Zaklady prípravy jedál pri redukčnej strave

bea dullay:Príroda funguje ako super – stroj .. je to od Teba veľmi milé, ďakujem!

Ivo janaf: Neber to tak prísne. Ak nezješ na raňajky viac ako 2 1cm krajce tak sa neobávaj. Keby sme mali chudnúť iba na reďkovkách, tak by sme tú diétu neprežili. Ešte som Ti chcel napísať k tomu kurčaťu, čo robievaš na soli. Pripomína mi to ázijskú kuchyňu. Tí tiež jedlo presáľajú, ale ryža je neslaná. Tak ma napadlo, že keď už to pečieš, tak aspoň nesoľ prílohu. Ak sa Ti ten chlieb zdá ťažký, tak ho peč len zo pšeničnej (celozrnej) múky. Teda ražnú nedávaj, miesto nej dáš pšeničnú. Po natretí (pred pečením) sprav na ňom miesto jedného tri pozdĺžne zárezy (inak Ti popraská). Bude objemnejší a ľahší.
Tiež Ti prajem príjemné Vianoce.

Ivo airam: Ďakujem za receptík, určite v blízkej dobe vyskúšam. Bude to príjemná obmena mojich raňajok. S tým chlebíkom to moc nepreháňaj, pár krát sa mi stalo, keď som si na raňajky trošku “pridal”, že som sa zabudol naobedovať a hlad sa dostavil až po 16. (Pritom podľa môjho žalúdku by sa dali nastavovať hodinky na 12.30.) Je to potvora, vie zasýtiť. A tiež ho moc nesoľ, skutočne stačia len 2 č. lyžičky ako píšem.
Tiež Ti prajem dobrú noc.

airam Ivo
posielám receptík:

Cicerová nátierka so sezamom : (kal.hodnota 600 kcal-28g bielkoviny, 28 g tuky, 60 g tuky, 12 g vláknina)

100g cícera, 1/2 l vody, 1 bobkový list, 2 PL citronovej šťavy, 1 väčší strúčik cesnaku, 2PL sezamovej pasty ( ja dávam sezamové semienka trocha opražiť na suchej panvici a potom ich zomeliem na kávovom mlynčeku), 1 PL olivového oleja, morská soľ a petržlenovú vňať.
Cicer namočíme do vody na 12 hodín. Varíme ho namäkko vo vode v ktorej bol namočený,
spolu s bobkovým listom cca 45 minut. Po uvarení scedíme, pričom vývar v ktorej sa varil nevylievame. Cícer rozmixujeme s 5 PL scedeného vývaru , citrón.šťavou, cesnakom, olivovým olejom. Hmota sa má ľahko rozotierať. Ak je príliš tuhá pridávame po lyžičkách vývar. Nakoniec pridáme posekanú petržlenovú vňať a soľ.

Dnes som si dala na večeru po prvýkrát krajec chlebíka (dľa tvojho receptu) s touto natierkou a rajčinkou a chutilo to excelentne ( myslím ten chlebík). Prajem dobrú noc.

Miro Vesely Na tégliku nepíšu o konzervovaní nič, len varujú pred skladovaním na slnku. Teraz som kúpil šaržu zo 7.12. tá nie je úplne celkom OK, má náznak nahorklosti. Odporúčam držať v chladničke. Akonáhle to začne byť viac horké, trpké, je to skazené. teraz v zime môže byť problém, ak to držia pri radiátoroch. Ideálne skladovanie pri pár stupňoch v tme…

A pozor v tržnici stojí ten olej 110, v meste v potravinách 135 a v tesku 175 korún. Ten istý olej, množstvo, výrobca. Vidím v tom istý cenový rozdiel s:-) s:-)

