Chudnutie - praktické tipy a rady

Vypočítajte si svoje BMI a koľko máte jesť

Energetické tabuľky - rýchle a prehľadné

Kurz chudnutia e-mailom

Otestujte si, čo viete o chudnutí

Pridajte sa do fóra o chudnutí

ČO DNES VARIŤ?

Priska Pohankove rizoto

4 porcie
200g pohaky
1 stredne velka cibula
1 lyzica oleja
vegeta, korenie, sol
180g lahodkoveho tofu
konzerva tmavej fazule
350g mr.zeleniny (mrkva, hrasok, kukurica)
100g paradajkovej omacky

Pohanku preplachneme v studenej vode. Na drobno nakrajanu cibulu opecieme na oleji, pridame osolenu, okorenenu, ovegetenu pohanku a za staleho miesania chvilu opekame. Zalejeme vriacou vodou (na jeden diel pohanky 1,5 dielu vody), nechame vriet 5 minut a vypneme. Na platni nechame odstat pol hodinu. Zbytok vody zlejeme.
Tofu nakrajame na kocky, opecieme na sucho na teflonke, pridame fazulu, zeleninu a paradajkovu omacku. Prehrejeme a vmiesame do uvarenej pohanky. sxhamx sxhamx sxpapax sxpapax

m http://www.mojavitalita.sk/obchod/semen … 0-g-3.html m

Priska Spenatova omacka so sampinonmi a tofu (vlastny vymysel sxpapax sxpapax chutilo aj mangelovi s;) s;) ).
3 porcie
210g b.tofu popuceneho vidlickou
450g mr.list.spenat
150g cerstvych sampinonov pokrajanych na platky
100ml sojova smotana
100ml sojove mlieko
2 k.lyzicky suseneho polievkoveho zakladu (pripadne vegeta)
cesnak

Tofu spolu so saminonmi opecieme na teflonovej panvici, kym sampinony nezmaknu. Pridame spenat, suseny polievkovy zaklad rozmiesany v 1dcl vody a dusime, kym sa spenat nerozmrazi. Prilejeme smotanu s mliekom a nechame chvilku povriet. Odstavime a pridame pretlaceny cesnak.
Podavame s cz. cestovinou sxhamx sxhamx

alfinka nas vcerajsi obed :

Kuracia zmes po indicky

suroviny :
750 g kuracieho maska
2 cibule
olej oliv.
3 jablka
kari korenie
citronova stava
jogurt

postup :
Kuracie masko pokrajame na pasiky a podusime na oleji s cibulkou. Pridame na mesiaciky pokrajane jablka, citronovu stavu a podlejeme vodou. Ked je to vsetko udusene, pridame kari korenie a jogurt.

Ja som svoj vytvor nakoniec vlozila do celozrnnej placky, posypala som to syrom a dala na par minut zapiect. Bolo to vyborne sxhamx sxhamx .

Ľubka S Jasmína pekné a určite chutné jedlo. stoothsmile stoothsmile

jasmina kuraco sojove guličky s celozrnným kuskusom
Kuracie prsia 430g
sojova drť 90g
Vajce celé 1 ks
slnecnicovy olej 20g
Paradajkový pretlak 70g
———————————————-
kuracie prsia zomelieme, sojovu drť prelejem bujonom a nechame odstať. spracujeme suroviny čiže prsia+drť, pridame vajičko+korenie podla chuti. tvarujeme guličky, ja som ich prevažovala po 25g a vyšlo ich 29 ks. na panvicu dame trošku oleja pridame guličky, podlejeme vodou, pridame pretlak a dusime, ešte trošku korenia do omačky. kuskus zalejeme bujonom asi 1:2, nechame zovrieť a nechame odstatť asi 5 minut.
hodnoty:
cela zmes: B:106 /S28 /T:33 /3310kj
jedna gulička: B:3,86/ S:2,14/ T:1,24/ 140kj

hodnoty na taniery:
kuskus 50g
guličky 4ks
B:22/ S:41/ T:6/ 1285kj
zeleninka podla chuti ako priloha

hexe No mňa mátala tá víkendová apolenkina koložvárska kapusta. Tak som googlila a našla toto: m http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=26836 m
Ale keďže 2 z mojich detí nejedia hríby, tak som to urobila nasledovne.
Na pekáč ryža (neviem koľko, ostala mi od včera).
Na to asi 50g sojovej drte a 200g udeného tofu postruhaného nahrubo a uduseného na cibuľke plus cesnak a korenie. Hore vrstva dusenej kyslej kapusty, do ktorej som pridala červenú papriku. Zaliať kyslou smotanou. Vonia to úžasne, dúfam, že to tak aj bude chutiť. Ak to niekto preráta, prípadne vylepší, budem vďačná. (Pozor je to dávka pre celú rodinu stoothsmile stoothsmile )

alfinka OK, Dani, podam hlasenie .

