Chudnutie - praktické tipy a rady

Vypočítajte si svoje BMI a koľko máte jesť

Energetické tabuľky - rýchle a prehľadné

Kurz chudnutia e-mailom

Otestujte si, čo viete o chudnutí

Pridajte sa do fóra o chudnutí

Moje recepty – Sladké 1

Ivo SHADE1: Nečítal som to. Pokojne skús napísať aspoň pár slovami o čom to je. Ak to bude zaujímavé, tak si to iste prečítam.

Ivo charmion: Nájdi si vo vyhľadávači okaru. Ochuť to sacharínom, škrobovým sirupom alebo medom. Zmiešaj s kokosovou múčkou alebo rozomletými orechami. Ešte vlhké to daj do formičiek, vyklop na plech a vysuš to (50°C). Prípadne to môžeš po vysušení obaliť v čokoláde. (Nie je nutné.)
Má to prijateľnú energetickú hodnotu, vysoký obsah bielkovín a minerálov, dokáže to zasýtiť. Orechy sú kalorické a miesto orechov sa dá použiť trochu škorice a miesto medu jablkový lekvár. Vtedy si trúfam povedať, že je to aj diétne.

charmion all:neviete mi poradiť recept na sójové rezy?tie v obchode sú strašne presladené.

Ivo sasula: Ten med sa preto kombinuje so sacharinom, aby ho (sacharin) tam nebolo cítiť. Oslaď si to tak ako to máš rada, zo sacharinu sa nepriberá a ani sa z neho nechorie. Už viac ako 50 rokou ním sladia diabetici a nepreukázal sa žiadny súvis s nejakým ochorením. Pri ostatných umelých sladidlách tomu tak nie je.

sasula ivo,tiez pravda.ale aj tak sa mi zda ze je to malo sladke, (totiz ja som byvala zviknuta na 5 lyziciek do salky s cajom) aby si nebol prekvapeny.mozem si do toho mlieka dat o nieco viac medu,alebo este jeden sacharin

Ivo sasula: Vždy lepšie ako v obchode kupovať sladkosti.

sasula ivo,skusila som ten tvoj recept na skoricove mlieko.neni to zle

Ivo Neviem čo mám písať, však už som toho popísal dosť. Neexistuje jednoduchá rada ako schudnúť. Treba byť trpezlivý. Keď som chudol tak som nemal pocit, že chudnem rýchlo. Naopak, zdalo sa mi, že to ide pomaly.
berenica: Neviem čo všetko si skúšala, ale skús obmedziť živočíšne tuky a sacharidy s vysokým glykemickým indexom. A aspoň jedna hodinová prechádzka denne. Zatiaľ to u každého zaberá.

sasula ivo,ako si prebo dokazal schudnut z 93 na 65?ja sa snazim schudnut zo 74 na 55 no ani za svet sa mi nedary,povec co si presne robil?ak by to slo rozpamataj sa aj na detaily :-q

zuz Ivo: ďakujem za radu, vyskúšam

anna Ivo: klobúk dolu, toto som o tebe tiež nevedela

Ivo Iveta: Nechudol som dlho a túto stránku som objavil, až keď som bol asi v polovici chudnutia. Začal som chudnuť 1. júla minulého roku a niekedy v októbri alebo novembri (dá sa to vypátrať v diskusii na tejto stránke, presný dátum si už nepamätám) som bol schudnutý. Z 93 na 65 kg. Takže už tomu bude rok, čo som schudol a udržiavam si váhu.
Skús ten seitan nájť v téme “Moje recepty – seitan”, alebo si to nájdi vo vyhľadávači hore. Z tej dlhej cesty (chudnutia) čo Ťa čaká strach nemaj, akonáhle si nájdeš systém, tak idú kilá dole akoby samé a keby to nešlo podľa Tvojich predstáv, tak Ti určite niekto z nás “schudnutých alebo chudnúcich” poradí.

Ivo zuz: Ak robievaš seitan, tak ho vlož pred varením do mikroténového vrecúška, do ktorého sa na spodok nasype lyžica soli. Vytlač z vrecúška vzduch a preguničkuj ho.
Ak sa takto varí, tak sa neprichytí o dno, netreba ho tak často miešať. Pekne drží tvar a dajú sa z neho krájať takmer rovnaké rezne, ktoré sú aj pevnejšie.
Iveta: V sekcii “Čo jesť” by mala byť téma “Seitan”.

zuz Ayleen: ak máš čas, tak si ten seitan radšej urob podľa Ivovho receptu. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že doma vyrobený bol minimálne o polovicu chutnejší ako ten, čo som kúpila v zdravom obchode

Ayleen Ivo: Pozriem sa na recept. Mne sojové mäso celkom vyhovuje, ale keď tvrdíš že je lepšie tak ti verím. Alebo kúpim trochu na koštovku v zdravej výžive s;) s;)

Ivo Ayleen: Skús urobiť seitan. Je jednoduchší na prípravu a oveľa chutnejší ako sójové mäso.

