Boj proti sladkému je skoro vyhratý!!!

tini evas, podla mna tam neni napisane, ze cukor jediny je zodpovedny za cukrovku. Ale ze je jeden z moznych sposobov, ako sa k cukrovke dopracovat, prave prehnane pojedanie cukru. Ja s tym suhlasim, a myslim, ze aj lekarska veda by to potvrdila. Isteze to zdaleka nie je jedina pricina cukrovky. Bohuzial.. Ostatne negativa platia v plnom rozsahu, si teda myslim. Hm, ked tak nad tym rozmyslam – podla tvojich poznatkoch o cukrovke sa vobec nikdy nemoze stat, ze vznikne na zaklade pozivania velkeho mnozstva cukru dlhodobo?

A s tym cukrom a sladkemu.. Podla mna pre nas neide iba o cukor ako taky.. Ja by som do tejto chudnucej problematiky zaradila boj proti chuti na sladke ako takej – teda aj umelym sladidlam a podobne.. Tie aspon nemaju kalorie, nezvysuju hladinu cukru v krvi, nevyvolavaju odozvu slinivky brusnej – ale aj tak nas nabadaju jest intenzivne chutiace jedlo, pripadne viac, ako treba.. To je jeho negativum urcite, tie fyzikalne zatial asi preukazane nie su, mozno. Ja som minule skoro odpadla, na kecupe, ked som daky rozumny hladala (ale okrem bio kecupov sa rozumny najst neda sa mi zda), bolo velkym napisane NEPRISLADZOVANE. A v zlozeni, ze nahradne sladidlo.. tak to mi prislo fakt ako velmi zavadzajuca reklama, lebo ak by tam tymi velkymi pismenami bolo, ze nesladene cukrom, berem to – ale prisladzovane to jednoznacne bolo, akurat ze umelym sladidlom..

Rikap evas: musím súhlasiť s tebou, že nie cukor je hlavným vinníkom vzniku diabetu. Moja mama nikdy neholdovala sladkostiam a sladkým veciam a predsa dostala cukrovku. Už som písala, že ľudské tele je jedno obrovské laboratórium a aj keď veda už pokročila, predsa ešte veľa vecí nie je rozlúštených.
Ale pravdou je, že cukor a soľ sú pre ľudský organizmus jedom a treba s nimi zaobchádzať pri konzumácii veľmi opatrne.

evas Tini:
Vzhľadom na ľudkov okolo by som mala napísať FUJ cukor, už ho nchcem ani vidieť.
Ale tie písmenká o tom, že z cukru vzniká cukrovka mi pripadajú viac ako reklamné!
Úprimne, ten článok na mňa pôsobí akoby kladne v tom, že sa mi ľahšie zrieka cukru /chi chi chi, ja som sa ho už musela dávno zriecť/, ale také bludné informácie, že keď ješ veľa cukru dostaneš cukrovku…
Akurát budeš tučina a tuk Ti obalí aj ostrovčeky v pankease a nemôžu možno tak dobre pracovať ako keď nie si tučina.
Ja som napr. mala dedičné predpoklady a spustil ju stres… po piatom pôrode.

Koľko ľudí je tučných a je na kilá sladkostí a cukrovku nemá!

Ale cukor je naozaj FUJ, ale vyrába takú dobrú chuť

tini syny, presne tak. Ja ked jem normalne, tak ani mi to sladke tak nechyba. Ked z nejakych pricin k nemu pricuchnem, tak ma laka stale viac. je to fakt o zvyku, chuti.. A zaroven sa stava to, ze ked to sladke ozaj aj obcas jem, tak zrazu mi menej chuti normalne jedlo, teda zdaju sa mi nevyraznejsie normalne chute ovocka, zeleniny.. Pretoze oproti tomu jasne ze je sladka chut o dost intenzivnejsia. Tak isto je to so solou, ako aj Ty pises. Ked to clovek vyradi, tak si dokaze uzit aj obycajne veci. A je to plus jeho zdraviu. A zaroven nie bez chuti Tu "bezchutnost" si vlastne sami "vyrabame", tym ze jeme prilis intenzivne chute.

podalka Toto sú pre mňa nové informácie a vďaka za ne. Myslím, že odteraz, keď budem chcieť siahnuť na sladké, sa mi vybavia tieto fakty, o ktorých kopa ľudí ani netuší.