kajka45 alfinka : super receptíky sthumb2 sthumb2 mnam sxpapax sxpapax

danak Alfinka, aj mna ten rybaci gulas laka – som zvedava, ako Ti bude chutit a potom skusim aj ja, oki? sxhamx sxhamx

alfinka dalsi receptik z gazdinky :

Liptovsky peceny rybaci gulas

suroviny :
1 kg rybieho file
olej
5 ks zemiakov
2 mrvky
1 cuketa
2 rajciny
1 paprika
kusok poru
mlete biele korenie, mleta rasca, voda

postup :
Rybacie file mierne osolime a vlozime do pekaca, pokvapkame ol. olejom, prikryjeme alobalom a pecieme cca pol hodinky. Medzitym uvarime vo vode zemiaky, mrkvu, cuketu, sparene rajciny a vsetko si pokrajame. Spenime cibulu na oleji, pridame pokrajanu uvarenu zeleninku a pridame na pekac k rybe. Okorenime, podlejeme vodou a dame dopiect.

Tento recept sa chystam urobit najblizsie, na obrazku to vyzera velmi dobre, dufam ze nesklamem moje chutove pohariky .

alfinka nasla som tento recept v kalendari pre gazdinky. Je rychly a v pohode pre celu rodinku.

Zamocke morcacie/kuracie ragu s kukurickami

suroviny :
500 g morcacich/kuracich prs
1 PL ol. oleja
1 bujon
1 PL provensalskeho korenia
mlete cierne korenie
125 g kukurice
1 por
1 zelena paprika
petrzlenova vnat

postup :Masko pokrajame na kocky. Na oleji spenime cibulku, mrvku a nasledne pridame masko a ost. suroviny. Nakoniec dokorenime. Dobru chut sxpapax sxpapax .

danak Jasminka mnam! sxhamx sxhamx

kajka45 jasminka : vyzerá to super sthumb2 sthumb2

jasmina Zapečené cestoviny
cestoviny tesco 50g
Brokolica 150g
mlieko pilos nizkotucne 150g
morčacie prsia 55g
omacka na zapekanie vitana 20g
hodnota jedla: B: 30 S:42 T:6 1452kj

Všetky suroviny som trošku predvarila, čiže cestoviny, mäsko trošku podusila, brokolicu obvarila. V jednej miske som všetko zmiešala. Mlieko zmiešame s omačkou vitana natur. Do zapekacej misy vložime suroviny zalejeme omačkou a zapekame 30 minut na 200 stupňoch. Priloha zeleninka podla chuti.

Priska Hubová omáčka s tofu
3 porcie
200g bieleho tofu pokrájané na kocky alebo popučené vidličkou
200g pokrájaných šampiňónov
2 strúčiky prelisovaného cesnaku
1 čajová lyžička bazalky
1 polievková lyžica oleja
50g paradajkovej omáčky (hotová z DMky)
200g paradajkové pyré

Postup
V panvici na oleji asi 5 minút opekáme tofu a huby.
Pridáme paradajkovú omáčku a pyré a ešte asi 5 minút necháme variť. Nakoniec prichutíme cesnakom a bazalkou.
Podávame horúce s vašou obľúbenou cestovinou. sxhamx sxhamx
celé: 2113KJ B36/S31/T25

Priska Jasminka ano cicer sa da bezne kupit plechovkovy…

jasmina priska,
ten cicer si už kupila uvareny v plechovke? taky som nenašla. sxudivx sxudivx

Priska Cicer na zelenine
265g bonduelle cicer
200g cuketa
200g cervena paprika
250g paradajkové pyre
5g ol.olej
bazalka, korenie na spagety, sol, chilli
3 procie
cela davka 2145kj B28/S74/T11

