa mi dvihal zaludok pri tejto teme ja som taka mestska trubka ze ja najradsej chemicke veci ked viem ze su pekne krasne od vsetkeho ocistene. co nema velmi logiku, lebo prirodu milujem a pri predstave ze necham dake bakterie kvasit a potom to papat… no hm ale urcite to vyskusam. len skoda ze mam same male hrnce ja chuda student na intraku

lubicka levandula, kočky: ak máte dobré skúsenositi aj s trvanlivým, tak robte, rozdiel medzi nimi je – trošku dlhšie čítanie, na vysvetlenie:

Tepelné ošetrenie mlieka

Tepelné ošetrenie mlieka je jedna z najdôležitejších technologických operácií pri výrobe mliečnych výrobkov. Čerstvo nadojené mlieko, ktoré pochádza od zdravých dojníc a získané dodržaním správnej hygienickej praxe obsahuje relatívne malé množstvo mikroorganizmov. Z preventívnych dôvodov sa surové mlieko tepelne ošetruje za účelom eliminovania alimentárnych nákaz, ako aj na zabezpečenie technologickej vhodnosti pri výrobe väčšiny výrobkov z mlieka niektorým z týchto spôsobov pasterizácie:

vysokou pasterizáciou,
ultravysokotepelným ohrevom (UHT ohrevom),
termosterilizáciou v hermeticky uzatvorených obaloch

Pasterizácia
je zahriatie mlieka pri vysokej teplote po krátky čas, najmenej 71,7°C počas 15 sekúnd. Pri tomto tepelnom ošetrení mlieka sa docieli zdravotná bezpečnosť mlieka ale súčasne sa musia čo najviac zachovať pôvodné fyzikálne, chemické a biologické vlastnosti mlieka a výrobkov, ktoré sa vyrábajú z pasterizovaného mlieka. Takto ošetrené konzumné mlieko sa označuje ako pasterizované mlieko. Spravidla sa ale používa zahriatie mlieka na teplotu 85°C počas pár sekúnd a takéto konzumné mlieko sa označuje ako vysokopasterizované mlieko.

Ultravysokotepelný ohrev (UHT – to je trvanlivé mlieko )
je kontinuálne zahriatie mlieka na vysokú teplotu po krátky čas, a to na teplotu najmenej 135°C v trvaní najmenej 1 sekundy, aby sa zničili všetky mikroorganizmy spôsobujúce kazenie mlieka a ich spóry, ale aby chemické a fyzikálne zmeny mlieka boli minimálne.

Biologické vlastosti sú tie, ktoré podporujú výrobu jogurtu, ale asi na jeho výrobu stačí mikroflóra obsiahnutá v jogurte

Levanduľa dakujem vam za rady asi som teda prisla na problem s tuhostou a to, ze som mliecko zohriala zrejme o kusok viac. Nevrelo, ale ani prst som v nom nedrzala bez problemov. Skusim nabuduce teda menej. Na to, ci trvanlive alebo klasicke som sa nepytala ani tak kvoli peniazkom, ale skor preto, ze biely jogurt (3,5%, mne tie 0,1 a pod ani nechutia) a aj trvanlive mlieko (polotucne) sa u nas doma najdu vzdy. No klasicke mliecko by som musela specialne na toto kupovat.

ivaza no ja som teraz v časoch hospodárskej krízy začala používať aj trvanlivé mlieko (lacnejšie o 15 centov) na výrobu jogurtu a nevidím rozdiel. Podľa mojich skúseností je najpodstatnejší vstupný jogurt a teplota mlieka a potom vody, do ktorej sa dá. Teraz som robila zo selského a nepodaril sa mi tak ako z obyčajného smotanového COOP.

bubina levandula : ak môzem, tak pridam moje skusenosti. ked pouzijes trvanlive mlieko jogurt sa bude zdat tahavy. niekomu to vyhovuje, niekomu nie. tak ako pise ivaza: mlieko zohriat na teplotu, v ktorej pokojne udrzis prst. ale nie teplejsie – pokus sa nemusi vydarit. a co sa tyka pouziteho jogutu: ja medzi nimi rozdiel nerobim, akurat musi mat min. 3,5% tuku. na znacke nezalezi. a zasadne ho v mlieku rozmiesavam habarkou, teda nie kovovym predmetom. samozrejme, ze ho nedokazem rozmiesat dokonale, ale hrudky jogurtu, ktore ostanu na dne nadoby rozdelim rovnomerne do kazdej flasky. vsetky flasky uzavriem, polozim na radiator a najneskôr do 24 hodim mam skvely jogurt. nie je v nom ziadna chemia, chuti mi /mozno preto, ze som si ho sama urobila/ a 3-4 dni "mam pokoj". ale to vsetko su len moje skusenosti, mozno sa dopracujes k inym, lepsim postupom a potom poradis, co sa da este zlepsit. dobru chut !

Levanduľa lubicka…preco nie trvanlive? Citala som tu, ze niekto ho pouziva a ide to. V com je horsie na vyrobu jogurta od netrvanliveho? ved pasterizovane su obe, nie?

lubicka Levandulka: nepoužívaj trvanlivé mlieko, teplota má byť tak na udržanie prsta, aby nebola už veľmi horúca,

Ivazka: tak na cottage by už bolo potrebné nejaké profi syridlo, alebo ako sa to vlastne robí, ani neviem…

ivaza levandula: aby si v nej udržala prst bez obarenia

Levanduľa Tak hlasim, ako to s tym prvy pokusom o domaci jogurt dopadlo…pouzila som jogurt Olma revital active a polotucne trvanlive mlieko, no a isla som podla prveho navodu v teme.
Ehm…tak jedle to je, podla draheho vraj trochu kyslejsie ako cakal, ale co nie je uplne ok, je hustota. Nie je to uplne riedke ako acidko a po nasypani vlociek tak akurat, no na samotne jedenie mi pride vysledok pokusu trochu riedky.
Skusim nabuuce iny jogurt, niektory z tu odporucanych. A uvidim, ci to bude hustejsie.

Este som sa chcela opytat, aka tepla ma byt asi ta voda?

ivaza dievčence: držím palce pri nových "leveloch". Ešte by fakt niekto mohol prísť na to ako vyrobiť cottage.

zuzi44 Levanduľa, držím ti palce k úspešnému levelu. Ja som dnes urobila druhý pokus. Prvý bol trošku redší, no tento dnešný jogurtík bol taký zvláštny krupicový. Dala som tam priveľa jogurtu na zarobenie. Ale jesť sa dá.

Levanduľa Na toto som sa uz dlhsie chystala, ale akosi nebola odvaha. No pustila som sa pred 2 tyzdnami do pecenia chlebika (a toho som sa tiez obavala), tak je cas na dalsi level – jogurt
Zajtra podam hlasenie, ci bol prvy pokus uspesny alebo nie. Drzte palce

painly Áno, je to Hollandia. Len ja som kdesi našla klasický biely jogurt a myslela som, že sestra mi kúpi ten. Ale keď sa môže aj ten selský, tak je to fajn. Ďakujem

Rikap painly: môžeš to z toho bez problémov robiť. Ak si pozorne poprezeráš písmenká na jogurte, malo by byť tam napísane aj Hollandia (tuším výrobca).

painly Vau, ono to naozaj funguje. Myslela som si, že sa mi to vôbec nepodarí, ale ráno som bola sama prekvapená. Nebol síce veľmi hustý, ale vcelku jedlý. Asi chyba v jogurte. Teraz som nakázala sestre kúpiť Hollandiu, lenže ona kúpila nejaký Selský jogurt. Nemám ani len šajnu aký to je, môžem aj z toho robiť jogurt?