Ivo airam: Celkom som rád, že si mi dala tip. Tie vajíčka, nie sú pre mňa problém, ja ich zakázané nemám a moja mama ak to so sebou myslí vážne tak musí vajcia nahradiť vo všetkých jedlách. Nemá význam jesť šalát s diétnou majonézou a potom zjesť vyprážaný rezeň v trojobale, alebo zákusok. Ako každá žena ktorá pečie, musí vedieť aj ona, že do cesta tie vajcia dáva. Chce mi tým určite urobiť radosť, ako aj veľa krát pred tým, keď zjedla mrkvu. (Asi 5 mrkiev za rok.) Má to však jednu veľkú chybu v logike. Ide o jej život a nie o môj. Ona sa nemusí budúcich Vianoc dožiť, lebo je vážne chorá. Mňa ak nezrazí auto alebo nezahluší nejaký nechtiac urazený kresťan, tak si tu pobudnem ešte pár rokov. Ja nechcem aby mi niekto robil radosť tým, že občas niečo zdravé zje, lebo to je normálne. Zdravá strava je normálna.
Mimochodom, posledné slová pred smrťou u otca môjho kamaráta boli tieto: Teraz urobím radosť doktorom (prehltol hrsť liekov, čo užíval) a teraz urobím radosť sebe (a zapil to 2 decami červeného). Za 2 minúty bolo po ňom.
Tej soli som rád, že si ju objavila v tom obchode, lebo v celom meste ju nemôžem kúpiť a zatiaľ som si poslúžil morskou, na tú Markušku som ale zvyknutý. Ten ľanový olej je super vec, len mi prosím Ťa zisti na obale ako to konzervujú a s čím to miešajú, lebo ľanový olej má žalostne krátku dobu spotreby a zaujímalo by ma ako to vyriešili.
K tomu jedálničku nemám čo dodať. Je skvostný. Zatiaľ najlepší vianočný kompromis aký som videl. Je to veľmi pestré, pritom tradičné a neodpustím si, ťa požiadať (zase) o ten recept na tú cícerovú nátierku. Milujem cícer. Pridávam ho naklíčený do zeleninových jedál a niekedy aj do ryže.
Čo dodať, len so závisťou, kiežby všetci synovia mali také rozumné mamy ako má aj Tvoj syn. (Ten bioobchod som našiel vo vyhľadávači hneď, objednám ale až po sviatkoch, teraz je pošta pomalá.)

airam Ivo,
po Mirovom povolení tá vajcová náhražka sa volá ” vajahit” stojí to 74 Sk a nahrádza 30ks vajíčok. Inač sú tam dobré veci, ja som si už objednala a o.i. aj ľanový olej, niejaké riasy, soľ marušku, sušenú srvátku a iné dobroty. Ja som dnes dopoludnia spracovávala cícer, ktorý som uvarila včera večer. Z 1/2 kg surového cíceru som získala po uvarení získala cca 1kg. Tak som si urobila z 250 g tie cícerové guľky so sušenými figami, potom 200g na cícerovo-sezamovú nátierku (senzačnú) , 2x 200g baličky som odložila do mrazáku a zbytok ešte skonzumujem.
Ja si tiež plán striedmé Vianoce. Šošovicovú polievku a celozrnné makové šulance budem podávať na obed, kapustničku s hubami s chudým udeným mäskom ( pre syna aj klobásku) na 17-tu a na 20-tu bude zapečená rybka na zeleninke ( pre syna aj zemiakovo-zeleninový šalát , no a na Vianočné dní bude kurča a morčacie prsia na prírodno.
Čo sa týka tvojej osvety u tvojej mamky som rada, že si bol úspešný. Možno by si ju mal napojiť na net podbobne ako je to v mojom prípade. Predtým som bola s mojími problemami osamotená, no a momentálne sa cítim senzačne, veľmi mi pomáha tá podpora a pomoc nových neznámych priateľov, som pod verejnou kontrolou čo je pre mňa značný záväzok a som blízko k takej spuste nových imformácii, že deň sa mi zdá niekedy príliš krátky. Prajem pekný deň.

Ivo airam: Ďakujem, je to od Teba milé ale už som sa rozhodol pre ten Tvoj prvý recept ( s tou sójovou múkou). Tá náhražka vajec bude aj tak len na báze sójovej múky. Tento rok to budú u nás relatívne diétne Vianoce. Zdá sa, že moja mama dostala rozum a začala sa zdravšie stravovať. Konečne nebude ani kačka ani hus ale morka a kapor. Dokonca sa už začínam na sviatky tešiť. Maj sa pekne.