Na oleji opiect preplachnuty cicer, pridat na kocky nakrajanu zeleninu, paradajkove pyre, ochutit koreninami… nechat prevriet.

kajka45 Megan : super receptík sthumb1 sthumb1

sponkamonka danka – aha …no mna len napadlo, ze ked by sme sa bavili cisto o kj tak moj obed byva dost silny teda snazim sa do 1800kj ale dakedy je aj viac a chudnem….jasne treba mat vyvazeny pomer B S T….U mna tie sachcace su vzdy viacej…pokial su pomale tak je to asi o.k..zial, ta kukurica tam nepatri, inak ja ju zboznujem a mozem len tak s lyzickou zjest na posedenie aj velku plechovku…coz uz ale daavno nebolo…..sak chudneme, nie?

danak danak: ten tvoj receptík vyzerá dobre, ale má dosť veľa kj aj sacháčov. Takže doporučujem z niečoho ubrať. Najviac neplechy tam podľa mňa robí kukurica. Tú by som o 100 g ubrala. Prípadne doladiť nejakou inou zeleninkou .[

apolenka - myslis, ze je to na obed vela kj? ja mavam bezne tolko, aj ked suhlasim, ze kukurice je tam dost, teda hlavne ta sterilizovana nie je velmi na chudnutie...ale prijem si myslim nie je velmi prekroceny..../quote]

Sponi, kukurice tam bolo povodne takmer 150g a ja som to po Apolenkinom prispevku znizila a preratala, aj som to napisala nizsie, tak dufam, ze je to teraz o.k….

sponkamonka danak: ten tvoj receptík vyzerá dobre, ale má dosť veľa kj aj sacháčov. Takže doporučujem z niečoho ubrať. Najviac neplechy tam podľa mňa robí kukurica. Tú by som o 100 g ubrala. Prípadne doladiť nejakou inou zeleninkou .[

apolenka - myslis, ze je to na obed vela kj? ja mavam bezne tolko, aj ked suhlasim, ze kukurice je tam dost, teda hlavne ta sterilizovana nie je velmi na chudnutie...ale prijem si myslim nie je velmi prekroceny..../quote]

Megan Ahojte žienky,
pridávam sem tiež 1 recept, ktorý sme si veľmi obľúbili. Možno ho aj niektorá z Vás robí s;) s;)

Brokolicová mňamka alebo Cestoviny s brokolicou a so syrom
320 g surových cestovín (použila som semolinove 3-farebne)
500 g brokolica
300 ml jogurt 3,5%
200 g syr Eidam 30%
4 strúčiky cesnaku (nemusí byť)
trošku soli, oleja

Cestoviny uvaríme "al dente" v osolenej vode, s pridaním trošky oleja; scedíme. Pridáme k nim uvarenú a nakrájanú brokolicu. Necháme vychladnúť, pridáme nastrúhaný syr, nakrájaný alebo prelisovaný cesnak a dobre premiešame.
Pred podávaním zohrejeme v mikrovlnke. Zohriatím sa nám začne syr krásne ťahať a teraz pridáme tie 2 jogurty, opäť premiešame.
Množstvo ingrediencií je na obed pre celú rodinku – kto chce, nech si množstvá poníži.
Ja som si dala k tomu miešaný zeleninový šalát. A chutí to veľmi aj mojej 5,5 ročnej dcérke sxpapax sxpapax

Ozaj a pridávam tiež hodnoty na 250g porciu hotových cestoviniek:
1560 kJ, 25 B, 51 S, 7 T.

danak Apolenka, preratala som to so 100g kukurice, mohlo by to teraz byt, alebo je to stale vela?

danak Apolenka, nabuduce dam urcite menej kukurice – dala som celu taku malu konzervu a bolo to dost, ked som to dojedla….

apolenka danak: ten tvoj receptík vyzerá dobre, ale má dosť veľa kj aj sacháčov. Takže doporučujem z niečoho ubrať. Najviac neplechy tam podľa mňa robí kukurica. Tú by som o 100 g ubrala. Prípadne doladiť nejakou inou zeleninkou .

danak Krevety s porom a kukuricou:
60g por
100 g krevety
40 ryza natural
10g olivovy olej
100g kukurica sterilizovana
Por, krevety, kukuricu a ryzu postupne oprazime na oleji, dochutime kari korenim, podlejeme vodou a dusime, kym sa voda nevypari a ryza neuvari.
Ako priloha je vyborny ladovy salat.
1616 KJ, B 23 S 42, T 13,8

Rikap Zavesím vám tu jeden rýchly a pritom celkom chutný recept (aspoň mne veľmi chutí s:-))) s:-))) ).

