Baklazan a morcacie prsia

Ivo dasenka: Blízko galérie je taká pasáž a tak predávajú 1,5 kg balenia v plátených vreckách. Majú tam aj otruby. Pšeničnú kúpiš lacnejšiu aj v Tescu, ale na tú bacha, zvyknú v nej byť mole. (Vždy sa ale držia navrchu. Otvor v predajni vrecko a ak je múka čistá, kúp 2 balenia, ak sú rovnakej šarže.)

Ivo dasenka: V chladničke vydrží aj 2 týždne. Pridávam recept na baklažánový nákyp.

Baklažánavý nákyp.

Baklažány (asi 1 kg) sa olúpu a po dĺžke nakrájajú asi na 3/4 cm hrubé plátky. Opražia sa posolené a okorenené čiernym korením z každej strany na oleji. Pri chudnutí sa nevypráža, ale dusí v mikrovlnke do mäkka. (Občas ich preba v nádobe s vrchnákom poprehadzovať, aby boli udusené rovnomerne.) Udusený baklažán sa nechá dobre stiecť zo šťavy, z ktorej robíme omáčku.

Omáčka:
Do šťavy sz baklažánu sa vloží na drobno nakrájaná cibuľa a dusí sa do mäkka. Pridá sa do toho 1 malý paradajkový pretlak alebo na kúsky nakrájané paradajky. Pridá sa roztlačený strúčik cesnaku. Po krátkom dusení sa to ochutí bazalkou a trochou vegety.

Príprava nákypu:
Budeme potrebovať 0,4 kg dopredu uvarených, (nie však rozvarených, preto ich varíme trochu kratšie ako obyčajne) cestovín, najlepšie sú drobné kolienka. Taktiež nastrúhaný tvrdý syr, používam Ementál ale môže byť pokojne aj iný, alebo aj zmes iných tvrdých syrov.)
Vyššia nádoba, v ktorej sa to bude piecť sa vytrie olejom. Na spodok sa nasype asi 1 cm vrstva kolienok. Na to sa položia plátky baklažánu. Na ne vrstva kolienok, na ňu sa rovnomerne potrie trocha omáčky, na ne vrstva kolienok na ktoré sa nasype rovnomerne strúhaný syr. Takto sa to opakuje až nie je nádoba plná a vrchná vrstva musí byť syr, ktorého dáme trochu viac. Syr navrchu môžme rozmočiť v troche smotany (pri chudnutí mlieka).
Pečieme v rúre pri 200 °C asi 7 min a potom 10 min. na 150°C a ešte 10. min pri vypnutej rúre. Môže sa to piecť aj v mikrovlnke. 5 min na maxime, 5 min. na polovičnom výkone a 10 min. na rozmrazovaní. Pri pečení v mikrovlnke to musí byť vhodná nádoba (plastová alebo sklenená) a musí mať vrchnák.
Nákyp sa za horúca zle krája a mal by sa nechať 10 min. vychladnúť. Krájame ako tortu priamo v nádobe. Podávame s čerstvou paradajkou, zelenou paprikou na kolieska a pár lístkami čerstvej bazalky. (Surovou zeleninou nešetríme.)
Recept je na 8 porcií a nezabúdať, že pri chudnutí sú duple neprípustné!!

susu práve som hodil jeden baklažaní recept do sekcie “grilovačky a ako pri nich nepribrať”. toto je link k téme: m http://www.chudnutie-ako.sk/forum/read.php?8,3884 m

oldman este lepsie je baklazan upiect cely v rure alebo na
grile a potom z neho spravit pasteku aj stým cesnakom
a napr s pecenou paprikou a cukinou a olivovym olejom.
pozor pecie sa cely az kym je uplne makky.

Zora W. lucinka: ošúpať nemusíš, aj keď tú šupku po upečení pravdepodobne nezješ. Stačí ju ošúpať až po s:-) s:-)

lucinka Este mam taku mini otazku a nesmejte sa mi (za cely svoj zivot 24rocny som nejedla ani nerobila baklazan) treba ho osupat alebo ho nemam supat?:)

Zora W. Ups, ešte som zabudla, že kolieska by mali byť cca 1 cm hrubé a pečieme až do ich mierneho zhnednutia.
Tak dobrú chuť!

Nyna juuu, diky vam za tie recepty s baklazanom, vcera som pregooglila polku internetu, aby som nasla nejaky dobry.
ani neviem, kedy naposledy som jedla baklazan, ale vy ste ma tak navnadili, ze ficim do obchodu a spravim si ten Zorin, len na tie kolieska dam este trochu “finskeho syru” od Iva. som zvedava, ake to bude

lucinka Zorka tak tento recept sa mi pozdava najviac na prve ochutnanie baklazana
diky moc vsetkym

Zora W. lucinka: Ja mám baklažán rada na takýto, veľmi jednoduchý spôsob: Nakrájaš ho na kolieska, môžeš aj nemusíš posoliť troškou morskej soli, pól hodinku necháš postáť a naukladáš na plech. Použiješ papier na pečenie alebo pár kvapiek olivového oleja. Dáš piecť do trúby a medzi tým si nakrájaš na tenko cesnak, pred dopečením pridáš na kolieska baklažánu. Ako bielkovinu k tomuto jedlu si viem predstaviť kuracie prsia. Pokiaľ na prípravu mäska použiješ olivový olej, netreba na baklažán s:-) s:-)

EvaEva Ivo, lucinka: ten baklažán na kašu (pyré) si tu už písal a zabudol si na cibuľu, s ktorou sa to spolu varí v troche vody. Do uvareného ešte dodávam surový roztlačený cesnak a nejaký mliečny produkt (jogurt,tav.syreček, sójový produkt), ktorým z toho vymiešam kašu (pyré) a je to tak bombové, že už padlo za vlasť niekoľko polkilových baklažánov. Studené to je ako skvelá nátierka na chlieb a veľmi nízkokalorické. Vďaka, Ivo, aj za tento recept. Eva

lucinka Diky Ivo:)

Ivo lucinka: Baklažán rozvar vo vode na kašu a pridaj roztlačený cesnak. Dochuť soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou (prípadne olivovým olejom). Prsia vypraž na troche oleja a podávaj to so zemiakmi. Ak chceš ale ozaj ochutnať výborné jedlo z baklažánu, tak najlepšou kombináciou je syr a cestovina. Recept poznám ale je dosť náročný na suroviny a prípravu. Skús nájsť niečo vo vyhľadávači.

lucinka Caute vsetci,

chcela by som si zajtra spravit nejaku dobru mnamku, ale baklazan vobec nepoznam tak mi prosim kulinari poradte nejaky vami overeny recept ktory dobre chuti a je pre chudnucu lebo baklazan ani neviem aku ma chut
najlepsie by bolo keby tam boli nejak zacarovane aj morcacie prsia lebo bielkoviny mi treba na cvicenie
caute

Kniha: Ako som schudol 35 kíl
Kniha: Ako dosiahnuť úspech
Kniha: Sebavedomie do vrecka

hore na stránku

tento web prevádzkuje © miro veselý

TOPlist