bianca tini: čo sa chuti týka, ja si ten jogurt miešam ráno s vločkami a postrúhaným jablkom, samotný ho nejedávam, takže tam nejaké chuťové rozdiely nepozorujem.
Čo sa týka kvality, tak Hollandia prešla procesom od hustého cez ťahavý, potom neťahavý, ale redší ako pôvodný a napokon ešte redší, čo už nechcel zhustnúť ani po zahriatí – usudzujem, že už tam bolo málo kultúry. Olma takého "ťahavé" obdobie nemala, jej hustota závisí skôr od toho, ako zohrejem mlieko alebo vodu, v ktorej sú jogurty cez noc. Keďže to nemeriam teplomerom, ale rukou, hustota často závisí od toho, ako som večer "zmrznutá" .

zuzi44 Tini, ďakujem. Akurát ráno som šomrala, že som si jogurt nedala urobiť, ale teraz som aj rada. Aspoň som si prečítala tvoje rady. Nejaký Pilos som si kúpila, ale mám dojem, že to je zrovna ten obyčajný biely. Nevadí, pozriem a prípadne skúsim zohnať iný. Dík.

tini bianca, ale nezda sa ti, ze ten jogurt meni trocha chut aj kvalitu? myslim ked sa dalej mnozi z jedneho povodneho. Inak ja som sa uz tiez odvazila raz urobit taky druhak, a spravil sa, len bol taky tahavejsi. Ale tie jogurty su pomerne drahe (myslim tie hollandie, inak ich maju aj v lidli), takze furt nad tym spekulujem, ze to tiez tak budem mnozit.. hlavne nie vzdy stiham ist ho kupit v pohode (aj ked do toho lidla teraz chodim, to mam blizsie). Ja takto spravim z jednej hollandie 3 varky. no ale jasne, ze by to vyslo lepsie ako to ty robis.. ma prekvapuje, ze ti to aj 3 mesiace v pohode vydrzi. Ja som mala od kolegyne taku tu zivu kulturu bulharsku ci jaku, ale daky moc riedky sa mi z toho robil jogurt, tak som to vzdala. neviem, ci som daco robila zle, ale asi to je skor taky druh. a minule u svokry som robila z hollandie aj bez jogurtovaca, iba normalne zohriat mlieko, zmiesat, obalila som svetrom a hotovo, nebolo treba ani ziadne teple vody a radiatory, stalo mi to na linke, a jogurt sa spravil paradny. a je to asi aj lacnejsie, zvazujem, ze ten jogurtovac ani nebudem pouzivat, zbytocne minam elektrinu, plyn na zohriatie mlieka vyjde asi lacnejsie;))

zuzi44, v postupe podla mna chybu nemas, ale v tej probii bude pes zakopany, ze bol taky tahavy divny. lebo ja tu hollandiu vzdy supnem studenu aj so studenym mliekom, a spravi sa mi jogurt paradny. ale nechavam to tak cez noc, takze aj 10-12 hodin ( a podla oka). 7 hodin je dost malo, ked davas suroviny studene (stacilo by, ked davas teple). Mne sa tiez predtym robili divne jogurty dakedy, aj z jednotackeho smotanoveho sa spravil dakedy taky tahavy divny, zalezi to najviac od jogurtu si myslim. ale dakedy bol OK. Skus vsadit na hollandiu. z kauflandu alebo z lidla (tam sa vola pilos s probiotickou kulturou biely, ale ma vyrobcu hollandia, neni to ten klasicky druhy pilos).

kosovka bianka: vďaka za odpoveď

bianca vera, kosovka: ja robím jogurty "reťazovo" – posledný jogurt z predchádzajúcej dávky použijem na výrobu novej. Z jednej 200-gramovej Hollandie som robila jogurt od septembra do decembra . Potom sa mi robil už veľmi riedky, tak som investovala do kúpy novej kultúry . Na Hollandiu som nenatrafila, tak som použila Olmu Bio jogurt. Z nej vyrábam od decembra doteraz a ešte nezredla. A to dávam 180 g jogurtu na 1,5 l mlieka .

ivaza: máš super pamäť.

zuzi44 Ivazka, jasné. Skúsim zmeniť prípravu a možno aj suroviny. Veď času je dosť.

ivaza zuzi: aj mne sa už stalo, že sa nepodaril, keď som priveľmi experimentovala. Skús ešte raz a uvidíš.

zuzi44 zuzi44: to sa stávalo aj mne. Ale zistila som, že to je zrejme tým, že tam dávam toho jogurtu veľa. Koľko ho bolo na váhu? Myslím, že nejakých 120 g do litra mlieka stačí.
Apolenka, jogurt dala som celý – 145g (tak píšu, ale nejaké gramíky tam vždy chýbyjú ) na 0,8l plnotučného mlieka – zistila som značku LevMilk (ak je aj to reklama, prosím vymazať ).

apolenka zuzi44: to sa stávalo aj mne. Ale zistila som, že to je zrejme tým, že tam dávam toho jogurtu veľa. Koľko ho bolo na váhu? Myslím, že nejakých 120 g do litra mlieka stačí.

kosovka jogurt robím už nejaký čas podľa vašich rád -všetko OK.Aj včera som znova všetko urobila ako vždy. Potom sa mi dopiekol chlieb v pekárni a tak som dala poháriky do vypätej pekárne a využila som zbytkové teplo.To bolo večer a ráno bol jogurt hotový a výborný.

ivaza zuzi: neviem, v jogurtovači som nikdy nerobila. Ja zohrejem, priudám jogurt, dám do teplej vody a šup pod deku. Ale trvá mi to dlhšie od poobedia do druhého rána.

zuzi44 Baby, poraďte mi. Prvý pokus jogurtu mám za sebou, ale nie je to bohviečo. Suroviny – celý jogurt biely ProBia a asi 0,8 l plnotučného mlieka fľaškového – značku som zabudla. Robila som v jogurtovači, ale bola som lenivá a nezohriala som dopredu (okukala som od Tini). Celý proces trval asi 7 hod. Zostal mi však taký redší a ťahavý. Kde som urobila chybu ? V surovinách alebo v lenivom postupe? Ak viete, pomôžte, prosíííím. Ďakujem.

zuzi44 Ivazka, Fajnovka, pekne ste to tu roztočili. Ja som mala rada iba Pikao . Ale keď nemali, tak som sa uskromnila aj s Piknikom. A dorezaný jazyk bol vždy.

ivaza fajnorka: jasné pamätám (ale až Ty si mi to teraz pripomenula), aj to ako sme si to cez prestávku podávali jedna druhej a každá si trošku vytlačila… ach, to boli časy…

fajnorka jááj Ivazka, no čo si budeme hovoriť – v obchode keď som tú Jesienku kupovala som sa musela strážiť, aby som nekúpila to veľké balenie a potom by mi doma z neho akože "zostalo" a aby som to nevyhodila, tak by som sa akože obetovala a "musela" to zjesť – ále zvládla som to a kúpila som to malé balenie

a večer keď som tú tubu vytláčala do toho mlieka som musela mať "železnú ruku a vôľu" aby som z neho neochutnala, že či tá je to taká kvalitka ako bývala – ale našťastie som aj túto časť výroby jogurtu zvládla – kiež by som tak zvládala aj všetko ostatné

a ešte niečo aj Ty si pamätáš na to ako sa na týchto Jesienkach a Pikaách dala fantasticky porezať špička jazyka? – sladké detstvo

ivaza fajnorka: ak si dobre pamätám z detstva a mladosti (to už bolo teda riadne dávno), tak jesienka je zahustená smotana, zahustené mlieko je Piknik a zahustené kakao – Pikao. Ach to boli časy, keď som také jedla.
Tiež si myslím, že niekedy sa dá aj také.

kajka45 fajnorka : super receptík,vyskúšam

fajnorka dievčatá, na internete som našla recept na výrobu domáceho jogurtu s použitím salca – tak som to teda vyskúšala:

1 L polotučného mlieka
150 g smotanového bieleho jogurtu
75 g Jesienky (také sladké zahustené mlieko v tube)

- postup zachovaný ako pri výrobe "nášho" jogurtu len sa tam rozmieša ešte aj to sladké mlieko – výsledok je príjemne jemne sladký jogurt nezmenenej hustoty

- viem, že z hľadiska chudnutia to asi nebude to najlepšie riešenie, ale myslím si že raz za čas to môže byť príjemná a nie až taká energeticky náročná zmena

- mne vyšlo 6 jogurtov a jeden má cca 622 Kj – ak sa nemýlim

tini sedamys, ja jogurtovace nezaznavam, ja mam tiez a je to super pohodlne. Neni to na vyrobu jogurtov nutne, ale je to ovela pohodlnejsie, podla mna. Iba tam nalejem mlieko a jogurt a koncim. Ziadne zohrievanie mlieka, deky, ani nic podobne. Akurat ak clovek jogurtovac nekupi, tak setri vstupne naklady a setri teda elektrinu (aj ked zohriat mlieko dako musi). Ale mna vysiel hadam 300sk, takze to sa mi zda taka rozumna polozka. Kedze my spapame liter jogurtu za dva dni, a este k tomu chodim do prace a mam 2 male deti, tak akekolvek zjednodusenie roboty je pre mna velke plus..