Celozrnné špagety s pórom

50 g (vážených za surova) celozrnných špagiet, 5 g olivového oleja, 200 g póru, 30 g tvrdého syru EIDAM 30 %
Ako na to: špagety uvaríme al dente, pór nakrájame na kolieska, dáme ho dusiť na oleji, trochu podlejeme vodičkou, prichutíme vegetou, mletou rascou, mletým korením. Túto zmes kydneme na precedené špagety, navrch nastrúhame syr a papáme sxpapax sxpapax

Porcia má 285 g, 1652 kJ, 18,4 B, 54,4 S, 11,3 T

lu.anna Žienky: ďakujem a sxclapx sxclapx …určite sa sem budem chodiť inšpirovať

Rikap Kurací wok
kuracie prsia 500 g, mrazená zelenina (z Lidlu 750 g ázijská s mungovými klíčkami), olivový olej 15 g, cibuľa 172 g, čerstvý zázvor 9 g, čínska kapusta 112 g (mala som už len taký ostatok), korenie na čínu, sójová omáčka, čerstvo namleté štvorfarebné korenie

Kuracie prsia nakrájame na rezance, hodíme na rozpálený olej, orestujeme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, vsypeme mrazenú zeleninu, nakrájanú čínsku kapustu, nadrobno nakrájaný zázvor, pridáme sójovú omáčku, korenie (primerane) a chvíľu na panvici dusíme, kým nie je mäkké mäso. Ak je nutné trocha podlejeme vodou.

100 g hotového jedla má 324 kJ, 8,5 B, 3,8 S, 3,0 T

Mala som k tomu pohánku (50 g za surova): 746 kJ, 5,1 B, 34,1 S, 2.1 T

Keďže som bola cvičiť dopriala som si 250 g a tým pádom bol môj dnešný obed:
1556 kJ, 26,3 B, 43,6 S, 9,6 T

Vieraj65 Jasmína: práve uplynulý víkend som skúšala niečo podobné. Je to vlastne falafel, len ten sa typicky vypráža v oleji. Aj ja som to upiekla v rúre, ale skúsila som niekoľko malých kúskov aj vypražiť. Možno neboli také suché, ako tie upečené, ale vypili všetok olej, takže ich aj v budúcnosti budem radšej piecť.
Našla som si niekoľko receptov na nete a prvá verzia, ktorú som vyrobila, bola veľmi jedlá, hoci sa to až tak tomu falafelu, ktorý som jedla na dovolenke, nepodobá. Ale ešte budem vylepšovať a uvidím. Aspoň som vyskúšala nový mixér a funguje dobre. stoothsmile stoothsmile
Hodnoty som zatiaľ nerátala, uvidím, až keď bude nejaká n-tá verzia tá pravá a potom to hodím hádam aj sem.

Madelaine Pridávam svoj dnešný obed (B, S, T a Kj zrátané nemám, ale malo by to vychádzať, myslím ). Inak možno tu už tento recept aj niekde je… ale tak opakovanie je matka múdrosti stoothsmile stoothsmile

Potrebujeme:
- kuracie prsia
- menšie paradajky (ale cherry paradajky)
- 30% eidam
- sušené paradajky v oleji – len olej (ale môže byť aj klasický olivák, len tento z paradajok mi viac chutí)
- soľ, korenie

Kuracie prsia narežeme, aby sa nám zvnútra rýchlejšie urobili. Osolíme, okoreníme (podľa svojej chuti). Na panvicu som dala dve čajové lyžičky oleja zo sušených paradajok v oliváku, pacla na to prsia, opiekla z oboch strán. Na jednu polovičku panvice som dala 2 na plátky nakrájané cherry paradajky, na druhej polke sa robili prsia. Prikryla som to a podusila. Potom som paradajky pekne uložila na kuracie prsia a prikryla som ich jedným plátkom 30% eidamu. Znova som to prikryla, kým sa syr neroztiekol.
Papala som to s ryžou a so šalátom. sxpapax sxpapax a bolo to také dobré, že si to asi urobím aj zajtra sxhamx sxhamx stoothsmile stoothsmile

jasmina dievčata,
ochutnala som jednu faširku nie celu a su trošku suche, takže na buduce pridam bud trošku acidka alebo trošku oleja. neviem, možno vas niečo napadne, inak su mnam.

danak Apolenka, toto ma este nenapadlo – taka kombinacia – isto vyskusam – super! sthumb2 sthumb2

apolenka Žeby som niečo prihodila? Ale odfotené nemám a ani vypočítané. Možno sa niekomu zapáči.