Ayleen Ivo: Priateľ má ešte menej času ako ja, má školu a full time job :-
Takže sojový jogurt asi nebude, keď sa nedá urobiť z kupovaného mlieka.

Ivo Ayleen: Tiež nemám času nazvyš. Pečiem raz za tri týždne a tofu robím raz za mesiac. Nech Ti pomôže priateľ a rob to vo väčšom. Zvyšok skladuj v mrazničke.

Ivo Ayleen: Sójové mlieko si kupovala? Ja si ho robím sám a je husté. Najskôr z neho spravím mäkké tofu. Odoberiem z neho na pomazánku a zvyšok nechám chvíľu lisovať a uvarím aj v plátenom vrecku vo vode. Po vychladnutí mám klasické tofu. Tiež mi jogurty bohvieako nechutia ale sójový jogurt je podľa mňa úplne nejedlý. (Zvláštne je to, že mne sa doma robený sójový jogurt nezdá moc kyslý. Bohvie čo do kupovaného mlieka pridávajú vo výrobe. Zrejme cukor.)

Ayleen Ivo: smotanu nie. Ale aj som mala asi polcentrimetrový hustejší povlak a pod tým vodu, všetko to voňalo ako skysnuté mlieko.

Ivo Ayleen: A čo si čakala, že z toho vznikne smotana? Daj takýto jogurt do kávového filtra, nechaj stiecť a vznikne Ti mäkké (tzv. hodvábne) tofu. Vmiešaj do toho trochu oleja, napučený cesnak a trochu soli, pár kvapiek citr. šťavy a máš výbornú zdravú nátierku na chlieb. Takéto tofu môžeš použiť aj ako základ na vegetariánsku majonézu.

Ayleen Termoska je enzvestná, zrejme ju niekto rozbil a potichu vyhodil !:-|! Musím kúpiť novú.

Ayleen Ivo: Ďakujem :-% Dnes si to dám robiť cez noc a zajtra ráno zreferujem výsledok. Potom ho mám skladovať v chladničke?

Ivo Ayleen: Ja som to robil s obyčajným jogurtom. Na nápise by malo byť uvedené aké bakterie obsahuje. Stačí pár lyžíc. Tú teplotu zabezpečujem jednoducho. Robím ho v termoske.

Ayleen Aj ovsené mlieko sa dá takto zaočkovať? Na liter mlieka jeden jogurt?

Ayleen Ivo: Môže byť biela activia alebo radšej nejaký iný? tých 40 stupňov zabezpečuješ ako? Mne ešte nekúria, takže radiátor nepomôže :S

Ivo Ayleen: Sójové mlieko sa musí zaočkovať jogurtovou kultúrou a za pár hodín (pri 40°C) je z toho sójový jogurt. Ten jogurt na zaočkovanie musí byť taký, čo obsahuje Bifido baktérie. Obyčajný jogurt si so sójovým mliekom neporadí.

Ayleen Ivo: môžeš mi prezradiť ako sa robí sojový jogurt? Dá sa to robiť aj zo sušeného sojového mlieka? Posledne dosť zle znášam laktózu,t ak som začala viac jesť sojové výrobky, ale jogurty u nás nedostať. Iba ochutené dezerty.

Ayleen westinka: Ja si z tho robím praženicu (recept trochu vyššie), strúham to na šalát ako šopský alebo s paradajkou, olejom a bazalkou. Musíš skúšať, ako si to ochutiť. Dobre to spolupracuje o sojovou omáčkou (odporúčam používať bez cukru a emulgátorov, radšej trochu priplatiť), zakvapkáš, necháš postáť 10 minút a hneď to chutí inak.
Môžeš to skúsiť nastrúhať a plniť tým mäso, zeleninu…

EvaEva Ayleen, ZoraW., pipi3,mmoni….: Na stránke smakoun.cz je síce upútavka, že Delvita a pod. , ale v Česku. Pre Slovensko výrobca uzatvoril zmluvu o distribúcii s firmou PERVOUS, s.r.o. – čo som s nimi pred polrokom vykonzultovala a aj s menovanou firmou, avšak dodnes sa nerozhýbali. Keď som si o tej firme teraz pozrela detaily, tak mi je to divné. Kuki sem:
Parvus s.r.o.
Adresa 95187, Volkovce, Hlavná 58
Činnosť
Sprostredkovanie obchodu s nábytkom, zariadením a predmetmi pre domácnosť, so železiarskym tovarom
IČO 36520365

m http://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=5344&SID=9&P=0 m

neviem, či si len zabezpečujú zmenu činnosti, ale šmakouna sa od nich asi nedočkáme. Niektorí majitelia natur-obchodov si to vozia sami z Čiech s iným tovarom (syrovátka, cesnakové tofu a pod.) My to nakupujeme na Herlianskej ul.v Blave v predajni ASTEVIA.

Ayleen Zora W.: Včera som bola v Tescu a nič.

Zora W. Na tejto stránke je práve nová upútavka, že výrobky sa dajú kúpiť aj v Delvita, Billa, Tesco.