Sedamys My mame doma kupeny jogurtovac a vobec to nie je zbytocna vec, setri to cas a aj problemy…teplota je zarucena pocas celej pripravy, su k tomu sklene poharky takze nemusim filozofovat ze do akych nadobiek to dam, jogurt sa spravi VZDY rovnaky a VZDY skvely…zarmutilo ma, ze tak zaznavate jogurtovace..ano, da sa spravit aj bez neho, ale my tak jogurty pripravujeme pohodlne a rychlo uz 10 rokov a je to super, jogurtovac funguje bez problemov…

kosovka nam sa neosvedcilo robit dalsiu varku z domaceho, lebo sa urobil moc riedky a nie tak chutny….skusit to mozes, ale my sme za 10 rokov pouzivania jogurtovaca a vyrabania jogurtov vyskusali vsemozne kombinacie a tato nefungovala….

mary mary:
Mlieko 100 g – 3B, 4 S, 1 T 194 Kj, čiže na liter x 10 = 30B, 40S, 10T, 1940 Kj
jogurt 100 g – 3,2B, 4,2 S 10 T 500 Kj čiže na 125 g = 4B, 4,25 S 12,5 T, 625 Kj

spolu za celé množstvo:
B – 34
S – 45,25
T – 22,5
Kj – 2565

deleno 7 = jeden jogurt Ti vyjde:
B – 4,86
S – 6,46
T – 3,21
Kj – 366,43

Napísala som to podrobne, aby bolo jasné, ako sa to dá vypočítať.
Dakujem Ivaza, priznam sa, viem hocico ine, ale toto ma dostalo…este, ze z toho nematurujem alebo nerobim statnicu…

kosovka dievčatá jedna otázka:pužívate vždy nový kúpený jogurt, myslím tým či sa nedá použiť na ďalšiu várku ten domáci

bubina zda sa, ze vyroba jogurtov je pre mna "nekonecna piesen". vzdy s niecim experimentujem.
ale uz viem, ze : nezalezi na znacke jogurtu, len nesmie byt zbaveny tuku, inak su vsetky vhodne. mlieko nie trvanlive, najradsej plnotucne. mlieko zohriat tak, aby bolo vlazne, vlozeny jogurt rozmiesat drevenou habarkou / nie mixerom !/ naliat do flasticiek, zavriet a sups na radiator.
avsak jedna – pre mna – dôlezita malickost : nepouzit liter mlieka, ale len 7,5 dl. vtedy je uspech zaruceny.
v nedelu som si supsla do misky dve flasticky jogurtu, do toho som hodila zopar kuskov gulatych detskych piskot a zakusok bol velmi fajnsky.

ivaza mary:
Mlieko 100 g – 3B, 4 S, 1 T 194 Kj, čiže na liter x 10 = 30B, 40S, 10T, 1940 Kj
jogurt 100 g – 3,2B, 4,2 S 10 T 500 Kj čiže na 125 g = 4B, 4,25 S 12,5 T, 625 Kj

spolu za celé množstvo:
B – 34
S – 45,25
T – 22,5
Kj – 2565

deleno 7 = jeden jogurt Ti vyjde:
B – 4,86
S – 6,46
T – 3,21
Kj – 366,43

Napísala som to podrobne, aby bolo jasné, ako sa to dá vypočítať.

mary Ahojte, priznavam sa, ze si neviem vyratat pribliznu hodnotu mojho vlastneho jogurtu. Robila som ho v jogurtovaci, teplotu som merala digitalnym teplomerom (neponorila som ho celkom, iba spickou…aby mi nieco neskratovalo ) .
Mlieko som mala z levi mliekarne polotucne 1,5% tuku 1liter a jogurt nejaky z tama…dial smotanovy biely, 125g, kJ 500, B-3,2 S-4,2 T-10 Vyslo mi z toho do 7 teglikov, kazdy priblizne 200ml a jogurt vazil 158g…pomozete mi??? Dik. Je vcelku chutny.

VodaVoda tiež potvrdzujem to s tým trvanlivým mliekom: keď som jogurt robila z neho, bol síce celkom požívateľný, ale bol taký.. mazľavý,naťahovací a chuť tiež nebola bohviečo.

A čo sa týka technológie:mlieko zohriať ( ak donho strcime prst na 20 sekund a je to prijemne, ma spravnu teplotu), zmiešať s jogurtom, hodiť do sedemdecoveho pohara a zabaliť do deky, alebo do paplona a nechať cez noc celkom sa to osvedčilo

tini boticka, tvoje skusenosti potvrdzuju moje.. Aj s tou hollandiou. aktiviu som skusala, vznikla brecka, nie jogurt. a tie jogurtovace su tiez uzatvorene – takze ten trik so zatvaranim ma daco do seba. Ja jogurtovac mam, za zbytocny ho nepovazujem – mam taku litrovu nadobu, cize len prakticky vlejem studene mlieko z chladnicky a jogurt (usetrim to ohrievanie), takze si to neviem vynachvali. Ale robila som u svokry iba tak v nadobe litrovej, so zohriatym mliekom, tiez sa spravil, takze jogurtovac fakt nutne netreba (ja som dala zan asi 10e, co sa mi nezdalo vela, nebola to zla investicia). Trvanlive som este neskusala. A tip na hollandku – maju ju aj v lidli, len sa to vola inak a pozor na carefour, tam je drahsia o 10sk ako v kauflande

ivaza botička: ďakujeme za skúsenosti

boticka ahojte,
ja si domaci jogurt robim casto a velmi mi chuti, vzdy ked ma zacne matat kupa jogurtovaca, natrafim na stranky, kde to kopa zien zrusi, aky je to zbytocny pristroj a ako jednoducho sa to da spravit doma, suhlasim, ale tiez som musela vychytat nejake muchy.
1.
Predovsetkym sa mi osvedcilo mlieko zohriat radsej na mensiu teplotu ( tu ale nemeriam, skusam prstom ) ako vyssiu, takze ja sa k hranici udrzatelnosti mojho prsta neblizim, lebo ked som zohriala na vysssiu tak sa mi nepodaril.
2.
Ked som ho robila z trvanliveho mlieka, tahal sa mi a to tak,ze mi nebolo z toho dobre, tak som ho nebola schoopna jest.
3.
Pri citani roznych stranok som nasla forum, kde niekto pisal ze pracuje v tejto oblasti a testovali 20 druhov jogurtov a vitazom na najvyssi obsah potrebnych bifido bakterii a podobnych mala HOLLANDIA, na co ste tu uz sikovni prisli sami pri svojich pokusoch.
( nasa uzasne reklamovana aktivia bola tak okolo 10 miesta, takze dalsi dovod neverit reklamam )
4.
Robim jogurt v plastovych hermeticky uzatvaratelnych nadobach, aj vacsich a z nich si odoberam. Lepsie sa mi urobi jogurt v kvalitnej nadobe, fakt s tym silikonovym tesnenim, proste poriadne uzavrete, lebo oni sa lepsie mnozia tie bakterie bez pristupu vzduchu.