Lečo miš-maš

konzerva malého leča /mala som domáce/
cibuľa
olej
huby
údené tofu
vajce
zemiaky varené

- na olej a cibuľku dáme podusiť huby a keď sú mäkké, pridáme konzervu leča na prehriatie. Do toho pridáme nadrobno nakrájané údené tofu a zahustíme vajíčkom. Na záver ešte pridáme uvarené a nadrobno nakrájané zemiaky /ja som mala z predošlého dňa uvarené a pretlačené cez kolečko, čo sa krája na zemiakový šalát/. Na záver dochutíme soľou a korením. Bolo to mňam.

danak Jasminka, mnam – vyzera to skvele – uz nejaku dobu opatrujem cicer v spajze – mam ten zavarany z DM.
Aj Vilmuskin recept vyzera dobre, ale lakaju ma tie fasirky! sthumb2 sthumb2 sthumb2 sthumb2 sthumb2 sthumb2

jasmina cícerové faširky
cicer 175 g
mrazena zelenina 300g
vločky 50g
vajce 1 ks
korenie podla chuti.

cicer namočime den vo pred. cicer som varila v bylinkovom bujone, uvarila zvlašť zeleninku. uvereny cicer som rozmixovala, pridala zeleninku, trošku rozmixovala, pridať vajko, vločky, korenie. vytvarovať faširky, ja som važila po 100g a vyšlo ich presne 7 kusov. dame piecť .
hodnoty: cela hmota: B: 56 / S: 175 / T: 25 / 4194 kj
1 ks: B:8 / S: 22 / T: 3 / 599 kj
ako priloha zemiačky
hodnota jedla
zemiaky 130g
cicerové faširky 2 ks
B: 19 / S: 66 / T: 6 / 1608 kj

Vilma Prudko jedlý cícer

5 g olivový olej
1 väčšia cibuľa
1-2 strúčiky cesnaku
50 g cícer – surový
1 konzerva – paradajky vo vlastnej šťave – lúpané, krájané
petržlenová vňať, alebo bazalka
20 g eidam 30%
50 g cestoviny – surové

Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme na plátky nakrájaný cesnak, trošku opečieme, pridáme vopred uvarený cícer a paradajky z konzervy. Kto chce, trošku prisolí. Chvíľočku povaríme, posypeme výdatne petržlenovou vňaťou, alebo bazalkou – podľa chuti. Necháme spolu ešte prevrieť. Papáme s cestovinami, posypané strúhaným syrom. Cestoviny môžeme nahradiť aj celozrnným chlebom. Je to prudko jedlé aj samé sxhamx sxhamx
Hodnoty: 1913 kJ, B22,69, S64,12, T12,04
Dobrú chuť sthumb1 sthumb1

jasmina danka,
mnam, mna si sa rozbehlaaaa. super.

danak Dnesny obedik:
Morske priserky v rajcinovej omacke.
8g olivovy olej
105g por
80 g morske priserky
295g rajcinova stava
50g trojfarebne cestoviny z tvrdej psenice Gallo
96g redkovka biela
36g salat
Por oprazime na oleji do ruzova, pridame morske priserky, trocha podusime, ochutime rotlacenym cesnakom a korenim podla chuti, pridame rajcinovy pretlak a dusime, kym sa nevypari voda a omacka nezhustne.
Hodnoty: 1734,5 KJ, B24,38, S54,63, T10,32

danak Konecne aj ja niecim prispejem.
Je to troska podobne Priskinmu receptu /kvoli tofu/.
Cestoviny nejedavam az tak casto, ale kedze som doma – mala maroduje, tak som sa snazila trocha pohrat s B a S, s ktorymi sa neviem zmestit do koze… stoothsmile stoothsmile