Ayleen w http://www.smakoun.cz w
V obchode so zdravou výživou, kontakt ti napíše určite Miro alebo EvaEva, ja ho mám niekde zapísaný, ale nechodím tam osobne, takže neviem naspamäť.

pipi3 ayleen, chcela by som sa opýtať kde presne sa dá Šmakoun zohnať. Ďakujem

Ayleen mrkva: Na bielkoviny a aj cholesterol by ste mohli ryby. malú konzervy tuniaka, k tomu paradajka alebo akákoľvek zelenina a je z toho dobrý olovrant, druhá večera.
Potom skús zohnať Šmakouna, v SR ho majú iba v Blave, pokiaľ dobre viem, ale má dlhú trvanlivosť, takže sa dá nakúpiť veľa naraz. Je to čistá vaječná bielkovina, energeticky chutobná, chutí super.
Ja si z nej robím “praženicu” štýlom nakrájam 100g šmakouna na malé kocočky, dám do mištičky, zakvapnem sójovou omáčkou (používam bio kvôli množstvu alegrénov a Ečok v klasickej), pridám jedno vajíčko, trochu kari, papriky, pepru, premiešam. To vyklopím na rozohriatu panvicu, kde mám medzitým opraženú cibuľku na 1 lyžicke oliv.oleja.
Oliv.olej pomáha znižovať učinok cholestrolu vo vajíčku, jedlo je nadupané bielkovinami, ja ho zvyknem raňajkovať s krajcom celozrného chleba po cvičení. K tomu samozrejme zelenina.

Miro Vesely Mrkva: vajce má naozaj cholesterol len v žĺtku (je v tuku), navyše aj žĺtok obsahuje aj látky ktoré cholesterol znižujú, takže občas aj žĺtko neublíži, obsahuje pekný húfik živín. Ale aj vajce môže byť tvrdým alergénom.

chápem, aké ťažké je nájsť niekoho, kto by poradil, ale tu asi na tie alergie nenájdeme riešenie. s rôzne ťažkými potravinovými alergiami je nás tu síce dosť, ale nikto kvalifikovaný, aby zostavil vyvážené jedlo. pri potravinovej alergii totiž je často najhorší problém, že sa nevie, čo presne ju spúšťa, či potravina, alebo aditíva… to značne sťažuje pátranie. preto chápem, aká si roztrpčená, že ti nemá kto poradiť. tí čo sú zodpovední sa tomu radšej vyhnú, pretože alergická reakcia môže mať aj osudné následky a také riziko málokto na seba preberie – že by poradil zle… mrzutá situácia. istá šanca je, že niektoré ťažkosti by po puberte mohli značne oslabnúť.

mamca Cholesterol vo vajci je v zltku, takze len bielko. Tak, predpokladam, to myslel aj Miro.

Mrkva Miro:
Aby som to uviedla na pravú mieru, snažím sa synovi zostaviť jedálniček. Obaja máme isté obmedzenia, syn oveľa väčšie. Ako 3 ročného som sa učila jesť po lyžičkách nakoľko nemohol takmer nič. Vysporiadali sme sa s alergiou na sacharózu,fruktózu, lepok….. No čo povedať. Odviedli sme kus roboty ale mohol začať normálne jesť. IBAŽE…… To čo som ja s mojimi vedomosťami a skúsanosťami babičkinej kuchyne som pokladala za správne sa ukázalo po istom období ako scestné a odrazilo sa to na jeho hmotnosti. Má 9 rokov, 143 cm, 50 kg, pás 88 cm.
Z toho čo môže mi žiaden lekár jedálniček neurobí, okrem toho často sa stane že zrazu začne mať reakciu na potravinu, ktorú som predtým normálne mohla jesť. Volá sa to polyvalentná potravinová alergia. Chodíme pravidelne na kontoly k alergologovi /Prof.MUDr./, gastroenterologovi, endokrinologovi.Nie som spokojná a tak hľadám na nete, objednala som sa k niekoľkým lekárom z Reduktipu, no čo povedať….Každý dáva ruky preč. Na tejto stránke som sa strašne veľa naučila a tak skúšam. Občas to výjde občas nie. Napriek tomu ja osobne mám SKVELÉ výsledky. Od mája mám dole 9 kg. Robím to spôsobom, že najskôr vyskúšam na sebe, potom aplikujem synátorovi…Vajcia asi nie, má vysoký cholesterol. . Cholesterol sám o sebe v organizme musí byť, je to stavebná látka buniek. Mirko, toto by bolo na veeeeľmi dlhú debatu a najradšej by som o tom debatovala s odborníkom, s niekým kto sa tomu skutočne rozumie po lekárskej stránke ale pýtam sa: kde ho vziať? Naše zdravotníctvo je hrozné a ani netušíš aká som vďačná za túto stránku a za ľudí, ktorí sem chodia. Toto čo som rozpísala som neurobila aby ma niekto ľutoval, len sa mi zdalo, že som napísala A a nenapísala aj to B…

Miro Vesely Mrkva: môžeš vajíčka? bielko je výborný zdroj. alebo kuracie prsia, alebo sója. v núdzi sa dá siahnuť po bielkovinách pre kulturistov, ale pozor na zloženie laktóza je tam často, takže mala by si asi brať vajcové proteíny. alebo hoď reč s lekárom, čo vlastne môžeš

Mrkva Ja som celá nadšená našla jogurt 130 g bez laktózy za 32,- Sk. Hovorím si ako fajn, skúsim čo to urobí…No…do 2 hodín vracanie, totálna slabosť, potenie, hnačka /samozrejme alergická reakcia/ a toto sa zopakovalo aj cez noc…….