Miro Vesely airam: ale rob, zas až tak striktne to neberiem s:-) s:-)

airam Ivo, v tom bio-obchode som objavila rastlinnú nádradu za vajička . Asi nesmiem uviesť názov, aby som nerobila reklamu……

Ivo airam: Ďakujem Ti moc, si zlatá. Potrebujem to pre mamu. Chce robiť zemiakový šalát a vajcia nesmie. Pre mňa je to maličkosť jej to spraviť, ku kupovaným nemám dôveru, neviem čím to konzervujú a ani aký olej do toho dávajú. Ešte raz Ti veľmi pekne ďakujem a drž sa.

Miro Vesely majka27: trochu sa poobzeraj a prídeš do toho.

airam Ivo,
už je to pár rokov dozadu, keď som robievala majonézu podľa týchto receptov :
Sojová majonéza :
50g sojovej múky (najlepšie hladkej), 100 ml vody resp. sojového mlieka, 150g oleja. ostatné prísady podľa chutí.
Múku uvaríme vo vode, nechame vychladnuť alebo ochladíme vo vodnom kúpeli a mixujeme, pričom prikvapkávame olej. Základnú majonézu počas mixovania môžeme počas mixovania prichutiť citronovou šťavou alebo jablkovým octom, cesnakom, chrenom v soli, iné po skončené mixovania (napr. kyslú uhorku nakrajanú nadrobno, nasekanú pažitku alebo kôpor, petržlen avebo nakladanú kápiu či feferonku.

Majonéza z celozrnnej múky:
1/4 šálky celozrnnej múky rozmiešame s 1 šálkou vody a varíme za stáleho miešania asi 5 minut. Po ochladnutí dáme zmes do mixéra a pridáme 1/2 šálky surovej mrkvy (alebo jablk), štipku morskej soli, , strúčik cesnaku, menšiu cibuľu, 1/2 šálky prevarenej vody( alebo nálevu z nakladaných uhoriek) a podľa chuti trocha citronu.

Majonéza kokosová:
2 šálky vody, 1/2 šálky kokosovej múčky, 2 šálky škrobovej múčky , štipku soli.
Suroviny asi 1 minutu mixujeme, potom 3-5 minút za stáleho miešania varíme. Túto majonézu je možné používať na obilniny alebo dezerty. Ak sa prichutí citronom, kyslými uhorkami získame obmenu tatarskej omáčky.

Samozrejme dá sa urobiť majonéza aj z tofu- rozmixovať s troškou vody a pomaly postupne prikvapkávať olej a dochutiť podľa vlastného želania.
V poslednom času je už bežne k máni hotová majonéza aj tatarka , takže už som prestala experimentovať.
Našla dom skvelý zásielkový bio obchod, ponúkam link : w http://www.bio-obchod.sk w ako jediný na území SR. Ale zato v ČR tam ich je požehnane.
Prajem tiež všetkým pekný a pohodový predvianočný deň.

majka27 ………….no som tu nová, ale nejako sa tu neviem orientovať……….

….kto pomôže??????????? ajojte……….

Ivo airam: Som rád že sa ti darí. Som sa bál, že si kvôli predvianočnému zhonu na nás zanevrela, alebo ešte horšie, že si zanevrela na seba a prestala chudnúť. Ja som s váhou stále rovnako. Kolíše to hore dole ale to je stále ta istá váha. Je to ale v poriadku, lebo už chudnúť nechcem, ale ani pribrať. Obávam sa len o to, aby som sa cez Vianoce zase nenaučil na zákusky a vyprážané jedlá. Teraz mi to nechýba, lebo som si odvykol.
Nerobila si už niekedy náhodou vegeteriánsku majonézu (bez vajec)? Našiel som pár receptov, dosť sa od seba líšia a ani jeden nemám odskúšaný. Ak si to už niekedy robila tak mi poraď.
Maj sa pekne a prajem Ti príjemný deň.

airam Hlásim, že ešte žijem…. a vianočné perničky sú už týždeň upečené a uskladnené v špajzi ( každý kúsok presne spočítané kcal) . Úspešne (zatiaľ) doťahujem “odsudzovanú kúru” a váha sa približuje k 90-ke. So záujmom čítam Ivove príspevky akurát to dusná atmosféra takmer na každej téme ……….. . Chcelo by to zhlboka sa nadychnuť a počítať, kým nás nával negatívných emócií neprejde.