Moj dnesny obedik:
60g por
7g olivovy olej
78 g tofu biele natural
60g spaldove celozrnne nitovky /surovy stav/
60g sterilizovane suchohriby
100g sterilizovana cvikla
cesnak, drvena rasca
Por spolu s tofu oprazime na oleji, ked to chyti farbu, pridame huby, este chvilu podusime.
Ochutime drvenou rascou a cesnakom, podlejeme trochou vody a cca 15 min. dusime.
Ja som uz zacinala byt hladna, tak som to prilis uhladne nenakrajala, ale konecne mi dobre vysli hodnoty na B. sxdancex sxdancex sxdancex sxdancex sxdancex sxdancex
Dobru chut! sxhamx sxhamx
1735,66 KJ, B18,3, S59.47, T13,53

jasmina priska,
no vlastne miesto tej smotany som dala acidko. sa s apolenkou o tom špenate na skype avime už velmi dlho, tak mi poradila. ale som prekvapena lebo mi važne chutilo. sthumb1 sthumb1 ale maly sxudivx sxudivx sxudivx sxudivx tak jemu som varila zas zvlašť.

Priska Jasmin mnamky spenat!!! Ja robievam rodinke spenatovo syrovu omajdu podobne… spenat rozmrazit, supnut smotanu a syrokrem, trosken ovegetit…
Light verzia: smotana 10%na a syrokrem nizkotucny… raz za cas na spestrenie sxhamx sxhamx
Ja si davam nastruhane biele tofu a sojove mlieko…

jasmina Cestoviny s kuracim mäsom a špenátom

kuracie prsia 50 g
špenát 150 g
karička v črievku 30 g
acidko 50 g
korenie podla chuti
kuracie prsia narežeme na rezančeky, podusim, pred dokončením pridame špenat, podusime, pridame acidko a syr, nechame všetko spolu prehriať.

ako prilohu som mala 70 g (surovom stave) celozrnných cestovin
hodnota jedla: B: 25 / S: 53 / T: 4 / 1444 kj

ak papanie varite aj pre svoje hladne polovičky pridala by som maska, sice na pohlad jedlo nic moc ale ma to užasnu syrovu prichuť. dievčata špenat som jedla asi prvy krat v svojom živote a odhodlavala som sa skoro mesiac. stoothsmile stoothsmile

kajka45 Priska : sxpapax sxpapax mňam ,vyzerá to výborne sthumb1 sthumb1 skúsim zajtra – vlastne už dnes s;) s;)

tini priska, vyzera to naaadherne!!!!

Priska Tofu na paprike a sampinonoch
4 porcie
300g cerstvych alebo mrazenych sampinonov
2 bal lahodkoveho tofu pokrajaneho na kocky(310g)
2 velke zelene papriky (200g)
cibula (100g)
cesnak (8g)
krajane paradajky z konzervy (240g)
2 PL ol oleja (20g)
1 CL oregana
1 CL suseneho polievkoveho zakladu (maju v DMke) alebo vegeta
1 salka vody
morska sol

Cela davka 3650KJ B13,7/S15,5/T11,5

Vo velkej panvici rozohrejeme lyzicu oleja a opecieme tofu zo vsetkych stran, vyberieme a odlozime do tepla. Na druhej lyzici oleja opecieme na platky pokrajane sampinony, na drobno posekanu cibulu, papriku a cesnak za staleho miesania asi 7 minut… K zelenine pridame drvene paradajky, vodu so susenym polievkovym zakladom a koreniny a za obcasneho miesania privedieme do varu… Pridame tofu, varime 3 minuty a podavame s celozrnym pecivom, cestovinou alebo ryzou… sxhamx sxhamx

Priska Zeleninove tofu karbonatky…
4 porcie

750g mr. zelenina (karfiol, brokolica, mrkva)
180g tofu biele
100g ovsene vlocky
3 bielka
60g cibula
6g cesnak
20g ol.olej
korenie na fasirky, soj.omacka, sol, c. korenie
cela zmes 4155KJ B61/S107/T34

Zeleninku uvarit popucit vidlickou, tofu postruhat na syrvom struhadle a pokvapkat soj.omackou, pridat ostatne suroviny, dobre premiesat a utapkat karbonatky… piekla som ich na pec. papieri na 170 stupnov do vonava …