tak snad som vas tu neznicila,nechcela som mudrovat, nestihla som precitat vsetkych 7 stran, co tu uz k tejto super teme su napisane,tak som sa mozno opakovala, ale mozno pomozu moje skusenosti,
tak ahojte a chudnutiu zdar.

bubina po dlhej dobe som si zarobila jogurt, lebo vlocky s mliekom sa mi zdaju uz "objedene". mlieko plnotucne, plnotucny jogurt znacky tesco, len 3/4 litra mlieka – a asi sa podaril. aspon ten prvy, ktory som rano otvorila bol dobry. ale az na obed ubehne 24 hodin od zarobenia, takze vecer budem "mudrejsia".

volumka Ten domáci jogurt je výborný, ja som ho skúšala z trvanlivého mlieka a aktívie bielej a je skutočne OK.

ivaza vera: ja robím vždy s novým jogurtom. Ale myslím, že Bianka robí tri-štyri generácie…

strawberry Vera, ja robím jogurt tak, že ho dám do pohárikov a potom ho niekoľko krát prihrievam (asi 4-krát). V tejto téme to už baby tuším spomínali, že keď je riedky, tak to ešte prihrejú. Ja som si čítala na nete, ako funguje jogurtovač, že teda nejakých 4-6 hodín sa v ňom robí jogurt, tak som si domyslela, že sa to tam celú tú dobu akosi zahrieva. Len sa to nesmie zahriať príliš, lebo sa Ti oddelí tuším srvátka…možno treba zmeniť technológiu

Vera No tak som skúšala urobiť druhú generáciu jogurtu tým mojím jednoduchým spôsobom. Teda dala som do mlieka už mnou vyrobený jogurt. A výsledok nie je moc uspokojivý. Je redší ako ten, čo som robila z orginal jogurtu. Prosím vás vysvetlite mi prečo, lebo manžel mi stále rozpráva, že to nie je možné, že predsa tie baktérie sa tam predsa musia množiť.

Vera Aj ja som dnes do rána vyrábala po čase jogurt, ste ma tu inšpirovali. Jogurt prémium rajo, 1 kelímok do litra 40 stupňového mlieka. Do termosky (taká tá na zmrzlinu). Ďalšia činnosť je už iba otvoriť ráno termosku a výsledok je výborný. Skúsim ešte druhú generáciu, to som ešte neskúšala, myslela som, že sa to nedá.

strawberry takže včerajší "pokus" dopadol celkom dobre, jogurt sa vyrobil aj z trvanlivého mlieka, ale zdá sa mi, že ten predošlý bol lepší

strawberry skočím v tejto téme späť k jogurtom – asi pred dvoma týždňami som vyrábala svoj prvý jogurt – vstupné suroviny – jogurt Milsy, tuším 4,5p.a. a mlieko Rajo polotučné – 15-dňové. Výsledok bol dosť dobrý.

Dnes som zarobila z Hollandie a z krabicového polotučného Vianu (z Kauflandu) – tak pochopil manžel napísané na papieriku "čerstvé mlieko" . No ale skúsila som, uvidíme ráno, či z toho niečo bude. Teraz sa mi to zdá riedke, ale môže byť, že je to len obklopené v pohári tou tekutinou a hustota je fajn.

asihej Ešte som trocha pátrala,prečo ten nitrolin nie je ono,a našla som.Vraj neobsahuje celé prospešné baktérie,len nejaké ich časti,takže nie sú až také účinné.Ja som niekde čítala rozsiahlo diskusiu o tom,ale tú som už nenašla.A ešte aj Bio gaia je veľmi dobrá.No troľku som ťa zase zblbla.

asihej Tini,ak môžem ja ti na ten nutrolin B odpoviem-najhoršie probiotikum na dlhodobé použitie.Pravda,vždy lepšie ako nič,aj cenovo je dostupné.odporúča sa hlavne pri bratí antibiotík.Ale dlhodobo by som to nedávala.Jakubovi zvyknem kupovať Dophillus infants,to je prášok,ale musí sa skladovať v chladničke a stijí okolo 300sk.A dobrý je aj Terapin,majú jahodovú príchuť,a mám z nich celkom dobrý pocit.
Ten proboifix nám odporúčala aj moja kamoška-doktorka,no ja som sa sekla a kúpila Biopron,no nie je zlý.

tini Miro, mne sa zda byt ten probiofix cenovo celkom fajn. staci brat jednu tobolku denne? Akurat teda ze ma len 3 kmene, pricom niektore ine preparaty ich maju aj 9. A vraj ak ma niekto problem s mliekom, je dobre mu brat kmen acidophilus. Swiss odporucaju aj lekari. Je fakt drahsi.. A jedna otazka – co by mohli brat deti dlhodobo? Ja som myslela, ze prave ten nutrolin B. Probiofix tusim neni pre deti. Ja som taky neporiadny jedak liekov, ale tento probiofix sa uz istu chvilu snazim, tak uvidime, ci to bude mat efekt. Tazko sa aj v lekarni radit, lebo clovek nevie, komu a comu doverovat a oni tam toho maju na mraky.

A s jogurtami – ja som prisla na to, ze ak su jogurty zive, tak prave pred zarukou su lepsie a je tam viac tych kultur – teda moze to takto byt pravda? totiz ked robim jogurt doma, vsimla som si, ze zo starsieho jogurtu sa mi urobil teda lepsi – hustejsi, konkrente to robievam z ceskej Olmy z tesca, co je v 400g baleni. Uplne teda protichodne tomu, co som citala, neviem ci to je nahoda.

bubina zaujimave citanie o probifixe. ja ho uz rok beriem kazdy den a zda s mi, ze minulu zimu a hlavne prechodove obdobia – som zvladla bez problemov. mozno to skutocne ma na svedomi probofix doplneny geriavitom pharmaton, ale ako som uz sama zistila – viera lieci. neviem. ale aspon mam dobry pocit, ze som pre svoje zdravie nieco urobila. kazdy den.
a velmi som zvedava na vyskum jogurtov.

lubicka Mirko: to som teda veľmi zvedavá, ako ten test dopadne, čo je to "dostatočné množstvo"

Miro Vesely aha, ešte detail. tie probiotiká čo sú v probiofixe sa sypú aj do jogurtov jedného z najväčších výrobcov jogurtov a iných mliečnych vecí. takže dostatočná konzumácia jogurtu môže priniesť efekt. akurát sa nevie čo znamená dostatočná. vraj beží test v jednom labáku, kde to majú zmerať (koľko a aké probio sú v jogurtoch pri dodaní z výroby, po týždni a tak…). neviem kedy to bude, ale dostanem sa k tomu, lebo to pôjed na web. pôjde to aj sem, takže to neprehliadnete. sám som zvedavý. tipujem že čerstvé jogurty známych výrobcov na tom nebudú zle. starších už asi bude treba zjesť niekoľko. a najzaujímavejšie bude sledovať ako sú na tom tie tesne pri konci záruky, keď sa zníži cena a ľudia si to v akcii kupuj(eme) ako diví s:-) s:-)

Miro Vesely Ja sa probiotikám už nejaký čas venujem. Myslím, že pravda bude uprostred. Z mlieka a mliečnych výrobkov to určite funguje, ale časť naozaj skape na ceste. čiže pravideNne. potom je šanca. pre zdravého človeka to môže pomôcť. pri snahe zlepšiť, poistiť sa, tak tam by som šiel do toboliek. viem, je to biznis, chcú ich predať. ale treba si to skúsiť. potom človek veľmi rád zaplatí za tobolky.