Ivo dullay: S tým však už nič neurobíme. Nemôžeme teraz žiť v takej harmónii s prírodou ako to bolo za čias našich pra- pra- predkov. Je však niečo čo ovplyvniť môžme. Môžme si rozšíriť vedomosti o životospráve a nestať sa obeťou potravinárskej mašinérie, ktorej nejde o naše zdravie ale len o svoje tučné zisky.
Ohľadom bey sa neobávaj, ona neodíde, len sa presunie do témy v ktorej sa to menej hemží receptami a životosprávou. Skôr mi tu chýba pár milých ľudí, ktorí zvykli prispievať a obohatiť túto stránku nielen milým slovom ale aj nejakým receptíkom. (airam, Zarah)
(Čo je s vami dievčatá? Snáď len nepečiete…)

dullay Príroda funguje ako super – stroj vďaka všetkým zložkám v prírode / zvieratá, ľudia, … /
Ľudia sa snažia tento stroj pokaziť a pravdepodobne sa nám to aj podarí. A to všetko preto, lebo sa málo učia od iných živých tvorov v prírode. Ja by som vôbec nepreferoval ľudí ako naj, čo sa môže objaviť v prírode. Ba práve naopak.
Bea : nevzdávaj to, ostaň tu s nami!

bea .. máš pravdu, strácam tu čas, všetko, čo som potrebovala som získala..ďakujem!

Ivo bea: Toho psa poznám aj ja. Pracuje na britskej ambasáde a volá sa František Kolopes. Pani vy ste romantička? Nie, Roman Tička je môj manžel, ja som Tičková.

bea ..a ešte ma napadlo:na Spektre som videla ako v Amerike budujú podzemné komunikácie podľa dlhoročných pozorovaní termitov..

bea chlapci: som unavená, ale skúsim: Torp Ian má vyrobený aerodynamický oblek odkopírovaný od žralokov, netopiere a delfíny majú ultrafialové navádzacie systémy,vtáky inšpirovali už Leonarda da Vinciho pri zostrojovaní prvého lietajúceho prístroja, Afričania a svetoví farmakológovia doteraz pozorujú opice a učia sa od nich, ktoré rastliny používajú na preliečenie a v neposlednej miere bodliaky nám previedli ako funguje suchý zips.., nepodceňujte prírodu, sme iba zapadajúci článok..Ivo aj pes je obeť učiteľa, poznám psa, ktorý ovláda dva jazyky..

Miro Vesely Závisí na tom, čo si dáme, ako merítko inteligencie. Prežiť, rozmnožiť sa. To dokáže aj mravec, alebo iné malé bodky. Vieme všetlčo, čo nedokáže pes. Ale ktovie, či psi, alebo mravce nemajú niečo, čo nemáme my? (nemyslím čuch, sluch.)

Ivo bea: Od zvierat? Čo by sme sa od nich mohli naučiť? S tou inteligenciou to snáď nemyslíš vážne. Mal som psa. Keď potreboval vyvenčiť, tak mi doniesol topánky, tresol nimi o zem a čumel na mňa či som to pochopil. Vedel si aj sám otvoriť dvere. Ale až taký inteligentný nebol. Keď som ho chcel naučiť robiť na počítači tak som zlyhal.

bea Ivo: vysoká inteligencia u zvierat je nedškriepiteľná.. s:-D s:-D :-D :-D máme sa čo učiť..