Leena pre "bezcukerne mozgy" ako som ja na margo zemlovky (ktora je urcite vyborna)

pouzivam cerealne pecivko,keiserky nakrajam na kolieska, do misky od oka nalejem mlieko – asi pol litra, teraz prichadza nezdravy hriech – cvrknem umele sladidlo, 2 zltky k tomu, mliecko s zltkami premiesam, "hodim" do tejto zmesi pecivko, jablcka su prichystane, ulupane, na mensie kococky nakrajane a ide sa vrstvit (uplne jednoducho az primitivne s:-))) s:-))) take je moje varenie)…pecivko ako prve,potom jablcka, posypem skoricou,na to dam tvaroh a navrh opat pecivko…dam zapiect a na konci vyslaham sneh a na 5 min ho necham na vrchnej vrstve uschnut, kam so ho natrela samozrejme…
tymto mojim receptom asi velmi nepomozem, ale mne to velmi chuti…a myslim,ze ak by sa to osladilo aj medikom miesto toho mojho umeleho "zazraku", tak by to nemalo katastrofalny dopad na hodnotu KJ…

Jolana Krémová brokolicová polievka (4 porcie)
370g brokolice uvariť v cca 0,5 l (mierne) osolenej vody, roztlačiť (tlačiakom na zemiaky), zahustiť bledou zápražkou zo 14g oleja 14g hl. múky, ktorú rozriedime 450 ml mlieka (polotučného). Nechať prevrieť. Rozmixovať (nemusí byť).
1 porcia 200 g – 466 kJ – 7 B – 9,5 S – 5,5 T

Žemľovka (4 porcie)
3 rožky (dala som biele, iné som nemala…), nakrájať a zaliať 150 ml mlieka (polotuč.), 250 g tvarohu (jemný, nízkotučný) zmiešať s 25g cukru, 350g jabĺk nastrúhať na hrubo.
Nemám zapekaciu misku, takže hrniec som vystlala papierom na pečenie, navrstviť 1/2 rožkov, tvaroh, nastrúhané jablká, škorica (mletá), 2/2 rožkov. Zapekáme vo vyhriatej rúre asi 50 minút pri teplote cca. 170 st.C.
1 porcia 200 g – 831 kJ – 10 B – 36 S – 1 T

spolu: 1300 kJ – 18 B – 46 S – 7 T

(nie je to úplne kóšer /zápražka, cukor/, ale deti to zjedia jedna radosť s;) s;) )

Leena v poslednom case rada varim a predovsetkym jem toto jedlo:

suroviny:
biela kapusta (v surovom stave), kuracie/morcacie stehna (pocet podla poctu porcii), sampinony, rasca,cesnak (nesetrit), (vela vela) cibula, grilovacie korenie na masko,kto chce moze vegetu ci cervenu papriku sladku…

postup>
kapusticku nakrajat na stvorceky ( stoothsmile stoothsmile ), pekne poukladat na pekac (ja to robim na plechu na pecenie kolacov s vysokym okrajom – kedze kolace nepeciem, tak co to len tak bude stat bez uzitku ), kapustu okorenit rascou,sladkou paprikou, dat vela cesnaciku prelisovaneho pripadne suseneho, vela cibulky na drobno ci na vacsie kusky podla subjektivneho pocitu, pokrajat sampinonky na stvrtky (lepsie sa to je, clovek ma pocit, ze ozaj papa hubku a nie len nejaky drobny slizik cohosi…), kozu dame zo stehienko dole (pre dietujucich ci nedietujich tiez) a pekne okorenime gril. korenim a poukladame na kapusticku…no a to je v podstate vsetko…neviem sa toho dojest…no a ak to ma byt ako obedik, tak sme s drahym rozmyslali, ze by sa ta zmes mohla premiesat s nejakymi cestovinkami vacsimi a potom dolozit k stehienku ugrilovanemu na tanierik…kto nechce experimentovat, myslim ze, cerstve chrumkave celozrnne pecivko k tomu tiez nebude od veci sxhamx sxhamx sxpapax sxpapax s;) s;)

nepisala som mnozstvo, kazdy musi sam uvazit ako ma rad kapustu…ja ked si spravim s jednej polovicky, tak mam malo aj sampinony aspon tak za hrst a pol dajte, ja hubky milujem,takze nimi nesetrim…
no a jedno stehienko na jednu porciu, ci? s:-))) s:-))) sxnieniex sxnieniex