Bio-obchodíky mám v okolí zmapované, ovsené “mlieko” robím doma. Stačí len zaliať ovsovloky,rozmixovať precediť, dochutiť a nechať prejsť varom….Tak isto kašu, dochucujem “nízkokalorickým” džemom..xixi…
Viete, stále skúšam a dúfam že to nasledujúce už bude lepšie. Hľadám niečo na olovrant a 1. večeru okrem zeleniny /ovocie len doobeda/lebo aj tu sú obmedzené možnosti. Potrebujem zvýšiť denný príjem bielkovín.
Ak by ste vedeli niečo nové v tomto smere, dáky recept, dajte prosím vedieť.

Ayleen Mrkva: Skús skočiť do zdravej výživy alebo bioobchodu. Mali by mať ryžové, pohánkové sušené aj krabičkové mlieko. ale jogurt z toho zrejme neurobíš ani zázrakom. Možno by sa to dalo zahustiť ovsenými vločkami, ľanovými semiačkami a lyžička džemu a bolo by z toho niečo ako ovocný jogurt.
Skús posurfovať, možno sa ti podarí nájsť nejaký alternatívny jogurt vyrábaný priemyselne. Potom odporúčam kontaktovať výrobcu, zistiť či dováža niekde blízko, ak nie, či nerobí na dobierku a podobne.

Miro Vesely Ivo: precitlivelosť na mlieko môže byť rôzneho druhu, najčastejšia je taká, kedy človek môže jesť kyslomliečne produkty aj sóju. ak ale ide o alergickú reakciu (je skôr zriedkavá) potom sa nedá jesť ani kyslomliečny produkt a väčšinou sa po prechode na sójové mlieko rýchlo objaví precitlivelosť aj na sóju…

Ivo Miro Veselý: To som vedel, že tofu je zo sóje. (Vyrábam si ho.) Nevedel som, že alergia na laktózu môže byť spojená aj s alergiou na strukoviny.
Mrkva: Dá sa robiť v domácich podmienkach ryžové mlieko, ale obsah bielkovín to má nízky a ešte som nepočul, že by sa z toho dal robiť jogurt.

Miro Vesely Ivo: alergia na mliečnu bielkovinu je často spojená s alergiou na sóju… s:-( s:-( tofu je zo sóje.

Ivo Mrkva: To nejak veľa alergií naraz. To nemôžeš ani tofu?

Mrkva Ivo:
Alergia na laktózu, bielkovinu kravského mlieka, sóju a strukoviny celkovo.

Ivo Mrkva: Neodporúčam robiť ani iné mlieko ako je sójové. V domácich podmienkach sa Ti to nikdy nepodarí. (Snáď len mandľové alebo ryžové.) Pri priemyselnej výrobe do toho pridávajú enzýmy, inak by bolo horké. Jogurtové kultúra sa živí mliečnym cukrom. Jedine Bifidus je schopný si poradiť aj so sójovým mliekom. Načo to potrebuješ? Sójová náhrada jogurtu nie je taká chutná ako obyčajný jogurt a iné náhrady sa ani nerobia.

Mrkva Neviete mi poradiť ako by sa dal urobiť jogurt z ovseného prípadne pohánkového mlieka či inej náhrady? /okrem sójového a “normálneho” mlieka/
Napadlo ma či náhodou bezmliečnou alernatívou nemôže byť tekvica akk, že sa uvarí,rozmixuje,pre farbu sa pridá mrkva, pridá sa umelé sladidlo…….. Možno to nedáva súvislosť len skúšam a strieľam naslepo….

Ayleen Ivo: Díky moc. Určite ukuchtím. Priateľ sa stravuje dosť racionálne, cíti chuť zeleniny, nepresoľuje. Len tekvica a cuketa mu nechutia, resp. mu vadí ich chuť. Ostatnú zeleninu je v pohode, dokonca veľmi rád. Cuketa mu nechutí ani s kuracím mäsom a podobne “skrytá”

Ivo Ayleen: Tvojmu priateľovi nechutí tekvica, lebo je bez chuti. Ak by bola s marhuľami v džeme, tak by ani neprišiel na to, že v tom je tekvica. Džem by nebol taký kyslý a podľa mňa je chutnejší. Marmeláda sa dá robiť aj marhule-paradajky alebo marhule-mrkva. Najchutnejší je s tekvicou alebo mrkvou.