Ktoré. hmm. podľa toho, aký kmeň obsahujú. keby sme sa v tom vyznali… na pubmed.com je plno klinických štúdií, mnohé som dával prekladať na web m http://www.probiofix.sk m tam sa dá čítať donemoty. mne sa v praxi veľmi osvedčil práve probiofix, ale dlhodobo, to treba užívať furt. Nie jedno balenie a potom nič. občas ho prekladám konkurenčnými bobuľami swiss ale tie sú drahšie a treba ich držať v ľadničke. ak je na trhu, určite sa dá skúsiť enterococcus forte so selénom. pre bežnú harmonizáciu zdravia je zaujímavý lactoflor len ho treba užívať viac, čiže je drahší. dôležité je ťahať to dlhodobo a raz za pár mesiacov niektorí odporúčajú zmeniť probiotikum.

na krátkodobo je dobré mať doma nutrolin B plus. to pri hnačkách, zápche a iných problémoch okolo čriev. funguje rýchlo, spoľahlivo. dokonca aj u zvierat (pes, mačka…) u takého psa sa to prejaví už za 45 minút a je po škvŕkaní v bruchu. nutrolin sú spóry, takže sa dá podať mimo tobolky, nič sa mu nestane. (v nápoji a podobne)

každopádne. pri našom (civilizovanom, mestskom) životnom štýle považujem probiotiká a suplementy za úplnú samozrejmosť. ak ráno zhltnem trebárs cetebečko, e vitamín, geriavit, probiotikum, DMAE, niektorý solídny preparát obsahujúci ginko, selén, zinok, kelp,… dá sa diskutovať, či je to vhodné, alebo zbytočné a diskusia sa nedostane ku záveru pre rozdielnosť postojov a názorov. je to drahé. no tak menej telefonujem s:-) s:-) a ušetrím si.

tini lubicka, tak to sme dve.. ja som na to tiez lajdak.. ale kvoli detom byt nemooozem, im teraz tiez davam aj probiotika aj vitaminy, v tomto blbom obdobi, tak to uz nezabudnem dat aj sebe..A este echinaceu. Inak berem vsetko sporadicky, jak ma napadne..

lubicka Tini: probiotické baktérie v jogurte by boli fajn, ale je ich tam oproti liekom úplne zanedbateľné, pre účel aký by to malo plniť bezvýznamné množstvo. Ale jogurt jeme aj pre iné ako pre probiotiká – ľahko stráviteľné bielkoviny, mliečny tuk, dobrá chuť …
na tie lieky ideš moc vedecky – kúp si také, aké Ti vyhovujú – dôležitý údaj je počet baktérií v danom objeme – napísané na príbalovom letáku – čím viac baktérií, tým lepšie (a mám pocit, že aj drahšie) Inak ja som na tieto lieky hrozný lajdák – viac ako probiotiká v čreve ma štvú moje boľavé kolená – hlavne po turistike , nie je to neznesiteľná bolesť, ale je dosť nepríjemná. Kúpila som si na to nejaké prípravky, brala som to poctivo mesiac, má sa to dva, teraz lajdáčim, musím sa polepšiť

tini miro, ja naopak vyrabam stale, a myslim, ze tie jogurty su fajn. mam na to jogurtovac, tam moc neni co riesit. Ked je jogurt hotovy, sup do chladnicky (teraz aj na balkon sa da) a podla mna su tam len tie spravne bakterie..

ALE

Mozno by ste sa vedeli niekto vyjadrit k nasledovnemu. V telke davali v jednej relacii, ze jogurty aj so svojou zivou mikloflorou su pre traviaci trakt nepouzitelne.. Lebo kym pride jogurt do tenkeho creva, tak uz mikroflora je davno v zaludku zlikvidovana. Takze vraj jedine ucinne zasobovanie probiotikami je fakt z tych toboliek, ktore by teda mali vydrzat transport az tam. Okrem toho keby chcel clovek zjest tolko probiotik, kolko je v tobolkach, bolo by to v jogurte skoro na kila.. a to nezje nik.

A este jedna otazka – viete niekto, ktore z toho velkeho mnozstva probiotik na trhu je DOBRE? To znamena, ze sa aj ozaj dobre v organizme spracuje, usidli, ze ma dobre zlozenie.. dnes som stravila v lekarni posedenie nad x baleniami, asi 10timi, zatial beriem ten probiofix, ale tam su len 3 kmene, neviem, ci to je dostatocne.. A teda neni mi jasne, ci niektore kmene je dolezitejsie brat ako ine.. Moj muz kvoli alergii na mlieko ma brat zas adidhofilus ci ktore.. Som z toho jelen..

Miro Vesely Ja som s domáckou výrobou rýchlo prestal. Nie je ľahké udržať hygiénu a ak to skysne, nemusia to mať na svedomí len tie prospešné probiotiká… Už som špekuloval sypať tam obsah toboliek niektorého probiotického prípravku (tak ako to robia výrobcovia jogurtu).

lubicka Tini: acidko z acidka, princíp je ten istý, ako jogurt, len iné mliečne kultúry

bubina asi do kazdej cinnosti treba pridat svoje vlastne ja. prva varka jogurtov bola dobra, ale mlieko som iba zohriala v mikrovlnke – ked bolo prijemne teple dala som don jogut – ani som ho nerozmixovala a sups na radiator. je fakt, ze bol hotovy az za 24 hodin ale bol dobry.
pri druhej varke som sa hrala na poriadnu gazdinku – a to sa asi nevyplaca.
jasne, ze som vsetko odlozila do chladnicky a sama to pojedam. hore huste, dolu voda – dobre zatrepem a drink je cosi medzi kefirom, kyslym mliekom, jogurtom – ale je to pitne a to je dôlezite.
mlieko som pouzila polotucne zo 6-uholnikovej skatule, jogur juhocesky vo flaske – cize zaklad som mala dobry. ale to poznate – je cosi medzi nebom a zemou a raz sa nam dari, potom nedari … tak ako v zivote, nie?

tini inak od dnes maju v lidli acidko za 22sk a aj vajcia maju 30ks za tusim 70sk, ale normalne Mka.

lubicka, ty si mnozila acidko z acidka, bez tej hubky?

tini baby, ja som tiez nedavno riesila podobny problem, a myslela som, ze treba zahriat. Aj som to zo 2 razy spravila.. ale moja prirodzena lenivost, co vam budem hovorit, nezahrievam. A jogurt sa urobi skvely, pokial robim z tej hollandie.. Aj husty. takze mam teoriu, ze najviac zalezi na jogurte, a nie na zahrievani. ja vsak robim v jogurtovaci. v tych poharikoch sa vzdy musi na zaciatku zahriat.

lenka46, ja si myslim, ze si mala zle vstupne suroviny.

bubina, podla mna u Teba zas bolo moc teple mlieko. Mne sa take divne tiez raz stalo, ked som to moc ohriala vo vode (to som robila bez jogurtovaca)

ivaza bubina, lenka: určite to bolo teplotou. Raz sa to stalo aj mne, vtedy som ani nezohriala veľmi mlieko, ale tú vodu v ktorej som mala jogurty (zafórumovala som sa ). Tiež som to zmiešala a bolo ale nikto iný mi to nejedol – ani sa nedivím, nevyzeralo to lákavo, ale ja ako šetrná žena by som to predsa nevyhodila.

lenka: určite by sa to dalo aj názornejšie – keby som prišla do Turca Určite by som sa od Teba veľa naučila.

