Chudnutie - praktické tipy a rady

Vypočítajte si svoje BMI a koľko máte jesť

Energetické tabuľky - rýchle a prehľadné

Kurz chudnutia e-mailom

Otestujte si, čo viete o chudnutí

Pridajte sa do fóra o chudnutí

Moje recepty – Kurča

Ivo lii: Pečiem aj s kožou. Ak pečieš len pre seba, tak kožku daj po upečení psovi a ak máš rodinu, tak už sa nejaký dobrovoľník nájde, čo ju zje. Deň vopred to kurča ale marinuj, aby sa korenie dostalo aj pod kožu, bude mäsko viac chutné.

dasenka Ja mam tiez recept na kurca. Je to kura na tanieri, ktore robim odkedy viem varit Je to podobne ako Ivove v mikrovlnke, akurat toto je v rure. Kura sa oplachne, posoli a prepicha za koza, ja ju stahujem uplne a polozi na tanier – taky, aby nepraskol pri vacsich teplotach. Takto osetrene kuriatko strcime piect a po upeceni tuk zlejeme. Mame ciste masko bez prebytocneho tuku Dobru chut

jeny tak a pridam vam jeden cerstvy recept na kuriatko, kuracie prsia vyklepeme polozime na dno pekaca, zalejeme tak stvrt litrom mlieka – nizkotucneho rozslahaneho s nízkotucnym syreckom, pridame korenie bylinkove maslo a je to, 1/2 hodinu pecieme zakryte, 10 minut odokryte, masko zostane super makke a tuk z neho vytecie, podavame s obrovskym mnozstvom zeleniny, dobru chut

Ivo bea: Všimol som si, že sa tam objavil aj môj recept na nekysnutý chlieb. (Prvý krát publikovaný na týchto stránkach 30.8. tohoto roku. Ich recept je zo dňa 24.10. tohoto roku.) Recept so neprevzal od nikoho a pečiem ten chlieb už dávno. Je dobré vedieť, že z f-sportu sem chodia na recepty. Ak nájdem na ich stránkach niečo výnimočné, tiež to sem napíšem. Som za výmenu receptov. Zatiaľ sa mi páčia ich celozrné placky. Až ich odskúšam a budú fajn, podelím sa s vami o (ich) recept.

bea recepty “aj ” na chudnutie :
m http://www.f-sport.cz/print.php?id=84 m

Ivo dullay: Ja to pozerám na nemeckom webe. V tomto prípade som pozeral hodnotu vypečeného tuku (Bratfett). Tam sa uvádza že tuk z výpeku má na 100 g – 3676.01 Kj. Tuk váži menej ako voda, takže 250 ml šálka bude mať o niečo menej ako 250 g. Z toho je asi 1/5 šťava. Takže stredne veľké kurča obsahuje asi 0,2 litra tuku. Neviem koľko je to gramov. Kurčatá z veľkochovu majú viacej tuku ako z biohospodárstva. Treba byť opatrný. Možno by sa to malo znova premerať a opraviť hodnoty. Na nemeckom webe sa udáva hodnota kurčaťa nasledovne:
celé kurča: 1600g – 11120.14 kJ z toho tuk 153,6 g (čo by mohlo zodpovedať 0,2 l.)
Obávam sa, že skutočnosť bude ešte horšia ako uvádzajú nemci. Cieľom dnešného veľkochovu nie je vypestovať kurča s čo najchudším mäsom, ale s čo najväčšou nadváhou za použitia čo najlacnejšieho krmiva.
To ale nemení nič na skutočnosti, že pri príprave v mikrovlnke sa Ti ho takmer podarí odtučniť. Nezabudni mi potom napísať, koľko tuku sa Ti podarilo “zozbierať”.

dullay Ivo : Na flore som našiel tieto hodnoty pre kurča :

Kuřata celá 1 600g 9 280kJ 200,00g 3,20g 67,20g 1 040mg / celkom, energia, bielkoviny, sacharidy, tuky, cholesterol

Myslím, že táto hodnota je vrátane tuku obsiahnutého v kurati. Aspoň ja som si počítal príjem z tejto hodnoty. Ale Tvoju prípravu bez tuku určite odskúšam, logiku to má, že šťava bez tuku mi rovnako ochutí kapustu.