Ivo bea: Potom nevidím rozdiel medzi zvieratami a ľuďmi. Pokiaľ niekto nedokáže rozkázať svojmu žalúdku, tak čím sa líši od zvieraťa? Keby boli drogy všeobecne dostupné stal by sa každý drogovo závislý? Nie, len pár jedincov, ktorých túžba “po príjemnom” je silnejšia ako vôľa. To isté platí aj na stravu.
S tým sacharinom je to tak. Nie všetko čo, funguje v laboratóriach na zvieratách funguje aj u človeka. Predsa je len naše telo trošku zložitejšie. Pokiaľ má niekto nadváhu tak nemá nad čím rozmýšľať. Cukor je absolútne neprijateľný a ďaľšia alternatíva je sacharín alebo nič.

bea Ivo: Ľudia sú zneužívaní. Ich túžba po ” príjemnom” je často hodená do hraníc, ktoré sú im dostupné.
Potkany a ich neuveriteľná schopnosť prežiť je pre mňa dostatočný argument, že sacharín vynechám

Ivo bea: Hovorí sa, že zvyk je železná košeľa. Je zarážajúce, ako vedia ľudia podráždene reagovať, ak im niekto siahne na ich obľúbenú dobrôtku. Pokiaľ pre niekoho predstavovalo jedlo jedno z potešení života (nechcem napísať zmysel), tak je dobré mu povedať, že to nie je len o zákazoch, ale že je tu aj zdravšia a chutnejšia alternatíva. Ten prechod na správnu životosprávu nemusí byť radikálny. Potom to vyzerá, ako by sme človeka vytrhli z jeho dôverného prostredia a vysadili ho v nejakom cudzom meste, v cudzom štáte, kde nepozná reč a nevie sa orientovať. Bohužiaľ obezita je len jedno zlo, ktoré vzniká z nesprávnej životosprávy. Preto ak sa niekto na to cíti a má pevnú vôľu, tak nech radšej zvolí nekompromisný postup “zmeny zo dňa na deň”. U tých kde je riziko zlyhania, je lepšia postupná zmena. Hovorí sa že ak človek vyhodí svoj zlozvyk oknom, vráti sa mu dvermi. Zlozvy treba pomaly vyprevadiť za ručičku. A nie je ani prehra, ak nejaké malé stavovacie prehrešky ostanú. Ak už loď nebrala správnu rýchlosť a smer, tak ju malý bočný vetrík nevyvedie z kurzu.
Bea, k tým sacharinom dodám, že sa preukázali ich škodlivé karcinogéne účinky na pokusných potkanoch. U ľudí to tak nefunguje. Cukrovkári poznajú sacharín už vyše 40 rokov a je to jedna z najsledovanejších chemikálii. Ich používanie by som označil za bezpečné a má význam, práve kvôli tomu, aby ten prechod na zdravú životosprávu bol menej “bolestný”. Časom od neho aj tak každý upustí, lebo jeho používanie z hľadiska výživy nemá logické odôvodnenie.

bea Ivo:Píšeš veľmi dobre, ale neboj sa pritvrdiť. Načo sú niekomu maslové sušienky, keď chce schudnúť? Sú predsa aj iné riešenia ako pohladiť dušu. Rozbalené sušienky sú pasca a ja by som ich do košíka pri nákupe nedávala. Ľudia potrebujú výsledky a ak sa budú hladiť cieľ sa oddiaľuje a vzniká nebezpečenstvo, že sa vzdajú a vrátia sa späť na pôvodnú cestu. Nie každý má silný motív pre chudnutie.Umelé sladidlo by som dala tiež ako prechodnú alternatívu pre tých, čo sa nevedia ovládať.Skôr by som ich nasmerovala na vychutnávanie originálnej chute nápoja,či jedla. Nemám čas nato aby som si overila tvrdenie, že niektoré umelé sladidlá boli zaradené ako karcinogénne, ale niekde som to čítala a neskôr som tú webovú stránku nenašla,lebo ju zrušili. Potravinové spoločnosti sa chcú presadiť na trhu a ľudia nemajú čas overovať si ich úmysly.Buď jednoznačný a nekompromisný. Potrebujeme sa zmeniť a zmeňme svoj prístup k zdraviu, k času a aj k peniazom:)

Joe Podstata mikrovlnky je magnetron, ktory sa pouziva aj v radiolokatoroch. Pri vypnuti napajania magnetron prestane vypustat mikrovlny. Kazde jedlo sa nechava “ukludnit”. Neverim, ze jedlo pripravene v mikrovlnke je skodlive. Horsie je pouzivat mikrovlnu bez kovovej sietky vo dverach, alebo s poskodenymi dverami. To je skodliva aj TV svojim ziarenim, pri ktorej kazdy presedi urcite viac a to uz nehovorim o roznych debility show. s:-( s:-( !)