Syny tini

Velmi dobrý článok a konečne mi potvrdil že sladke jest nemusime aby sme boli spokojný, že je to zas len o zlozvyku a o racionalnom uvažovaní apropó od kedy nič nesolim nejem a nepijem sladke,nemam ani pomislenia na rôzne maškrty ,či colly ….ktore sú etiketou TEJTO unahlenej doby , tak sa stavaju velkym rizikoma (a štandardom) bez toho že by sme si tento fakt uvedomovali, z čoho tažia prave výrobcovia týchto "lahodných pokrmov"

tini Ahojte ludkovia,
predkladám vám jeden velmi fajn članok z knižky "chudnutie bez diety", ktorá bola mojou alfou a omegou, ked som začínala chudnut – a stale mi ma tusim co povedat, najma ked mi zacina preskakovat tym nespravnym smerom, co sa bohuzial cas od casu stava..

Mne osobne velmi velmi vzdy pomoze CHAPAT, co a preco jest ci nejest.. Potom zrazu sa mi zda fakt zbytocne jest prave cukor.. a zrazu uz ani bojovat netreba, vsetko sa vyhra v hlavicke..

A tak som si zase raz napravila moralku a ponukam tento liek aj vam, hura do boja vo vianocnom ohrozeni, aj proti mimozemstanom!!!

Rafinovaný cukor

Cukor je sa vyrába z cukrovej trstiny alebo cukrovej repy. Pri spracovávaní cukru, ktorý sa používa v domácnostiach, sú odstránené všetky vitamíny a minerály – ostane iba izolovaný cukor, ktorý telu neprináša žiadne výhody, ale o to viac nevýhod. Nedostatok výživových látok a škodlivé účinky, násobené s predávkovaním nás robí chorými.

Škodlivé vplyvy cukru na naše telo nie sú ohraničené zďaleka iba pri široko rozšírenej „ľudovej chorobe“ – zubnom kaze. Takisto závažná je skutočnosť, že fungovanie tela pri spracovávaní minerálov je vyvedené z miery. Cukor sa totiž cez rôzne procesy v tele premieňa na kyseliny. Tieto kyseliny však nič ľudskému organizmu neprinášajú a preto musia byť neutralizované. Organizmus to však môže dosiahnuť iba tak, že siahne na zásoby vápnika. Ten potom už viac nemôže plniť svoje vlastné úlohy, ako je budovanie kostí a zubov, preto v týchto oblastiach prichádza k rušivým zmenám.

Takisto ako spracovávanie minerálov je narušené aj spracovávanie vitamínov a stopových prvkov, pretože určité vitamíny a stopové prvky v neobyčajne veľkách množstvách sú používané na to, aby sa cukor v organizme odbúral. Tým, že telu sú pri odbúravaní cukru odčerpávané rôzne vitamíny vyplýva, že cukor nie je žiadna dobrá potrava pre nervy, ako sa obecne hovorieva – cukor odčerpáva telu práve tie vitamíny, ktoré sú potrebné na to, aby sa nervy posilnili.

Takisto je naša slinivka brušná namáhaná viac ako je potrebné, z čoho vypláva riziko ochorenia na cukrovku. Problém spočíva v tom, že telo vie cukor do jednotlivých buniek transportovať iba s pomocou Inzulínu, ktorý slinivka brušná produkuje. Čim viac cukru človek prijme, o to viac musí slinivka brušná pracovať, aby vyprodukovala potrebné množstvo inzulínu. Keď však bude dlhodobo takto veľmi zaťažovaná, može sa stať, že jedného dňa už nebude schopná zásobovať dostatočne telo inzulínom a inzulín bude musieť byt dodávaný zvonku – človek ochorie na cukrovku.

Okrem toho cukor v relatívne krátkom čase robí človeka závislým – pretože telo chce si potom udržiavať stále rovnako vysokú hladinu krvného cukru a preto stále znova a znova požaduje prísun ďaľších sladkostí (poznáme tú neodolateľnú chuť opäť a opäť na sladké).

NO, ma zmysel to JEST?? To ozaj chceme jest nieco, co nas NICI? DOBROVOLNE?
A nie sme tak trocha sisi? Resp. poriadne?
Kde sa potom skrýva HOMO SAPIENS?