Marmeláda marhuľovo-melónová

600g odkôskovaných marhúľ nakrájaných na veľké kocky
400g medového melónu (to je ten so žltou dužinou, nie červený) nakrájaného na hrubé kocky
500g želírovacieho cukru (2:1)
3 PL rumu
šťava z jedného citróna

Marhule aj s melónom cukrom a citr. šťavou sa dajú do hrnca. Ovocie sa trochu roztlačí a keď začne vrieť tak to necháme 3 min. vrieť na miernej teplote za stáleho miešania. Do horúcej marmelády sa zamieša rum a okamžite sa naplní do zaváracích pohárov. Poháre postavíme hore dnom.

Ayleen Ivo: Marhuľovo-melónový? To znie good. Mne by chutil určite aj ten s tekvicou, ale priateľ je anti-tekvicový
Proti ovocnému cukru nič nenamietam. Napíšeš mi recept na ten marhuľovo-melónový, môže byť aj čisto marhuľový, pls.

Ivo Ayleen: Existuje aj marhuľovo-melónový džem alebo marhuľovo-tekvicový. Cukor ide ale do každého. Ovocný cukor má GI 20. To nie je veľa a aj keby v tom bol normálny cukor tak z jednej lyžičky za týždeň neumrieš. Džem obsahuje asi 40% cukru. Pokiaľ si necukríš kávu alebo čaj, tak ozaj nemusíš byť na seba až taká prísna a raz za čas si dopraj aj džem ak ho máš tak rada.

Ayleen Keď ja by som chcela marhuľový džem nenadupaný cukrom. Proste zdravý a kvalitný. Neplánujem ho variť, jesť v kvantách, možno tak 1 lyžičku v nedeľu na raňajky na chlebík. Takže nič nebezpečné, ale nechcem ho mať plný cukru, najmä kvôli GI.

eva613 Ayleen: busnice aj dule sú veľmi kyslé, kyslejšie ako nepriateľ !bee!. Brusnice sú vhodné na omáčky, ktoré podporujú trávenie pa – roháčov, vysokej a inej divej …. Dule naozaaj obsahujú veľa pektínu, kompótová šťava nemá chybu – je hustá, voňavá, ale kaloricka bomba. Priklonila by som sa k Ivovi, ktorý by brusnice a dule kombinoval s veľmi sladkým ovocím, aj čas dozrievania je približne rovnaký.

Ayleen eva613: Díky moc. Z toho, čo píšeš mi vychádza, že mahruľový džem v kombinácii s uvedeným asi neuvarím s:-) s:-)

eva613 Aylee: brusnice – najdes na trhovisku, ale dozrievaju tak asi v druhej polovici augusta – su to male bielo-cervene gulocky a vycsinou ich predavaju prislusnici narodnostnej mensiny (i ked neviem, ci naozaj mensiny.) Dule sa budu predavat tiez na trhovisku, mozno tak v polovici septembra.

Ayleen Kde sa dajú kúpiť surové brusnice? Videla som iba zavárané. Alebo duly? Tie som videla iba ako dieťa u nás na chate, ale strom je už vyrezaný (bol chorý).

EvaEva barbara: ja si robím tie strúhané jabĺčka vo vlastnej šťave práve do štrúdlí. Rozložím tenké cesto, posypem jablkami a tvarohom, trochu hrozienok a jeden škoricový cukor na celú veľkú štrúdľu pre arómu. Je to veľmi diétne, plné vitamínov a bielkovín. Nechudnúci príbuzní si môžu štrúdľu prisladiť. Zvyčajne im chutí taká, natural. Vraj je ľahšia a chutnejšia.

Ivo barbara: S tým octom to má logiku. Voskový povlak chráni slivku pred hnilobnými baktériami. Ocot je vynikajúci “zabijak baktérií a plesní” V podstate sú sliky takto 2x uchránené pred pokazením. Octové výpary by nemali ovplyvniť chuť sliviek.
S tým ostatným ovocím už by som si taký istý nebol. Ovocie sa dá kompótovať bez cukru ak sa zaleje ovocným muštom zo sladšieho ovocia a obyčajná sterilizácia nestačí. Pár minút by sa to malo nechať vrieť. Čím menej sladší mušt tým dlhšie sterilizovať. Pri kompótovaní vo vode až 30 min. Dajú sa tak zavariť len hrušky a recept nemám. (S tými hruškami to nie je bežný postup.)
Marmeláda bez cukru by sa teoreticky aj daly zhotoviť, ak by sa skombinovalo sladké ovocie s menej sladkým (napr. hrozno s brusnicami. (Brusnice obsahujú veľa pektínu, ľahko želírujú.) Do takýchto zmesových marmelád odporúčam pridávať dulu. Musí tam byť aj nejaké kyslé ovocie a také, čo aj ľahko želíruje. Tá kyslosť z ovocia súčasne aj konzervuje.