skusala som to robit aj v tlakovom hrnci a bolo to rovnako dobre… sxclapx sxclapx

ja to podlievam iba vodou, naucila som sa varit bez masla a oleja…

milovala som mamkine halusky s kapustou (nie tie klasicke ako na bryndzove) a prave tato kapusticka mi to velmi pripomina, preto to mam tak rada…dnes vecer si to varim na zajtra, cestujem ale papu beriem so sebou sxhamx sxhamx stoothsmile stoothsmile

kazdopadne ak to nikto neskusi, tak to tiez nevadi s;) s;)

kajka45 lu.anka : super témička sthumb1 sthumb1 sthumb1 sthumb1 sthumb1 sthumb1

lu.anna Dnes :BROKOLICA S KURACINOU

150g brokolica
150g zemiaky
100g kuracie prsia
20g cibuľa
6g olej
6g cesnak

Ošúpané a pokrájané zemiaky dáme spolu s brokolicou a cesnakom variť do menšieho množstva vody, ochutíme /používam podravku natur bez glutamanu/. Po zmaknutí môžeme pomixovať ponorným mixérom alebo len na hrubo popučiť.

Nakrájanú cibuľku speníme na oleji, poprášime mletou červenou paprikou, prípadne nejakými bylinkami a pridáme nakrájané kuracie prsia, podlejeme troškou vody a prikryté dusíme do mäkka.

Celé to má 1 322kJ, B 29, S 34, T 10
Hlavne jednoducho a rýchlo

Ľubka S No a teraz sa tu pichnem ja,ale bez obrázku.Polievka zeleninová bez zásmažky a zátrepky.Cestoviny 150g uvarené,3g olej.kuracie prsia 90g,hliva ustricová 120g.Na oleji opiecť prsíčka,pridať korenie/kurkuma a na gril.zeleninu,vegeta/potom na prúžky nakrájanú hlivu.Trošku vody a podusiť.Zmiešať s uvarenými cestovinami.
Hodnoty: 1783Kj 28,8B, 56,5S, 7,8T
Dobrú chuť!

sponkamonka luanka velmi dobra tema sxclapx sxclapx sxclapx sxclapx sxclapx sxclapx
…tiez mi vyhovuje, ze to uz za mna niekto vypocital s:-))) s:-)))

tini mnam!!!
ja nemam odfotene, ale robila som:
zemiaky na pare v supke, 200g
100g ryba pangasius – nakrajat cibulku, na to polozit rybu s korenim, piect 25 min
salat – cinska kapusta, jablko, tekvicovo-orechovy olej.

zjedla som aj tu cibulku, na salat ani miesto neostalo
Kto chudne, moze dat menej zemiakov, inak myslim super jedlo;) A jednoduche.. aj deti to jedli, luuubia to.

jasmina aljaska treska lidl 150g
Zemiaky 130g
mrazena zelenina lidl 150g
Paradajkový pretlak 10g
Slnečnicovy olivový 5g
B: 32 S: 33 T:11 1503kj
no a bielkoviny som trošku prešvihla ale robila som čo sa dalo.

lu.anna Zakladám túto tému viacmenej pre inšpiráciu…je nás tu viacero, čo zápasí s časom a fantáziou a radi by sa inšpirovali obedíkom jednoduchým, časovo nenáročným, chutným a hlavne vhodným pri chudnutí

Dnes som obedovala:

130g morčacie prsia
150g zemiaky
5g olivový olej
200g mrazená zeleninová zmes bretaňská /karfiol, brokolica, mrkva/
koreniny podľa chuti

Na ol. oleji opečieme mäso, po vytiahnutí dáme do výpeku zeleninu spolu so zemiakmi nakrájanými na tenké plátky, podlejeme vodou a necháme dusiť pod pokrievkou, pokiaľ zemiaky nezmäknú.
Energia 1 485 kJ, B 38, S 33, T 7….trocha som prešvihla bielkoviny s;) s;)

Doba prípravy cca 15 min…žiadny umelecký výtvor to nieje, ale je to chutné a hlavne rýchle stoothsmile stoothsmile

Tip na knihu:

     

Tento web prevádzkuje © Miro Veselý

mv@mix.sk  |  facebook  |