Goji kustovnica čínská
Ľubka S Goji sa dá kúpiť aj v Bille.
aneh tiez som to uz kostovala u mamy, ona to mala kupene. mne to najviac pripominalo chut sipok. ale trosku trpkejsie. urcite to kupis v bio predajniach. tusim som to videla aj v bille.
slavomirkaa tini,a kde to kupujeees?
maria1 chuti vynikajuco a ucinky su neuveritelne-http://www.predajbylin.sk/goji_plod/
atinka Priska krasne spracovany clanocek,zajtra utekam kupit goji.Normalne mam chut na jablko alebo ine ovocko.Tak si dam aspon pohar acidka,no co uz
tini mnam, ja to tiez papkam pravidelne!
Priska Čo sú
Goji rastú v úrodnej pôde himalájskych podhorí na stredne veľkých kroch. V týchto oblastiach, kde sú Goji bežnou súčasťou jedálnička, nájdeme obyvateľstvo s najdlhším priemerným vekom na Zemi. Tradičná čínska medicína od nepamäti považuje Goji za liečivú potravinu podporujúcu dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu.
Ovocie plné vitamínov a antioxidantov
Obsahujú vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Musíme zmieniť tiež protizápalový činiteľ betasisterol. Tento rastlinný sterol sa dnes využíva pri podpornej liečbe zvýšenej hladiny cholesterolu, ďalej pri problémoch s prostatou a má tiež protizápalový účinok. Celkom unikátna pre Goji je tiež aj skupina lycium polysacharidov. To sú výnimočne silné antioxidanty, teda látky, ktoré neutralizujú voľné radikály. Tým pomáhajú zabraňovať poškodeniu buniek a starnutiu organizmu.
Goji je čistá potravina
Pretože pri kontakte čerstvých Goji s pokožkou dochádza k oxidácii a ich sčernaniu, sú pri zbere ľahko strasené na plachty a následne usušené v polotieni, dokiaľ nestratia väčšinu vody. Celý proces pestovania a spracovania je veľmi šetrný a striktne sa vyhýba umelému dosúšaniu a akémukoľvek použitiu chemikálií. Tým je dosiahnutá maximálna „živosť“ sušených plodov, a teda zachovanie ich najvyššej možnej nutričnej hodnoty.
Prečo jesť goji
• GOJI sa môžu priamo konzumovať, nie sú sírené ani inak upravované
• Sú šetrne sušené, a preto nestrácajú svoje výživné hodnoty
• Ich chuť je príjemne sladko-kyslá, podobná sušeným brusniciam, jablkám a šípkam
• TIP: Pokiaľ chcete, aby plody viac zmäkli, nechajte ich chvíľu nasiaknuť vo vode alebo vlažnom čaji. Môžu sa tiež použiť ako hrozienka pri príprave sladkých jedál
Z nutričného hľadiska sú Goji celkom možno tým najhodnotnejším ovocím na planéte! Obsahujú 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých ôsmich esenciálnych (napr. tryptofan či isoleucin), až 21 stopových prvkov (menujme napríklad zinok, železo, meď, vápnik, germánium, selén a fosfor), sú jedným z najbohatších zdrojov karotenoidov zo všetkých známych plodov na Zemi (čo naznačuje už ich jasno červená farba).
Čo sa týka beta-karoténu, sú Goji výdatnejšie než mrkva. Ďalej obsahujú vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Musíme zmieniť tiež beta-sitosterol. Tento rastlinný sterol sa dnes využíva pri podpornej liečbe zvýšenej hladiny cholesterolu, ďalej pri problémoch s prostatou a má tiež protizápalový účinok.
Celkom unikátna pre Goji je aj skupina lycium polysacharidov. To sú výnimočne silné antioxidanty, teda látky, ktoré neutralizujú voľné radikály*. Tým pomáhajú zabraňovať poškodeniu buniek a starnutiu organizmu. (*voľné radikály vznikajú napr. ako vedľajší produkt dýchania a sú dnes považované za hlavnú príčinu starnutia a degenerácie organizmu)
Goji sa konzumujú samostatne ako mimoriadne zdravá desiata, alebo sa pridávajú do cereálnych zmesí a jogurtu. Skvelé je tiež pridávať goji do ovocných kokteilov a šejkov, ktorých základom môže byť napríklad super výživné konopné mlieko. Čínskou špecialitou je príprava čaju z Goji, podobne ako to my robíme so šípkami. Goji sa potom dajú zjesť aj po vylúhovaní. Odborníci tvrdia, že na dosiahnutie blahodarných účinkov stačí konzumovať asi 30 gramov denne (malá hrsť).
Goji čaj jogurt muesli