Ayleen Mrkva: Díky moc, poobzerám sa po tom želírovacom cukru.
Ten recept od svokry, nejde tam žiaden cukor? Iba slivky a ocot? Veď to musí byť kyslé :jo

Mrkva Mám pred sebou Dr.Oetker DIETNY ŽELIROVACI OVOCNY CUKOR 250 g balenie. Príprava na 700 g ovocia je takáto: zomlieť ovocie, uviesť ho za stáleho miešania do varu spolu so želírovacím cukrom, varíme najmenej 3 minúty, keď zhustne nalejeme do suchých poháro, uzatvoríme, otočíme hore dnom.
Priemerné hodnoty v 100 g džemu: 610KJ, B 0,7, T 0,3, S 33,2. Ak dobre rátam výjde to do troch trojdecových pohárkov čo je habadej na celú zimu.

Recept od svokry:
0,5 dlc octu vyoblievame starý hrniec, rozpolené kilo zrelých sliviek opatrne /ako so svätým obrázkom xixi/ nalejeme dovnútra, netrasieme len položíme na sporák, varíme spolu s 1 dcl pridanej vody. NEMIEŠAME! Po hodine keď sa slivky uvaria a voda sa odparí a my ešte stále máme nepripálený obsah hrnca – tak to celé rozmixujeme, nalejeme do pohárov,zatvoríme, obrátime hore dnom, po chvílke zas dáme “normálne” a už len čakáme kým nám to vychladne.

eva613 Mrkva: Ja som v minulosti zavárala marhule len v čistej vode, dlho som ich nesterilizovala, ostali chrumkavé a ich chuť aj šťava prirodzená skôr kyslá, pretože medzi marhuľami boli aj menej zrelé, podľa toho aké sa mi podarilo kúpiť na trhovisku.Tak isto, som zavárala aj slivky. Jedine do kompótov z hrušiek a jabĺk som na spodok fľaše dala plátok citróna aj so šupkou, pretože kompóty z tohto ovocia nemajú výraznú chuť. Každy doma najprv ohŕňal nosom, ale zvykli si. Je pravda, že kompóty som robila v minulom storočí s:-) s:-) , lebo v obchodoch nebol taký výber čerstvej zeleniny a ovocia ako dnes. Čo sa týka džemov, s tým skúsenosti nemám, ale pamätám si, ako mi mamka hovorievala, že pri varení slivkového lekváru gazdinky nepridávali cukor. Podľa môjho názoru až v socializme sa vymýšľľali recepty s hojnosťou cukru, pretože bol každému dostupný a mnohí si pamätali jeho nedostatok. Skús uvariť džem bez cukru v malom množstve zo sladkého dobre vyzretého ovocia, ale poriadne nechaj odpariť vodu. Myslím si, že po vysterilizovaní, by sa nemal kaziť.

Ayleen Ivo: Ja tiež nezvyknem, chcela by som iba pár fľaštičiek. Snáď sa nájde niekto, kto má skúsenosť s džemovaním s:-) s:-)

Ivo Ayleen: Mám problémy aj s džemom, aj s lekvárom aj s kompótmi. Nikto to nechce jesť a ja to nestíham. Dnes mi kamarát doniesol tašku jabĺk, vraj aby som si ich zavaril. Vyhodil som ho aj s jablkami. Nezaváram, lebo by mi trvalo celý život, kým by som to zjedol. Teda ani recept nikomu neposkytnem. Dávam prednosť čerstvému ovociu ako džemu a ak si natriem džem alebo med raz za mesiac alebo za týždeň na chlieb (keď dostanem chuť na niečo sladké) tak som jediný, ktorý takéto veci jedáva. Neviem pre koho tie veľké balenia vyrábajú.

Ayleen ivo: ak máš problém s prebytočným domácim džemom, kľudne môžeš poslať, nenahnevám sa )
Kupovať džem v obchode je otras, samý cukor, ledva 50g vocia v 100g džemu a to už píšem o tých drahších výrobkoch. Kopec cukru (či už glukóza, fruktóza…). chuť nič moc až na pár hriešne drahých výnimok.
Dokonca uvažujem, že by som si uvarila doma marhuľový džem. záhradku nemám, marhule by som musela kúpiť. Ale trochu sa bojím, ešte som džem nevarila. Nemáš recept? Nejaký málo cukrový s:-) s:-)

Ivo Mrkva: Je to individuálne. Ja doma skladujem aj čokoládu a veľmi pomaly mi z nej odbúda. Našťastie sú tu aj návštevy a má dlhú trvanlivosť. Zato džemy mi splesnivejú vždy a musím ich vyhadzovať. Ak prejdeš dôsledne na racionálnu stravu tak by si už nemala mať často chuť na sladké. Aj ju však máš, tak to rieš s rozumom a je to stále lepšie ako výlet do cukrárne.

Mrkva Ivo:
Vďaka za tip, ten želírovací cukor skúsim. Ja viem, že je to ako vyberať si medzi menším a väčším zlom ale ešte sa neviem tak stotožniť s myšlienkou: doma nemáš,nezožerieš…xixi..

