Chudnutie - praktické tipy a rady

Vypočítajte si svoje BMI a koľko máte jesť

Energetické tabuľky - rýchle a prehľadné

Kurz chudnutia e-mailom

Otestujte si, čo viete o chudnutí

Pridajte sa do fóra o chudnutí

Recepty na chlieb pre domáce pekárničky chleba

stanova3 cesnakovy chlieb
225ml vl.vody
1 pl.l maslo
1pl.l susene mlieko
1pl.l cukor
1 1/2 caj.l soly
1 1/2 caj.l petrzlenova vnat susena
2 struciky cesnaku rozdrveneho
400g muky bielej alebo tmavej
2 caj.l drozdia

stanova3 vajcovy chlieb
1 salka vlaznej vody
1caj.l sol
2 vajcia vymiesat s vodou aby bolo asi pol salky tekutiny
450g muky polohrubej
1 pl.l cukor
2 caj.drozdia suseneho

martinka30 OBA TIETO CHLEBY SU CISTE Z CELOZRNNEJ MUKY, A OBA SU VYBORNE!

JOGURTOVY CHLIEB

500g celozrnnej muky – ja miesam cel.psenicnu,cel.spaldovu a cel.raznu v rovnakom pomere.
10g suseneho drozdia
1 caj.lyz. soli
1 caj. lyz. cukru
1 PL psen.otrub
1 PL lan.semien
150 g bieleho jogurtu
270 ml vody
Pecieme na programe BASIC- 3 HODINOVY

PIVNÝ CHLIEB

230g celozrn.psen.muky
180g celozrn. spaldovej muky
180g pohankovej muky
1 kav.lyz soli
1 kav.lyz. cukru
7,5g suseneho drozdia
50g lan semien
200 ml vody
200 ml piva

Pecieme na programe BASIC – 3 hodinovy

Pri tomto pivnom, si tiez mozete niektoru z muk nahradit celozrnnou raznou, pripadne pridat tie otruby alebo aj nejake dalsie semena.

tini Radko, kukni aj na stranku w http://www.schudnem.sk w , su tam tiez recepty.

Ayleen radko: Veď ich tu máš viac.

radko Hej ludia pls dajte nejaky recept na chlieb v domacej el piecke.

Miro Vesely Ayleen: videla si už určite tepláky. Sú hrubé, alebo tenké. Tak isto olej. Ak ho nahrubo pokvapkáme na chlieb, vznikne vrstva, ktorá je z hornej strany hladká a z druhej akoby plisovaná. s:-) s:-) lebo olej čiastočne nasiakne do dierok v chlebe s:-) s:-)

mo-ni-ka: plný súhlas. aj v noci som upiekol jeden tak zúfalo zdravý, že ho nikto nechce. ani pec ho nechcela pustiť. dá sa však použiť, ako účinná, obranno-útočná zbraň

Ayleen Miro: Vysvetli pojem nahrubo pokvapkať s:-) s:-)

Miro Vesely Mňam! Takto:

Živé droždie rozťapkáme v 230 mililitroch vlažnej vody s mliekom. Naliať do robota na dno. Na to pšeničná celozrnná múka 300 gramov, ovsená celozrnná múka 50 gramov, menšia čajová lyžička soli. (pre “verejnosť” väčšia čaková lyžička) olivový olej asi lyžica. Môžbyť trocha rasce, prípadne rôzne semená. Zapnúť a o 3 hodiny nezožrať všetko. Skvelý ak ho nahrubo pokvapkáte olivovým olejom.

Nyna ja som sa niekde dozvedela, ze ocot sa tam pridava preto, aby v chlebe neboli citit kvasnice.
obycajne davam taku jednu PL, teraz som nemala ocot a veru… tusim tam je rozdiel, vobec mi ten chleba nechuti a ma divnu pachut. myslim, ze to bude tym.

Miro Vesely Lydia: vďaka za podrobné tipy, poskúšam.

Lydia Moj univerzalny recept:
480 ml voda
660 g muka
1 PL cukor
1 PL rasca
1 PL sol
1,5 PL ocot
3 PL olej
semiacka
kvasnice / kvasok

No a teraz par slov k jednotlivym polozkam:

voda – moze byt ciastocne alebo uplne nahradena cmarom, mliekom, kyslym mliekom… Meni to vyslednu chut chleba. S mliekom je maksi, jemnejsi (vhodne najma na sladke druhy chleba)

muka – cim viac psenicnej, tym je chlieb nadychanejsi, lahsi. Cim viac spaldovej, celozrnnej, otrub, vlociek…, tym je chlieb tazsi a horsie spracovatelny. Da sa spravit aj cisto razny chlieb (mne osobne velmi chuti), ale je tiez podstatne tazsi a hutnejsi ako psenicny. Ak chcete jedly chlieb, ktory sa vam aj dobre vymiesi, treba dodrzat aspon pomer 2/3 tretiny psenicnej muky a len tretinu niecoho “zdraveho”. So spaldovou a celozrnnou mukou este opatrnejsie, strasne lepia. Treba to vsak odskusat.

cukor – ja davam radsej trosku medu. Chlieb ma potom ovela krajsiu farbu a chrumkavejsiu korku. Cukor/med podporuju kysnutie.

rasca – obmienam s anizom, koriandrom, feniklom…

sol – reguluje/spomaluje kysnutie. Mozte postupne zmensovat jej mnozstvo

ocot – vraj sa pridava kvoli rovnomernejsim bublinkam v chlebe (?). Nedavam ho vzdy, a ak, tak davam jablcny. Uprimne povedane, este som jeho vyznam nepostrehla.

olej – slnecnicovy, olivovy, ghi. Skusavam aj bez neho, chlieb je jedly, chutny, ale drobivejsi

semiacka (slnecnica, lan, tekvica, orechy…) – NEDAVAT HNED! Moja pekaren (ETA) pri mieseni zakvika a vtedy ich prisypem (take dve mensie hrste). Keby sa dali hned, mohli by pri dlhom mieseni poskodit povrch nadoby a bola by aj skoda, keby sa zbytocne popucili.

kvasnice / kvasok – ak susene, tak na pol kila muky zhruba 1,5 cajovej lyzicky. Ak cerstve, tak asi 1/3 az 1/2 kocky. Ak razny kvasok, tak asi 150 gramov.

Tipy a triky, co som zozbierala, popisem v inej disk. teme. Vela stastia pri peceni.

Miro Vesely mo-ni-ka: na úvod aj to môže byť. kde dostať tú hmotu? preliezol som pár marketov a nikde nevedia. mňa by zaujímala hlavne jej chuť v surovom stave, z toho sa potom dá odraziť pri improvizácii iných receptov.

inak už sme piekli dve improvizácie, asi priberiem, lebo skoro nič nezostalo s:-) s:-) vznikla jedna maličká trištvrtekilová žemlička a jedna polkilová placka. jedno tvrdšie, ako druhé ale idem sa tým zadrhnúť, je to výborné aj keď dosť celozrnné. asi nám nefungovalo droždie. ďalšie pokusy budú nasledovať s:-) s:-)

Miro Vesely Takže sem s nimi s:-) s:-)

Tip na knihu:

     

Tento web prevádzkuje © Miro Veselý

mv@mix.sk  |  facebook  |