Ivo To je nepodstatné, skôr by ma zaujímal Tvoj názor, ak si to čítala.

bea pises knihu?

Ivo culka: Čítal som o jednom prípade, kde dokazovali škodlivosť mikrovlnky tým, že nejaká sestrička v nemocnici potrebovala ohriať krv na transfúziu a učinila tak v mikrovlnke. Nepísali už ale, čo by sa stalo, keby tú krv ohriala na šporáku. (Je to hrôza si pomyslieť, aký sprostý môže byť personál v nemocnici. Len sa im nedostať do pazúrov.) Čo sa týka zeleniny, tak ju varím na pare, aby sa zachovali vitamíny a mala peknú farbu. Mäso nejedávam často a nemám zábrany používať pri jeho príprave mikrovlnku. Nemyslím si, že sa v mäse môže zničiť niečo hodnotné pri úprave mikrovlnkou. Ak si si všimla, tak pri všetkých receptoch nechávam mäso po vybratí z mikrovlnky ešte “odpočinúť”. Platí to aj pri prihrievaní jedla. Vždy radšej minútu počkať a až potom servírovať.

Ivo TUKY – OBCHOD V KTOROM SA NEPLATÍ PENIAZMI

Ľudské telo má nejakú každodennú potrebu živín. Sú to látky, ktoré potrebuje na svoj zdravý chod. Táto potreba sa u každého môže líšiť, v závislosti od veku a telesnej konštrukcie. Nejdem teraz rozpisovať sacharidy, lebo v tomto článku som sa zameral na tuky, aj keď sa tento príklad dá preniesť samozrejme skoro na každú základnú zložku našej stravy.
Ako príklad si povedzme, že potreba organizmu je napr. 50g tuku na deň a my si vyberáme čím tu potrebu pokryť. Ako pri každom obchode musíme odlíšiť kvalitný tovar od nekvalitného. Napíšem príklad, ktoré tuky počítame medzi kvalitný tovar a prečo, a ktoré tuky sú nekvalitné a prečo.

Kvalitné tuky: Sú to rastlinné oleje, najlepšie sú oleje lisované za studena. Potom sú to tuky, ktoré nekonzumujeme v koncentrovanom stave a obyčajne si ani neuvedomujeme, že daná potravina tuk obsahuje: napr. celozrnné pečivo, cestoviny, orechy, tuk obsiahnutý v rybacom mäse, dokonca aj zelenina obsahuje nepatrný podiel tuku.
Tieto tuky sú preto kvalitné, lebo chránia náš organizmus pred civilizačnými chorobami. Pokiaľ nebude mať organizmus ich pravidelný prísun, môžeme rátať takmer s istotou, že časom dôjde k nejakej “poruche” – chorobe. Plnia teda v našom tele akúsi úlohu úrdžbárov.
Je teda zrejmé, že tieto tuky do košíka hodiť musíme. Bez nich sa zdravo chudnúť nedá.

My však chudneme a nakupujeme za potravinové lístky a nie za peniaze. Máme vo vrecku poukážku na 50 g tuku a za 40 sme už nakúpili – celozrnné rožky, olej, na ktorom sme smažili cibuľku a zopár orieškov, ktoré sme si “zobli” na olovrant. Čo zo zvyšnými? Máme 2 možnosti:
1. Kúpiť potravinu, ktorá obsahuje aj nezdravý tuk. Výber je však veľmi obmedzený, ale stále je: Napr. chudé mäso, nízkotučné mlieko alebo tvaroh.
Alebo:
2. Ušetrených 10g si starostlivo uchováme a nakúpime za ne niekedy v budúcnosti. Vytvoríme si tak vlastne určitú rezervu. Napr. v práci je oslava a aj tak ma budú dovtedy prehovárať, kým z tých chlebíčkov neochutnám. Vytvorená rezerva však môže poslúžiť aj na iný účel. Povedzte si otvorene a bez výčitiek svedomia: “Áno, som rozmaznaný a v nedeľu si dám poobede ku káve maslové sušienky, lebo to tak mám rád, je to môj zvyk a ja smiem, ušetril som.”