Ivo janaf: Jedol som to už. Je to ale už dosť dávno. Pamätám si len, že to nebolo zlé. Pri chudnutí si zvoľ radšej inú úpravu kurčaťa. Neviem Ti povedať, koľko soli sa pri tejto príprave skutočne dostane do kurčaťa.
Predáva sa jedna soľ. Volá sa Maruška a obsahuje hydrouličitan draselný. (Ak sa mýlim, tak ma niekto opravte.) Obal som už zahodil. Ťažko sa zháňa, preto ak ju niekde objavíte tak si rovno kúpte 2 balenia. Ešte sa predáva jedna Maruška a tá je s fluorom. Má význam len pre deti. Kto pije zelený čaj, tak nepotrebuje dopĺňať fuor. S tou (prvou) Maruškou mám dobré skúsenosti. Nielen kvôli chudnutiu má význam soliť čo najmenej.

dullay Samozrejme súhlas. Pekný postreh, lebo v konečnom dôsledku si môžem dať väčšiu porciu kuraťa a ten tuk samozrejme nepotrebujem, pokiaľ tú chuť kapusty vytvorí aj šťava bez tuku – odskúšame.

bea Ivo: súhlasím pekný deň!

Ivo bea: To jedlo sa ale iba tvári ako diétne. Pokiaľ sa to jedlo robí v jednom pekáči ta sa ten tuk iba premiestni do kapusty. Bola by to škoda, lebo je to iste veľmi chutné jedlo. Preto je lepšie robiť kapustu oddelene a mäsko si môže každý naložiť také, aké si môže dovoliť. Takisto ak niekto nechudne, tak si môže kapustu poliať výpekom (aj s tukom) podľa svojej chuti.

bea dullay: je , aj dnes to beham podlievat, ale ja :-/ :-/ S kapustou je to úžasná obmena:)Ale dáme si až keď budeme v cieli

Ivo: fakt je tam vela tuku:(, ale ak si dáme iba prsia a zeleninu, tak to nebude až tak drastické a máme teplé jedlo, ktoré môžeme zjesť pri stole s ostatnými

Ivo dullay: Kyslá kapusta je OK. Verím, že aj jedlo pripravené podľa Tvojho receptu je chutné. Tiež ho poznám. Je to jedno z jedál, ktoré robieva moja matka. Jedno z jedál z ktorých sa jej celý život nedarí schudnúť. A vysvetlím Ti aj prečo.
1. Ak si pripravíš kurča podľa môjho receptu tak uvidíš koľko kurča obsahuje tuku. Keď zleješ tuk do poháry tak ho je asi 2 – 2,5 dcl.
2. Pri Tvojom recepte ten tuk nevidíš. Jednoducho sa stratí na dne pekáča medzi zemiakmi a kapustou. On sa však stratí len pred našim zrakom. Bolo by fajn keby sa vyparil ale nie je tomu tak.
3. 2 dcl tuku je 7 352 Kj, pri väčšom kurčati je to 2,5 dcl a to je 9 190 Kj. Štvrťka kurčaťa je pre nechudnúceho normálna porcia. Pre chudnúceho asi 1/6 kurčaťa. Vydeľme 9190 šiestimi a vychádza 1531 Kj. Toľko energie a je to len tuk. Pritom je tu ešte mäsko, zemiaky a kapusta.
4. Napriek všetkým snahám všetkého tuku sa nám z mäsa zbaviť nepodarí. Vždy nám nejaký ostane aj v koži a v mäse. Ale priznajme si, že by to už nebolo ono, keby sme si nepochutili na kožtičke.
5. Doporučujem Ti prečítať sekciu “Zásady prípravy jedál…”, dnes sa tam rozpíšem trochu o tuku.

Teraz Ti napíšem ako by som podľa Tvojho receptu pripravil kurča ja, aby som nebol odkázaný na “Kinderportion” a nemal po zjedení tohoto jedla výčitky.

a.) Upiekol by som ho v mikrovlnke alebo ugriloval. Spečený tuk by som zlial do väčšieho pohára a nechal stuhnúť v ľadničke. Pohár by som vyklopil a stuhnutý rôsol použil na ochutenie kapusty, tuk samozrejme vyhodil. (Nemusíš sa obávať, ten rôsol je veľmi aromatický. Všeobecne sa tvrdí že tuk v jedle je “nosičom” chutí, ale je to blud, hlavným “nosičom” chutí je voda.) Kapustu by som urobil oddelene. Nebál by som sa ju ani posypať grilovacím korením a napučeným cesnakom, prípadne slepačím bujónom. Tak aby mala tú správnu chuť.
b.) Pre konzervatívnych by som doporučil kapustu v pekáči obložiť mäskom a nechať to ešte 5. min. zapiecť, ale podľa mňa by to už bolo zbytočné.