lubicka Bubina, Lenka – to mlieko nemusíš tak zohrievať, zabiješ v ňom všetku prirodzenú mikroflóru, ktorá je aj v mlieku a tiež napomáha tomu procesu "zjogurtovania". Dôležité je, aby mlieko nebolo trvanlivé, ale to asi viete. Takisto štartovací jogurt čo najmenej upravovaný, v praxi si myslím, že najlepšie stuhne ten, čo je už aj v kelímku najhustejší – mne sa najviac osvedčila Hollandia. Nie je smotanový a je krásne hustý. Z jogurtu, čo je v kelímku riedky hustý jogurt moc neurobíte. Jogurtovač, lenka, je len na udržiavanie teploty počas zrenia jogurtu, v zime Ti na to úplne postačí radiátor. Ale ako chceš, ja by som najprv skúšala, keď by sa mi nedarilo, tak až potom ten jogurtovač. Tie poháriky, čo má Ivazka sú asi najpraktickejšie a také "gustiózne" , ja som ich tiež používala. Teraz sama nevyrábam, skúšam kadejaké biele obchodové, ale asi sa vrátim k výrobe. Tak isto sa dá urobiť aj acidko, ktoré je inak veľmi drahé – dá sa "namnožiť" na viac litrov podľa potreby.

lenka – určite sa nehanbi, Ty si už môžeš dovoliť nejaké prešľapy.

lenka46 bubina :
No presne takto som sa chcela spytat tych nasich skoliteliek, pretoze uz po druhom mojom pokuse o vyrobu jogurtu sa mi stala podobna vec. Zistila som, ze ako vyrobca jogurtu by som sa neuzivila a dospela som k nazoru, ze asi si kupim ten jogurtovac. Dufam, ze ten to uz dokaze sam. Lebo jogurtov pojem dost a myslim, ze to bude dobre ulozena investicia
Ivaza : a ja som si myslela, ze po Tvojom skvelom navode uz sa nemoze stat, ze by to niekto nedokazal. Ved mne hrozi, ze zacnem trpiet ukrutnymi mindrakmi.A to som si pri tej ukazke myslela, ze to uz musi dokazat kazdy blbec. Uz nazornejsie sa to nedalo predviest.
Nuz ten test mi nevysiel prave najpriaznivejsie. Idem sa do kuta hanbit

bubina pokus s vyrobou jogurtu cislo dva – velmi mi nevysiel. mlieko som zohriala az skoro ku bodu varu, potom som ho schladila na 40 stupnov, rozmixovala v nom jogurt, naliala do flasticiek a hura na radiator. vysledok? rano v kazdej flaske bola na dne akasi tekutina a nad nou husta vrstva jogurtu. asi som to s tym teplym mliekom prehnala. ale ked zmiesam cely obsah flasky tak je to vysoko jedle a nema to chybu. a je zaujimave, ze k takemu jogurtu sa mi neziada ani lyzicka nejakeho dzemu. a je tiez fakt, ze ma celkom inu chut ako kupovane jogurty. mame pravidelne kupujem ochutene jogurty a nedavno som si jeden od nej vypytala – bola som uz hladna a nic som nemala so sebou. to bola hrôza ! mala som pocit ze jem nieco … nieco ako comu sa hovori ze bez farby, chuti a zapachu.

ivaza ejdzi: tak nech Ti chutí stále.

ejdzi ivaza: jogurt som vyskusala, uz aj konzumujem, dnes mam predposlednu flasku, velka vdaka za inspiracne fotky, odteraz uz iba takyto budem zaradovat do jedalnicka

ivaza bosorka: ja dávam aký kúpim 150 – 180 ml.

luss: dobrú chuť.

Luss hurá! skúšala som, podaril sa:D

bosorka ivazka
ten jogurt vyzera super a kolko ma mať ml ten kupeny jogurt??Ďakujem

ivaza bosorka: recept je na začiatku tejto témy.

bosorka ako si to robite ten jogurt?a bez jogurtovača?ja zatial papam len ochutene…chodte receptik..dakujem

ivaza tini: určite je jogurt najdôležitejší.

tini ivazka, tak ja sem z toho blazen. z hollandie sa jogurt spravi furt. Ked som to tak zahriala na zaciatku, spravil sa mi taky, ze tam stala lyzicka. A urobi sa aj bez zahriatia, aj ked o nieco redsi, ale OK. Takze mi to pripada, ze najdolezitejsie je mat kvalitny jogurt.

MajkaZajka mamulka, hollandiu kúpiš v kauflande.

mamulka možno som to niekde prehliadla, ale tú hollandiu kupujete v akom obchode? pilos mám aj ja, viem, že je z lidla, ale tá hollandia mi zatiaľ nepadla do oka, tak neviem, kde hľadať…

apolenka tini: na budúce bude už len v jogurtovači. Chcela som ušetriť elektriku Ale nie, zdá sa mi, že už mám veľa el. prístrojov okolo seba, tak som myslela tak prírodnejšie. Tento naťahovací už pomaly spotrebúvam. Dá sa to jesť, keď to zmiešam s tvarohom. Už ostali len 2 fľašťičky. Jednu ešte dnes pokorím a do zajtra aj druhá padne. V chladničke mám ešte jedel Pilos, tak dám večer do jogurtovača. Už mám poučenie, že neprihrievať znova.

ivaza bubina: si šikovná. Ja som prvý vyhodila

bubina nedalo mi to, vyskusala som. liter polotucneho mlieka z plastovej flase, juhocesky jogurt vo flaske.
mlieko som zohriala v mikrovlnke , rozmiesala som jogurt /sem-tam ostali hrudky/ a uzavrete flasky som dala na radiator. a jogurt ? niektory tuhsi, niektory redsi, ale vsetky maju velmi prijemnu a jemnu chut. ani naznak po chemii ako v inych jogurtoch. snad nabuduce musim mlieko ohriat na vyssiu teplotu. inak o.k. a tesim sa aka som sikovna .

ivaza tini: tak dobrú chuť.

tini ivazka, apolenka, tak sa mi jogurt vydaril super, z hollandie, zohriala som mliecko, rozmixovala, vpraskla do jogurtovaca – a je tuhy, ako ten Tvoj ivazka na obrazku, a jemny.. proste parada.. To teple na zaciatku tomu isto pomohlo.

tini 40 stupnov celzia

Luss to je ten problém, ja som skrátka akýsi termofilný mutant, ktorý znesie fakt všetko. niet sily na svete, ktorá by ma dokázala strčiť do vody chladnejšej ako 35 stupňov, ako som už písala, kávu pijem zásadne čerstvo z variča na vodu, prvé miesto, kam putuje moja polievka pri nedeľnom obede je mikrovlnka a vždy keď som s kamarátkami v čajovni v momente, keď začnú piť, ja už mám zväčša prázdny pohár takže pri optimálnej teplote pre mňa už budem môcť tým úbohým jogurtovým baktériám asi tak nanajvýš zaspievať pohrebný pochod. radšej sa ja teda vás spýtam aká teplota je asi vhodná a odmeriam si to

apolenka ivaza: ty bývaš na hranici??? a máte tam aj termálne pramene???? ale máš pravdu, dievka moja. Veru nesmie byť vriaca, ale teplučká. cmuk.

ivaza luss: neviem, aká teplá voda Vám tečie z vodovodu, proste musí to byť teplé. Musíš v nej udržať ruku, ale tak na hranici. To je moja miera.

apolenka Luss: prečo si si to mohla myslieť? Pretože také predávajú v obchodoch. Ale to už je riadne vyžmýkané z toho kravského. Veď z čoho by robili syry, tvaroh….?

Luss Našťastie som už skoro 2 roky "za vodou" ale to s tým mliekom ma šoklo – a ja som sa fakt naivne domnievala, že to má tých 3,5 Nevadí, mlieko aj tak moc nemusím, zvyknem si ho liať len do kávy. Našťastie. Dobre vedieť ďakujem za upozornenie. Teraz keď tak nad tým rozmýšľam, ani neviem ako som si to mohla myslieť.. fakt asi budem musieť začať používať mozog

apolenka Luss: na to kravské mlieko bacha. Z neho som pribrala počas tehotenstva za týždeň 3 kg. Ale samozrejme, že som nepila len mlieko. Síce smotanu som zhora odobrala a mlieko prevarila. Ale mastné oká aj tak ostali. No a z odobratej smotany bola šľahačka na pudinček, smotanka na prívarok. A tak to pekne išlo. Lebo to mlieko má určite bohatý podiel tukov. Ak má v obchode plnotučné mliečko okolo 3 % tuku, také kravské sa bude určite šplhať k nejakým 20 %. To by som ti odporučila vo fáze chudnutia úplne vynechať.

tini luss, do hrnca aj hej, ale to mlieko treba ohriat na tu teplotu 40 stupnov. Teda aspon si myslim. Inak sa ten proces jogurtacie dobre nenabehne. Teda mozno ivazka by vedela o tom viac.