Ivo Mrkva: Pravdepodobne máš prebytky zo záhradky. S džemom to máš takto. Nejaká voda sa s ovocia určite pri výrobe džemu odparí, tým sa zväčší jeho energetická hodnota. Na druhej strane džem nie je potravina, ktorá sa dá zjesť na kilá. Na jeden krajec chleba sa jej sotva zmestí viac ako jedna polievková lyžica. Ovocie obsahuje zmes ovocného a hroznového cukru. Podľa druhu ovocia v rôznych pomeroch a množstvách. Kým hroznový cukor má vysoký glykemický index tak ovocný ho má veľmi nízky (20). Pri výrobe džemu je dobre použiť želírovací cukor, čo je vlastne ovocný cukor s pektínom. (Po skončení varenia, ak sa Ti bude zdať málo sladký tak ho ešte horúci môžeš dochutiť umelým sladidlom.)Takýto džem pokiaľ sa natrie na čierny chlieb Ťa dokáže zasýtiť na takmer rovnakú dobu ako iné jedlo na raňajky. Pokiaľ na chlieb miesto masla použiješ nesolený čerstvý syr, tak chuť chleba je na nerozoznanie od maslového a dostaneš do tela aj nejaké bielkoviny, čo by sa v prípade maslového chleba nestalo.
Tiež patrím k ľuďom, ktorý musia mať občas sladké raňajky a nedám na ne dopustiť. Jedával som ich aj počas chudnutia. Tempo chudnutia to nespomalilo.
Nie je nič lepšie ako kakao, hrianka s čerstvým syrom a marhuľovým džemom alebo medom. Dobrú chuť!

EvaEva Mrkva: Ja teda nerobím kompóty, tak ti neporadím, len si neviem predstaviť, či by sa marhule a iné ovocie dalo sterilizovať a potom aj konzumovať podobne ako tie strúhané jablká. Myslím, že tie marhule nepustia šťavu ako jablká a bez nálevu zostanú zoxidované, nahnedlé. Existujú umelé sladidlá vhodné aj na zaváranie, tu nebudem robiť reklamu, ale choď do lekárne, kde ti presne doporučia, čo je vhodné napr. aj pre diabetikov.
Sterilizovaná zelenina je v neškodnom náleve s trochou umelého sladidla, niekedy len soli a korenín, takže to je v pohode. Aj energeticky to je zväčša 1:1.

Mrkva EvaEva:
Ak som tomu teda správne porozumela, pokiaľ napchám do pohára marhule bez kúska sacharínu či cukru a zasterilizujem ich, hoci sa časť vitamínov zničí ale energetická hodnota zostane rovnaká?
Ide mi o to, že stravovacie návyky ostatných členov rodiny sa len tak ľahko nezmenia a systém výchovy k racionálnej strave je dlhodobá záležitosť.Takže ak som šéfom cez kuchyňu ja tak aspoň vymeniť časť vysokokalorických ingrediencií, ktoré sú vo väčšine tradičných jedál. Podľa toho čo si napísala to zrejme nepôjde…
A ako je to so sterilizovanou zeleninou a KJ? Nemám “americkú mrazničku” tam by som to natrepala takže hľadám alternatívu. Chcela by som si urobiť také miešané čalámády. Isteže, aj mne viac chutí čerstvá ale je mi lúto len tak to nechať keď všetko tak pekne rastie no a ako pravý lakomec “len nech je toho veľa”…xixi…

EvaEva Mrkva: to sa ti nikdy nepodarí. Džem je koncentrované ovocie a príšerne kalorické, aj keby si tam nedala ani dram cukru. Je to energetickejšie, ako sušené ovocie, čo je 5x viac energie ako ovocie čerstvé. No, a keďže aj kompót musíš nejako zakoncervovať a dala by si tam trebárs sacharín, otázka je, komu by si taký kompót dala jesť. Keď už máš veľa ovocia, tak ho zamraz. Ja robím jedine jablká tak, že ich nahrubo nastrúham a natlačím do 7 dcl pohárov a len tak dám vysterilizovať. Toto v zime miešam do tvarohov, s ovsovlokmi a pár hrozienkami, príp.to postraším škoricou. Alebo to zjem len tak ako neškodnú sladkosť, lebo viem presne koľko jablka sa mi zmestilo do pohára a na energii sa nič nemení, len to sterilizáciou zmäkne.
Dobré je zalievané kúsky ovocia agarom, ktorý rozvaríš v nejakej neškodnej ochutenej tekutine s umelým sladidlom. Aj toto sa dá zamraziť v kelímkoch od cottage a pod. a je to ako ovocná dreň.