Nekvalitný tovar – tuky živočíšneho pôvodu

Po skonzumovaní tukov, tieto prechádzajú z tráviaceho systému do krvi. Molekuly tuku rastlinného a živočíšneho pôvodu sa líšia od seba svojim tvarom. Predstavme si ich ako dlane. Dajme ich kolmo k sebe v 90° uhle. Vystrime na dlaniach prsty a skúsme prejsť dlaňami tak, že jedna sa pohybuje rýchlejšie ako druhá a blízko seba. Nepodarí sa vám to, lebo sa do seba zakliesnia prstami. To sú molekuly tuku živočíšneho pôvodu. Zakliesňujú sa do seba, vytvárajú zhluky a upchávajú cievy. Teraz zovrite prsty v päsť a urobte to isté. To sú molekuly tuku rastlinného pôvodu. Môžu sa o seba obtierať, bez toho aby uviazli.

Záver

Pri chudnutí znižujeme príjem tukov na minimum. Cieľom chudnutia je, sa telesného tuku zbaviť. Pretože tuky sa zo stravy nedajú vylúčiť úplne, treba si veľmi dobre rozmyslieť aké tuky používať. Mäso zbavujeme mastných častí a neľutujeme peniaze za drahé kvalitné rastliné oleje, ktoré tiež používame s mierou.

Ivo culka: Mám, ale v mikrovlnke je to rýchlejšie. Čítal som už na nete o škodlivosti milrovlniek. Tiež som čítal o tom, aké je fajčenie prospešné zdraviu a to najlepšie čo môžu nefajčiari pre svoje zdravie urobiť, je vdychovať dym v blízkosti nejakého tolerantného fajčiara. Tiež som čítal, že Kristus bol politický aktivista, predĺžená ruka rímskych bankárov a zavraždil ho svätý Peter (keď ešte nebol svätý).
Culka, neverím všetkému, čo čítam na nete.

Ivo airam: Môže byť aj mrazená, aj cukina. Ja vždy vyberiem z mraziaka taký kúsok aký potrebujem. V mikrovlnke sa za pár minút uvarí a potom rozmixujem. Oranžové a žlté druhy tekvíc sú zdravšie ako biele a zelené.
Prajem Ti príjemný deň.

airam Ivo,
hmotnosť ryže je uvedená v uvarenom stave. Pri tom zahusťovaní tekvicou môže byť aj mrazená? Môže sa použiť aj cukina ? Dobrú noc.

Ivo airam: Som rád, že si sa ozvala. Chcem robiť tie okarové guličky a neviem či tý hmotnosť ryže uvádzaš v surovom (neuvarenom) stave, alebo je to už uvarená ryža. K tomuto príspevku o zápražkách Ti poradím, aby si skúsila aj zahusťovanie tekvicou. Budeš prekvapená aké je to dobré. Prajem Ti príjemný deň.

airam Ivo,
dík aj za tento tvoj príspevok. Tiež sa snažím maximálne obmedzovať používanie bielej múky, resp. kombinujem a miešam celozrnnú pšeničné, ovsenú, ražnú alebo pohánkovú a sojovú múku. Živočišné tuky už roky nepoužívam a rastlinné tuky som tiež úplne pritlmila. S tým zahusťovaním prívarkov rozmixovanou strukovinou je dobrý nápad. Prajem pekný deň.

Ivo KRORÉ SUROVINY NEPOUŽÍVAŤ

Nebudem popisovať, ktoré jedlá sú vhodné alebo menej vhodné, pri rekukcii hmotnosti, pretože pri osvojení si zásad správneho postupu varenia a vhodného výberu potravín, je možné pripraviť si aj jedlo tradičné, na ktoré sme zvyknutí, tým, že znížime jeho enegretickú výdatnosť.