Luss veď to, že lepšie zmerať.. a nestačilo by teoreticky hodiť do hrnca len teplú vodu z vodovodu?

tini luss, myslim ze 40 stupnov. Nemas doma daky teplomer% To je taka dost tepla voda, o nieco teplejsia ako je teplota tela. Ale zas nie o vela.. Ak nemas odhad, lepsie zmerat.

Luss ahojte, super téma lebo aj ja som neuveriteľný požierač jogurtov, asi to vyskúšam zdroje mám dobré, môj ocko chodí každú sobotu kupovať mlieko od kráv na družstvo a jogurty kupujeme holandie a z lidla až som sa smiala aká náhoda.. chcem ešte radu, neviete aká by mala byť zhruba tá teplota? ja mám v tomto smere dosť pokrivený pohľad, keďže napr. kávu dokážem vypiť takmer priamo z prevarenej vody

tini tahave tiez nemusim…

apolenka Tak som urobila jogurt len v hrnci. Ale po 15 hodinách sa mi zdalo, že by mohol byť aj hustejší. Tak som ho znova prihriala a ešte dala na pár hodiniek pod deku. A výsledok? Neuveríte, ale normálne je ťahavý. to sa mi ešte nestalo. Super, ale chuťovo OK. Síce to až také strašné nie je, ale nezvyklé určite. Na budúce budem vedieť, že nemám experimentovať.

apolenka tini: práveže ja viem, že tým prevarením sa ničia baktérie v mlieku, ktoré treba na to skysnutie. Tak píšu aj v jogurtovači, že len na určitú teplotu mlieko prihriať.

tini apolenka, ja som to dakde citala, ze aby sa zvysila trvanlivost, ale podla mna je to zbytocne, lebo ved to kupovane mlieko uz neni mlieko od kravy..

jaro, a mlieko si mal ake, take cerstve? nemalo by byt trvanlive. Ono mne to ani so super aktiviou nefungovalo

apolenka jaro: ty si niekde čítal, že sa má mlieko prevariť? Lebo prevárať sa nemá. Len ohriať na nejakých 60 stupňov.

jaro tak ja neviem.. prevaril som mlieko, ked vychladlo, aby sa dalo v ruke udrzat, rozmiesal som 2 lyzicky jogurtu, asi 3dcl mlieka. Do utierky, do rana na takom vlaznejsom radiatore. Rano mlieko skysnute, ani naznak po jogurte Pouzil som nejakeho oetkara, cely je popisany, ake su v nom zive kultury, uz ho nechcem

tini ivazka, aj mna to napadlo. Ale nakoniec ten jogurt neni zly a je aj dost tuhy.. tak uvidime, ako ten druhy. Najblizsi pokus je vrazit do jogurtovaca ale zohriate mlieko. A s hollandiou. Ale zatial mam 2l jogurtu;))

Marťas Tak, môj prvý domáci jogurt, teda vlastne pokus oň je práve na radiatore, uvidím zajtra, či úspešný, normálne sa teším Robila som z malého Lidlackeho 3% Pilosu a litra mlieka.
Skúšali ste niekto aj jogurt tiež z Lidla, ale tohoto? http://www.lidl.sk/sk/home.nsf/pages/c.o.pc.p.Jogurt_biely
Ja ho občas jem, píšu, že zreje v kelímku. Sú rôzne %, teraz mám 4% a je veľmi hustý a chuťovo mi tiež vyhovuje. Ak dobre vidím, bielkoviny: 3,4, sachače 3,5, tuky cca 3,8.

Akurát je aj v akcii.

ivaza tini: podľa toho, ako si ho opísala, tak dôvod je horúca voda. Nesmie byť horúca, lebo potom sa na povrchu vyzráža asi srvátka. Nič si z toho nerob, aj mne sa to už stalo. Raz som dala vodu zohriať a spomenula som si na ňu asi o 10 minút, keď už vrela, takže som dopadla s jogurtom takisto.

tini fajnorka, no ja som len citala, ze by sa to nemalo robit a ze to nevyjde. Ale vykusaj. Aj ked lepsie je radsej do bieleho nastruhat vanilku a pridat ked uz tak medik. Vzdy lepsie, ako tie ich chemie.

ivazka, bianca, ja uz si idem asi vlasy trhat. Lebo som dala robit 2 jogurty, jeden taky zohriaty, zdal sa mi byt malo husty, tak som ho este vrazila do mozno az moc horucej vody, a vysledny efekt je, ze sa mi zda, ze skor zredol a urobila sa mu taka vodicka na vrchu. A ten druhy som robila klasicky, tiez nic moc, chutovo ok, ale hustota blba. robila som z Olmy. Najblizsie skusim z tej hollandie, mam doma. Uz mi je fakt z toho dakedy do placu, ze sa mi nedari..

ivaza fajnorka: vyskúšaj a daj vedieť.

fajnorka Ja som robila jogurt podľa tohto receptu včera, čiže dnes ráno som to už mala hotové a výsledný produkt sa mi pozdáva. Je to príjemné na chuť a aj hustota je dobrá.

Robil niekto už tento jogurt aj s ochuteným jogurtom? Ja som si dnes ráno kúpila ten istý čo používa Ivazka z COOP len s vanilkovou príchuťou. Myslím si, že výsledok by mohol byť podobný ctivii sladkej bielej nie?

Ja viem, že máme konzumovať jogurty biele, ale toto by mohla byť zdravšia alternatíva nejakej sladkosti.

bianca tini: áno, jogurt robím podľa ivazky, do malých pohárikov, v hrnci s teplou vodou, ktorý nechám stáť na teplej platničke, kde sa voda zohrievala, a zakryjem ho na noc dekou. Ja mám s pilosom veľmi dobré skúsenosti. Keď som ho objavila, prestala som skúšať iné značky … až teraz tú hollandiu. Na nápad, zohriať to znovu, keď je jogurt riedky, prišiel manžel . Jednoducho platničku s hrncom aj s jogurtami zapnem na minimum a keď sa mi to zdá teplejšie, zase vypnem. Jogurtové baktérie sa namnožia, stúpne ich koncentrácia a jogurt zhustne. Či veľkosť nádoby ovplyvňuje proces, to neviem, mne vyhovujú poháriky. A čo sa týka času, ja to väčšinou zarobím večer a idem spať, ráno podľa hustoty prihrejem alebo vyberiem a dám do chladničky. On je možno hotový aj skôr ako po 8-9 hodinách, ale v noci spím . Lyžičkový test môžem urobiť zajtra ráno, keď ho budem jesť , ale asi bude stáť. Ona táto viacgeneračná hollandia získala takú zaujímavú konzistenciu, že keď ju vyklápam z pohárika, zostane už takmer čistý .