Mrkva Prosím o radu, dá sa urobiť “nízkokalorický” džem? Alebo aspoň ako sa dá urobiť džem s použitím sacharinu? Je kompot so sacharinom menej kalorický ako s cukrom keď ho urobím doma rodine? /chcem nejako obabrať kalórie, dá sa to vôbec?/

Miro Vesely Jasné, že sa priberá. Ak to je dôvod, potom jasné. Som s zľakol, že niečo iné s:-) s:-)

Ivo Miro: Každý včelár bude tvrdiť že sa z medu nepriberá. Moc tomu neverím. Ak niekomu chutí samotný med a môže si ho dovoliť…. Ja moc medu neublížim, na môj vkus je príliš sladký, zato cukor je u mňa úplne v bezpečí. Posledné balenie som kúpil pred 2 rokmi a stále ho mám ešte pol kila. (Ešte že nemám doma mravce.)

Miro Vesely Dík za tipy, prečo nie med sám? Ja ho spásam často sám. Alebo si ním vylepšujem lecitín, ten má dosť hnusnú chuť sám…

Ivo Rozhodol som sa napísať pár receptov ktoré pomohli schudnúť mne a snáď budú na úžitok aj Vám. Mám v pláne napísať aj recepty na pomazánky a hlavné jedlá ale začneme niečim čo je dosť tabuizované. Málokto si prizná keď chudne, že podľahne svojmu hladu a je aj veci ktoré by sa nemali. Moja skúsenosť mi ukázala že je lepšie nebojovať s chuťou na sladké a dať telu to, čo si pýta. Jesť sladké neznamená len príjmať prázdne kalórie. Ak sa so sladkou chuťou spájajú aj výživné látky ktoré telo potrebuje (vitamíny, minerály) tak sa tieto jedlá môžu stať súčasťou vašej diéty. Treba len dodržiavať pár pravidiel.

1. Regály v obchodoch s čokoládami a cukríkmi zďaleka obchádzať. To sú tie “prázdne” kalórie ktorých sa musíme vyvarovať.
2. Ovocie. Dá sa kúpiť teraz po celý rok čerstvé. V žiadnom prípade nejesť kompóty lebo už nemajú tie vitamíny ako čerstvé a obsahujú cukor. Mojim zvykom je načistiť rôzne druhy ovocia a spraviť z neho obložený tanier. Nemalo by to nahradiť hlavné jedlo ale skvele poslúži kúsok ovocia ako dezert po jedle alebo ako olovrant či desiata. Týmto spôsobom sa dá pripraviť aj zelenina v sezóne keď je lacná.
3. Sacharín. Používajú ho už cukrovkári vyše 40 rokov a jeho škodlivý vplyv na organizmus sa u človeka nepreukázal. Ak sa už pripravuje jedlo do ktorého cukor musí ísť, tak chuť cukru nahradí sacharín s trochou medu. Ak máme na výber dve zlá, vždy si vyberieme to menšie.
4. Med. Samotný ho jesť je nezmysel a vôbec to nikomu nedoporučujem. Ale ja som bežne konzumoval na raňajky čierny chlieb natretý nízkotučným margarínom a medom. Nie každý deň, ale ak som mal chuť na sladké raňajky tak som to riešil medom. Nespozoroval som na sebe že by som skôr vyhladol alebo že by sa moje chudnutie spomalilo. Čo však je dovolené na raňajky nie je dovolené na večeru.

Všetky recepty ktoré píšem sú vyskúšané praxou a obstáli aj v tvrdej skúške. (Chutili aj mojej matke, ktorá už z princípu nič diétne do úst nevloží.) Odporcom diéty samozrejme neprezradíme, že v jedle je sacharin.

Nápoje:
Kakao alebo bielu kávu sladíme tak, že na 1 šálku 250 ml. nízkotučného mlieka dáme 2 sachariny a 1/2 ČL medu. Šálka takéhoto nápoja je menšie zlo ako sladkosti čo nám neustále vnucujú tel. reklamy. Tieto nápoje však v žiadnom prípade nie sú súčasťou pitného režimu ktorý musíme dodržiavať. Mlieko je potravina, nie nápoj!!!
Bielu kávu nepoužívame samozrejme instantnú (obsahuje cukor) ale sa pripraví v melty.

Škoricové mlieko.
(Odporúčam vyskúšať. Každý kto ho ochutnal už nechce u mňa ani kakao ani bielu kávu.) Škoricové mlieko ako maškrta zvíťazilo na celej čiare.

Suroviny:
1 PL ovsenných vločiek
250 ml. nízkotučného mlieka
2 sachariny
1/2 ČL medu
1/2 ČL mletej škorice

V mixéri všetko riadne rozmixujeme. Prelejeme do nádoby a privedieme do varu. Odstavíme a prelejeme do šálky. Kto si nepotrpí na husté mlieko, môže vločky vynechať a tým odpadá aj mixovanie.

Čaj netreba sladiť. Pokazíte tým chuť kvalitného čaju.

V druhej časti sladkých receptov napíšem staroruský recept na pšeničnú kašu a na okaru.

Zatiaľ sa majte pekne a želám vám príjemné chudnutie bez stresov.

Tip na knihu:

     

Tento web prevádzkuje © Miro Veselý

mv@mix.sk  |  facebook  |