Moje recepty – Kuracia pečienka

Ivo Zarah: Tiež to nenechám pred koncom. Predsavzal som si 65 a to kilo ešte zhodím. Teraz som ale spomalil, pomaly prechádzam na väčšie porcie. Tiež je baklažán moja obľúbená zelenina. Robievam ho na taliansky spôsob s cestovinou a syrom. Ten recept z orieškami by som aj rád vyskúšal. Ak budeš mať chvíľu čas tak mi ho napíš.
Zatiaľ sa maj pekne.

Zarah Ivo: Lilek je fantastická zeleninka! Pěstuji ji na zahrádce ve foliaku. Zapékaný s oříšky, nebo i jen tak na prudko na pánvi je skvělý Dobrou chuť a již nehubni!!!!!

Ivo Zarah: Určite vyskúšam. Môj terajší problém je baklažán /lilek/. Mám ho plnú ľadničku. Zajtra niečo vymyslím. Tvoje fašírky si nechám na nedeľu. Ako sa pozerám na prísady tak už teraz viem, že budú dobré.

Zarah Kurecí karbanátky- rychlé, chutné s vysokým obsahem bílkovin a dietní. Celé množství má 1385kJ, 68g bílkovin, 3,85g tuku,6,8g sacharidů. Výjde mi to na 3 porce.
300g kuřecí prsa bez kůže
1 cibule
4 bílky
česnek, pepř, majoránka, sůl a další koření podle chuti
V robotu rozmixujeme maso, přidáme bílky a koření. Smažím na titanové pánvi bez tuku. Podávám se syrovou zeleninou,

Ivo janaf: Ak som sám, tak tiež uprednostňujem jednoduchšie recepty a som rád, že nemusím vyvárať. Upozorňujem ale, že horeuvedený recept je na 6 porcií. 2 ľudia majú 2 dni čo robiť, aby to zjedli. Nechcem postaviť žiadneho jedinca pred problém, čo s plným hrncom jedla.
Ryby a morské potvory milujem. Nevyhýbam sa ani rybám v oleji. Pred mesiacom som na to doplatil. Vypil som olej z jednej poľskej konzervy so sleďom a tak som si pokazil žalúdok že som 2 dni nemohol nič jesť.

Zarah Díky, určitě vyzkouším

Ivo Ide o chutné jedlo, ktorého príprava je jednoduchá. Nie každý má rád kuraciu pečienku. Ani ja som ju nemal rád. Možno je to tým, že v slovenskej kuchyni sa pozabudlo na jednu dôležitú zásadu pri jej úprave. Aby vynikla jemná chuť pečienky nesmie sa kombinovať s príliš veľa ostrými koreninami. Ideálna je príprava na bylinkách.

Kuracia pečienka na šalvii

Suroviny:
500 g kuracej pečienky
600 g šampiňónov
2 zväzky jarnej cibuľky
250 g cherry paradajok
1 kopitá PL sušenej šalvie alebo 2 kop. PL čerstvej
1 pohár nizkotučného mlieka
1-3 PL celozrnej múky (ovsenná alebo pšeničná)
šťava z 1/2 citróna
soľ
čierne korenie

Do hrnca dáme trochu vody a keď vrie pridáme 1 slepačí bujón a na veľké kusy nakrájané šampiňóny (drobné šamp. nekrájame vôbec) a na kolieska nakr. cibuľku. Kuraciu peč. nakrájame na väčšie kusy a pridáme tiež do hrnca. Občas to aj premiešame. Pridáme cherry paradajky. Ak sú maličké tak nenakrájané, ak sú väčšie tak prekrojené na polovicu.

Medzitým si urobíme zápražku nasucho v kastróle. Stále miešame a spoznáme že je hotová keď múka príjemne vonia a trošku ožltne. Do takto vychladnutej múky vlejeme mlieko a dobre premiešame.

Keď už pečienka v hrnci 5 – 10 min. vrela tak pridáme šalviu, podľa chuti čierne korenie a zahustíme to mliekom v ktorom sme vymiešali múku.
Aby bola pečienka akurát, mala by sa variť asi 6 – 10 min. Ak sa varí dlhšie tak sa nič nestane, len je trochu tvrdšia, sú ale ľudia ktorým to tak chutí.

Krátko povaríme a odstavíme. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou.

Jedlo sa podáva s cestovinou Penne, alebo ako sa to najnovšie u nás volá, makarónmi. Hodí sa k tomu aj ryža alebo zemiakový knedlík.

Poznámka na záver: Ak nie je cibuľka nezúfajte, použite pór. Ak nezoženiete Cherry paradajky postačia aj 2 mäsité, nakrájané na kocky. Ak šalviu nekúpite v potravinách, dá sa kúpiť aj v lekárni.