Podľa Tvojich úspechov v chudnutí usudzujem, že podobné jedlá ako uvádzaš v recepte nekonzumuješ často. Kuracieho mäsa sa netreba báť. Je zdravé. Kyslú kapustu by som dokonca, hlavne teraz v zimnom období, prikázal jesť povinne

dullay Bea : Musí to byť dobrota, my občas robievame kurča na kapuste. Je to obdobné, len do pekáča dáme aj kyslú / kvasenú / kapustu v hojnom množstve. Šťava z kurčaťa perfect ochutí kapustu. Kvasenú kaspustu máme po ruke v súdku každý rok, konzumujeme v surovom stave, alebo pripravovanú na x spôsobov.

bea Grilované chrumkavé kuracie mäsko:

stehná iba pre chudých, ostatní iba prska s:-) s:-)
zemiaky na dno pekáča
cesnak, grilovacie korenie

Na čisté dno pekáča poukladáme zemiaky, položíme na ne kuracie mäso potreté zvrchu cenakom, ktoré posypeme grilovacím korením, podlejeme vodou a načasujeme rúru na 175°C a cca 45 min.( Mäso pečiem vždy radšej dlhšie, bojím sa salmonely, svalovcov a kadejakých mutantov..) Občas sa kukneme, teplotu podľa potreby upravíme a masko šťavičkou z pekáča popolievame, aby nám vznikla chrumkavá kôrka na stehnách( iba pre chudých).Ak nemáme prsia, kožu zložíme pri servírovaní. Pečieme dovtedy, pokiaľ sa nevyparí VŠETKÁ voda, prípadne ak sa nám priskoro vyparí surovo ju dolejeme, nič sa nestane..Niektorí dno vytieraju cesnakom a na zemiaky poukladajú kolieska paradajky..ja to nerobím, paradajku jem surovú..
Prílohu podľa možností.. s:-) s:-) Niekedy stehná poukladám na dno pekáča, štvrťkami zemiakov vyplním prázdne miesta a na ne hodím kuracie prsia..Ak pečiem častejšie, grilovacie korenie premiešam so saturejkou a bazalkou a vznikne iná variácia chutí.Nesolím, grilovacie korenie je dosť slané!

Ivo PEČENÉ KURČA

Pri prečítaní tohoto receptu sa asi väčšina z vás pousmeje. Ide o jednoduchý pokrm, ktorého prípravu zvládne každý. Tí, ktorí už moje recepty poznajú už asi tušia, že to nebude asi “obyčajné” pečené kurča. Áno, bude iné. Bude to podobná chuť, na akú ste zvyknutí, len ešte lepšia. Okrem toho, má táto úprava daľšie výhody:
- Takmer zbavíte kurča tuku, bez toho, aby tým utrpela chuť.
- Príprava je rýchlejšia ako pri “klasike”.
- Mäsko bude lahodné a jemné

Táto príprava je určená len pre mikrovlnú rúru.

Pred samotným postupom, by som rád ešte rád uviedol jedno upozornenie. Na svojich “potulkách svetom” som si všimol, že Slovač natiera kura pred pečením olejom. Ako dôvod sa uvádza, že aj stará mať to tak robili. Do receptu, ktorý uvediem, sa žiaden tuk nepridáva a vypečený tuk sa bez milosti vyhadzuje, prípadne ponúkne psovi a úplne v najhoršom prípade svokre, ak ju nemáte radi.

Suroviny:
1 kurča (1,2 – 1,4 kg)
sójová omáčka, rozotretý cesnak, lyžička štipľavej papriky, lyžička medu.

Postup:
Koreniny vymiešame a potrieme nimi kurča, ktoré sme predtým dobre umyli a osušili v utierke.
Okorenené kurča vložíme do fólie na pečenie. Konce (alebo koniec, lebo sa predávajú aj sáčky na pečenie) sa zviažu špagátom a fólia sa zvrchu poprepichuje špendlíkom.
Pečieme v mikrovlnke na maxime 13 minút. (Ak má kurča 1,6 kg tak 15 min.)
Vyberieme z mikrovlnky, kurča otočíme tak, aby bol teraz spodok navrchu a poprepichujeme fóliu špendlíkom. Vložíme do mikrovlnky a znova pečieme 13 min.
Vyberieme, fóliu rozrežeme a vidličkami kurča preložíme do alobalu, do ktorého ho zabalíme. Necháme ešte 20 min odpočívať. Tuk, ktorý sa nazbieral vo fóliach a v tanieri vylejeme.

Kurča sa podáva so zemiakmi, ryžou, chlebom a samozrejme zeleninou. Podľa toho, ako sa to zvykne v tej ktorej rodine jedávať.

Rada na záver: Je lepšie si kurča okoreniť večer predchádzajúceho dňa a už zabalené v pečiacej fólii ho nechať v noci v ľadničke. Koreniny tak majú čas preniknúť aj do mäska a je chutnejšie. Ak máte radi inak okorenené kurča, nemusíte sa držať predpisu. Tiež ho korením zakaždým inak.

Tip na knihu:

     

Tento web prevádzkuje © Miro Veselý

mv@mix.sk  |  facebook  |