Chudnutie - praktické tipy a rady

Vypočítajte si svoje BMI a koľko máte jesť

Energetické tabuľky - rýchle a prehľadné

Kurz chudnutia e-mailom

Otestujte si, čo viete o chudnutí

Pridajte sa do fóra o chudnutí

Recepty- baklazan

Ivo dullay: Určite by som zo slaniny nezomrel, aj keby som ju zjedol. Nejedávaj ju však nielen preto, že je nezdravá, ale mne slanina a klobásy vážne nechutia. Mojou vášňou sú cestoviny. Vysvetľujem si to tým, že nejaký môj pra-pra predok (už podľa mena) pochádzal zo severného Talianska a asi som zdedil po ňom nejaký cestovinový gén. (Škoda že nie aj cestovateľský. Najlepšie sa totiž cítim doma v kuchyni.) Ak sa však budú robiť tie pokvapkané baklažány tak pricestujem.

dullay Miro ten je v pohode, ja som sa troška bál, aby Ivo neskolaboval. Predpokladám, že aj Ivo by si nechal bakl. pokvapkať, ale následne by si ho položil na piják / rozumej tú papierovú handričku /.

dullay Evka, ja by som si nechal ten kúsok baklažána od suseda pokvapkať troma kvapkami odkapnutými zo škvariacej sa slaninky – vieš, taký stopový prvok viac-menej aróma.

susu EvaEva: Ten tvoj recepis by sa hodil aj na grilovanie.

evak nanaimo – dik. Ani Tvoj recept nie je velmi zlozity a vyzera velmi chutne, tak ho urcite tiez vyskusam. Dam potom vediet, ako chutil;-)

Ivo – urcite to vyskusam na nejakej najblizsie prichodzej navsteve. Je to celkom pohodovy recept a predpokladam tiez ze velmi chutny. Dik za inspiraciu.

V podstate, ked clovek nieco ochutna prvy raz a nie je to dobre pripravene, potom uz nema vobec chut to jest. A pritom je to vsetko viac menej o priprave. Priklad taky spenat, ktory mi uplne znechutili este v detstve v skolskych jedalnach a pritom je to skvele jedlo.

Ivo nanaimo: Niečo podobné robievam aj ja. Originálny názov jedla som zabudol, volám to baklažán na grécky spôsob (dávam do toho aj citr. šťavu).

Napíšem vám recept na baklažánový nákyp. Nie je to jednoduché jedlo, ale na druhej strane sa takýmto jedlom človek nezahanbí, ak príde na návštevu rodina. Tiež aj tie z vás, ktoré varia pre deti a celú rodinu budú mať istotu jedla, na ktorom si pochutí každý, lebo snáď nie je človek, ktorý by toto jedlo nemal rád. Recept je vegetariánsky.

Suroviny:
1 kg baklažánu
500 g cestoviny – kolienka
250 g syrov podľa vlastného výberu, môžu byť aj zbytky syrov. Ja dávam feta + ementál 1:1.
3 cibule
3 strúčky cesnaku
1 rajčinový pretlak
soľ
bazalka
oregano
čierne korenie

Baklažány ošúpeme, nakrájame po dĺžke na asi 1 cm plátky a posolené necháme odstáť. Osušíme v utierke, posypeme ml. čiernym korením a na sucho opražíme na tefl. panvici.

Kolienka uvaríme podľa predpisu vo vode. Čas varenia ale skrátime asi o 1 – 2 min.

Cibuľu nakrájame na jemno a na troche oleja opražíme. Pridáme trochu bujónu alebo vody, rajčinový pretlak a napučený cesnak. Chvíľku varíme a omáčku dochutíme soľou, bazalkou a oreganom.

Prichystáme si veľkú misu na pečenie. Na spodok dáme vrstvu kolienok. Na ne sa naukladajú plátky baklažánu, naň vrstva kolienok, na ňu vrstva paradajkovej omáčky a posype sa nastrúhaným syrom. Takto sa tie vrstvy prekladajú. Vrchná vrstva bude par. omáčka a syru sa nasype trochu viac.

Nákyp sa môže piecť ako v mikrovlnke, tak aj v obyčajnej rúre.

Pečie sa v mikrovlnke asi 6 min. na maxime a 15 min. na rozmrazovaní. V normálnej rúre stačí piecť asi 1/2 hod na 200°C.

Recept je na 6 porcií.

nanaimo evak: My robievame výborný šalát z baklažánu, ale je to trochu prácnejší recept. Baklažán opečieš na platni z každej strany dočierna. Potom zhorenú čiernu šupku ošúpeš a mäkkú dužinu pokrájaš na padrť. Pridáš nadrobno pokrájanú cibuľku a pretlačený cesnak. Trochu posolíš, pokoreníš čierym mletým korením a pridáš trochu olivového oleja. Šalát je hotový. My ním zvyčajne plníme rozpolené a odjadierkované zelené papriky. Mňam. Výborný je aj s paradajkou čerstvou bagetou. Celozrnnou. s:-) s:-) Dobrú chuť.

chrobáčik Tak toto je recept podľa môjho gusta – žiadne niekoľko hodinové meditovanie nad hrncami

evak dik. vyskusam. v jednoduchosti je krasa;-)

evak Nemate niekto nejake fajn jednoduche a pritom chutne recepty na baklazan?

Tip na knihu:

     

Tento web prevádzkuje © Miro Veselý

mv@mix.sk  |  facebook  |