Dám ti tu ešte jeden jogurtový link, pozri Chemické experimenty .

mamulka ok, tak hneď ho dnes vyskúšam s tým pilosom z lidla a uvidím… vďaka za radu…

tini mamulka, to susene mlieko tam je podla mna zbytocne a navyse. Dokonca je mozne, ze sa Ti to kvoli tomu pokazilo, ked bolo dake starsie alebo co. ved vyskusaj bez suseneho a uvidis. Ak su dobre suroviny, jogurt je husty aj tak.

mamulka OTÁZOČKA:
ja mám jogurtovač a v návode recept, ktorý zahŕňa okrem mlieka a jogurtu aj sušené mlieko. je to nutné, alebo stačí len ten jogurt a mlieko? lebo sa mi stalo, že asi po 5-6 dňoch sa už ten posledný pohárik pokazil. mohlo to byť tým sušeným mliekom?
vopred vďaka za odpoveď…

tini bianca, Ty si poklad TO VAZNE????? Presne ta nezavislost mi velmi chyba, lebo mam kaufland daleko.. Ty robis postup tak ako ivazka, vsak.. Ja mam tiez v chladnicke hollandiu, tak to skusim takto mnozit.. Akurat ze ten pilos mi raz vysiel a potom uz nie. Ale neskusala som to ohrievat na viac krat. Myslis, ze moze mat vplyv na kvalitu jogurtu, ci sa robi v jednej velkej nadobe alebo viacerych malych? A este aj to ze 150g vystaci az na 2l ma velmi prekvapuje. Ako dlho sa taky jogurt robi% Vazne nema mensiu hustotu? Tiez som prekvapena, ze trvanlive mlieko tiez funguje, lebo ja kupujem sackove. A je ten tvoj taky husty, ze v nom stoji lyzicka? Ja viem,milion otazok, ale mna to uz doziera, lebo furt to neni podla mojich predstav, tie moje jogurty, teda obcas super, a obcas dost riedke.

bianca O výrobe jogurtov som popísala na tejto stránke hádam najviac príspevkov , takže zhrniem sem svoje skúsenosti. Súčasne sa chcem poďakovať ivaze za tento jej recept, lebo ma kedysi inšpiroval k jogurtovým experimentom .

- pomer jogurt/mlieko: začala som s jedným 150 g-jogurtom na jeden liter mlieka a postupne som sa dostala až na jeden jogurt + dva litre mlieka. Ak sa mi urobené jogurty zdali málo husté, jednoducho som ich znova prihriala, nechala ich pár hodín na pokoji a oni zhustli. Teraz štandardne robievam jednu dávku z 1,5 l mlieka, lebo to sa mi zmestí do 9 pohárikov a tie sa zase presne zmestia do môjho najväčšieho hrnca.

- zdrojový jogurt: otestovala som viaceré biele bio aj nebio, ale najlepšie výsledky som mala s bielym 150 g Pilosom (Lidl) a 200 g Hollandiou.

- zdrojové mlieko: trvanlivé polotučné

- trvanlivosť: dva týždne v pohode, možno aj viac, ale toho sa žiadny jogurt z dôvodu zjedenia nedožil .

- doba výroby: z večera do rána alebo naopak, ak ho treba "dohustnúť", tak o pár hodín viac.

Môj najnovší experiment: začiatkom septembra som kúpila Hollandiu, z ktorej teraz mám už asi šiestu generáciu jogurtov. Ako zdrojový jogurt vždy použijem jeden z minulej várky. Myslela som, že časom bude klesať hustota, opak je však pravdou . Takže mám vlastne jogurty za cenu mlieka a som nezávislá od návštevy obchodu .

Slnecnica m http://www.dobre-jedlo.sk/strukoviny/do … -3-koruny/ m

Slnecnica tini,ten jogurt som robila pred možno viac ako 15 rokmi.Pamätám si,že zohriaté mlieko sa miešalo s jogurtom,ale kedy som tam dala ten ananás, to si už nepamätám. Dávalo sa to do jogurtových kelímkov, prikryla som ich alobalom a na niekoľko hodín som to dala na radiátor.

ivaza slniečnica: ja som robila aj tak, že som naspodok kelímka dala džem, na to naliala zmes, ale nebolo to dobré. Je lepšie dať ho tam až pred konzumáciou.

tini haluza, tak to je fakt haluz.. Ja som to teda nesledovala. A je to asi tym, ze aj v mlieku je v podstate prevaha sacharidov oproti bielkovinam..

slnecnica, ja som citala, ze to ovocko treba dodavat dodatocne, nie uz pri vyrobe.

ivaza dakujem ivazka. a to jeden jogurt mi tak "skulturni cele mliecko? – áno, treba uzavery poutahovat ked je to v deke – áno ? to len technicka otazka. urcite to vyskusam

Slnecnica ivazka,to mi pripomenulo, že ja som kedysi dávno už jogurt vyrábala,podľa podobného receptu.Ten môj bol ale ovocný, pridával sa tam ananás a jogurtoval sa radiátore.
Ten tvoj biely ale určite vyskúšam. Vďaka za recept.

limetka dakujem ivazka. a to jeden jogurt mi tak "skulturni cele mliecko? treba uzavery poutahovat ked je to v deke? to len technicka otazka. urcite to vyskusam

HaLuZaQ tini, co som si pozeral hodnoty sus. mlieka v obchodoch obsahuju viac sachacov ako bielkovin, cize by vznikol ten jogurt viac sacharidovy ako proteinovy.

tini haluza, pridavat sa da za danym ucelom aj susene mlieko. Len sa potom zvysuje aj energia, bielkoviny, tuky.

HaLuZaQ dobry napad, skusim. Este tam zamiesam kupeny protein, tym sa mi zvysi bielkovina na porciu.

tini Pridávam svoju skúsenosť, výborne sa spravi jogurt aj z jogurtu Hollandia z kauflandu, aj z Olmy z Tesca. Ja to robim z mlieka plnotucneho sackoveho z Jednoty, plus jogurtik plnotucny (cize cca 3,5 percent tuku, klasicky biely).

Ak mate niekto jogurtovac, tam staci iba naliat mlieko a jogurt dokopy, pomiesat, a dalej sa to robi same.. Ivazkinu verziu som skusala tiez, dokonca v jednej velkej nadobe kameninovej, a fungovalo to tiez super (ja jedavam jogurt aj s detmi na ranajky, tak sa mi to neoplati porcovat do poharikov, nakladam potom rovno do misiek z jednej litrovej nadoby).

tini ivazka, hodila som to k linkom.
Inak vy tam mate daky lepsi ten smotanovy jogurt, lebo mne sa taky husty z toho coop nespravi, tak to som zvedava preco. Mozno je lepsie, ked sa to robi v mensich nadobkach?

ivaza 8.) Že je jogurt dostatočne hustý vidieť.

Hodnoty z týchto použitých surovín sú:
1 jogurt 164 g má 391 Kj, 5 B, 8 S a 4 T

cena:
Mlieko 18,90 Sk (0,62 €)
Smotanový jogurt COOP 8,90 Sk (0,29 €)
plyn 0,70 Sk (0,02 €)

Cena za jeden kus: cca 4 Skk (0,13 €)

Konverzný kurz 30,1260 Sk/€

Ja biely nemám rada, tak si ho pri konzumácii vylepšujem 1 lyžičkou domáceho džemu, prípadne doma vyrobeným musli.

ivaza 7. Po tejto dobe je jogurt hotový. Dáme do chladničky a vydrží najmenej týždeň.

ivaza 6.) Pod dekou necháme cca 12 – 15 hodín. Ja robím jogurt vždy poobede. Večer, keď idem spať, tak nádobu s vodou ešte zohrejem, aby boli jogurty v teple až do rána).

ivaza 5.) Nádobu prikryjeme a dáme pod deku

ivaza 4.) Poháriky zatvoríme a dáme do nádoby s teplou vodou, opäť nie horúcou.

ivaza 3.) Zmes nalejeme do pohárikov (vyjde 7 ks)

ivaza 2.) V mlieku rozmiešame kúpený jogurt.

ivaza Často odpovedáme na otázky, ako si vyrobiť domáci jogurt. Takže napríklad takto:

1.) Potrebujeme 1l polotučného, plnotučného mlieka, 1 biely živý jogurt podľa vlastného výberu (Pilos, Hlolandia, Jihočeský, Klasik, COOP, ….)

Mlieko zohrejeme na príjemnú teplotu, nesmie byť horúce.

Tip na knihu:

     

Tento web prevádzkuje © Miro Veselý

mv@mix.sk  |  facebook  |