Suroviny ktoré sa musia úplne vylúčiť:
Biela múka – nesmie sa vôbec používať. Ani v receptoch, kde sa pridáva len malý diel bielej múky. Bez výnimky. Takisto škroby. Pudingy, maizena sa nesmú vôbec používať. Takisto produkty zhotovené z bielej múky. Chlieb, pečivo, výnimkou sú cestoviny, pokiaľ sú al dente ak sa konzumujú v menšom množstve.
Cukor, med – Cukor sa musí zo stravy úplne vylúčiť. V jedlách, kde sa musí použiť sa nahrádza umelým sladidlom. Med sa používa len v malom množstve. Takisto v malom množstve marmelády sladené ovocným cukrom. Úplne sa vyvarovať kombinácii tuk-sladké. Krémové zákusky, torty, čok. nátierky a podobné.
Živočíšne tuky – Treba ich zo stravy úplne vylúčiť. Nachádzajú sa aj v chudom mäse a tak sa to nie vždy dá. Odstraňujeme aspoň viditeľný tuk tak, že ho vyrežeme. Mäso prerastené tukom nekupujeme vôbec. Takisto nekupujeme polotovary alebo hotové jedlá v ktorých je tuk neistého pôvodu. Nekupujeme ani mliečne výrobky, ktoré majú vyšší podiel tuku. Výnimkou sú syry do 45% tuku v sušine (v malom množstve). Odtučnené mliečne výrobky sú naopak veľmi vhodné.

Suroviny, ktoré používame len v malom množstve:
Med, marmelády s ovocným cukrom, za studena lisované rastlinné oleje a nízkotučné margaríny. Používanie magrarínov je sporné. Nepoužívať ich pravidelne. Max. 2x do týždňa. Tiež prílohy ako sú zemiaky, cestoviny. Knedľu ako aj biely chlieb a pečivo úplne vylúčiť zo stravy.

NÁHRADA NEVHODNÝCH SUROVÍN VHODNÝMI A POSTUPY PRI VARENÍ

Biela múka sa používa v receptoch na prípravu múčnych jedál a na zahusťovanie polievok a omáčok. V niektorých múčnych jedlách sa biela múka nedá nahradiť ničím, bez toho, aby neutrpela chuťová kvalita jedla. Pri niektorých receptoch je tomu našťastie naopak. Ľudia ktorí majú radi múčne jedlá sa budú musieť asi rozlúčiť s pirohami, haluškami alebo palacinkami no existujú múčne jedlá, ktoré vďačia za svoju výbornú chuť práve celozrnnej múke. Príkladom môžu byť napr. pečené pirohy s rôznymi plnkami. (Napr. špenátovou, syrovou, šunkovou, tvarohovou.)

Zápražky sú osobitná kapitola. V prvom rade si treba uvedomiť, či je na zahustenie jedla vôbec zápražka nutná.
Jedlá pri ktorých nepoužívame zápražku: Strukovinové prívarky zahusťujeme tak, že trochu uvarenej strukoviny rozmixujeme v troche vody. Takmer väčšina zeleninových omáčok, ale aj napr. mäsová omáčka na špagety sa dajú zahustiť rozmixovanou tekvicou. Je chuťovo neutrálna a nik nezbadá rozdiel.
Zhotovenie zápražky pri jedlách, kde sa nedá nahradiť múka: Miesto bielej múky používame celozrnú ovsennú prípadne špaldovú múku.
Postup č.1: Múku miešame na sucho a keď začne príjemne voňať ju odstavíme a chvíľku aj po odstavení miešame. Keď vychladne prilejeme vodu alebo nízkotučné mlieko. Vymiešame do hladka a vložíme do jedla.
Postup č.2: Do zaváraninovej fľašky vložíme múku vodu alebo mlieko. Zavrieme vrchnákom. Premiešame a vložíme do jedla.

Ak chceme aby jedlo obsahovalo aj tuk, tak to nerobíme tukovou zápražkou, ale pridaním kvalitného oleja už po uvarení do jedla.