bezlepkovy tvarohovy kolac

cindi tini: ako som Ti uz pisala v inej teme, ja pouzivam pohankove alebo ryzove mlieko. Ryzove je na nerozoznanie, ked urobim napr. puding. Ale ani pohankove nie je zle a pohanka ma na druhej strane vela dobrych vlastnosti.

tini dik za typ, omrknem. Vraj existuje aj ryzove mlieko;-)) Pohanka by mala byt OK, lebo je to bezlepkova obilnina.

freddynka tini: prave som citala tvoj prispevok v inom fore. skus pozried v DE pohankove mlieko. na slovensku sa da kupit vo vacsine predajni so zdravou vyzivou. ma podobnu cenu a lepsiu chut ako sojove a pohanku (dufam) tvoj manzel moze. nie je to strukovina.

tini anna, ja by som zaujem o parizsku tortu mala, mojmu muzovi by to chutilo, vrazila by som tak bezlaktozove mlieko a hotovo. Trocha cokolady prezije;-)))

cindi anka: no ja mam taky stredne velky plech, ale ked som to robila druhykrat, tak som davala vacsi hrncek, asi 3dcl a vtedy sa mi to zdalo uplne super. Takze asi bude maly plech alebo vacsi pohar:)

k tej sypkosti, no to je pravda, ze chut tych kolacov je ina, ako z normalnej muky. Ale mne sa praveze tento kolac nezda sypky kvoli tomu, ze v ceste je olej a aj ten tvaroh prida na stavnatosti. Ja mojmu muzovi sa snazim robit menej kremove preto, ze ma vysoky cholesterol a zbytocne mu nepridavam margariny a vajcia. Ja mam kopu receptikov aj na zakusky z pudingoveho cesta a fajn kremiku, ale ide tam dost vajec a preto mu to radsej nerobim. Musim volit kompromis.

anka, ta parizska torta vyzera lakavo, ale do plnky ide asi cokolada, ze? No to nebudem moct robit kvoli laktozovej intolerancii:( Skoda, moze to byt zaujimave.

tini Anna, som saa smiala, ze “vsetky kolace su sypke”, to poznam aj z ust mojho muza.. Ten teda sladke ma rad velmi, ale kolace nesmu byt klasicke kolace, musia to byt riadne kremove zakusky, torty, jednoducho KREM tam musi byt;-))) Alebo to musi byt inym sposobom “mokre”, ako napriklad puncova torta (tu som mu nedavno robila). Uz som mu tento kolac spominala, tvaril sa celkom pozitivne, tak to mozno skusim, len veru neviem, ci sa potom ja nebudem musiet mat na pozore..

anna cindi: musím ti poďakovať za recept na tvarohový koláč, bol naozaj výborný. Chutil hlavne manželovi synovi tiež, akurát on akoby sladké odmietal, vytvoril si k sladkému zvláštny vzťah, v tomto jedinom nevie zvládnuť novú chuť stravovania. Koláč síce pochválil ale povedal, že všetky koláče sú sypké a práši sa mu z nich z úst V podstate má pravdu, keď tam nie je lepok, nemá čo lepiť Jednu vec som pri pečení nevedela a síce na aký plech to malo ísť? Na veľký sa mi to zdalo málo cesta, iba 2 vajíčka a tiež aj málo tvarohu. Tiež veľkosť pohárov môže byť rôzna. Napokon som sa rozhodla dať to na malý plech. Ako to robievaš ty ?

výrobky dr.Oetkera tiež používam pri tejto diéte. Z čokoládového pudingu a čokoládovej plnky urobím tortu jedna báseň, na nerozoznanie od parížskej. Ak budete mať záujem tak zverejním recept.

tini Cindi, tusim ma poznas, ze by ma lakal, mnam tvarohove kolaciky;-)) No ja by som tak ci tak robila polovicnu davku, mam taky maly polovicny plech. Tiez som o tom oetkerovi pocula. Nemecki celiatici kazdy rok vydavaju taku knihu – zoznam potravin od beznyc vyrobcov, ktore by mali byt zarucene bezlepkove;-)) Inak si predstav, moj muz sa stazuje, ze aj ked zje spolu tvrdy syr, jogurt a ci kefirove mlieko, a viac z toho za den, tak mu to robi problem. Fakt divne, ved aj co ja viem, zakysane veci by nemali robit zle. Hoci tvrdy syr – tam bude laktozy asi dost, ten skysnuty neni.

cindi tini: preto pisem Oetker, lebo jedine tato znacka ma bezlepkove vyrobky, co sa tyka vanilkoveho cukru a prásku do peciva. Je to overene od vyrobcu, takze kludne mozes pouzit. Ten bezlepkovy nepoznam. No, myslim, ze by chutil aj Tebe:-) Je naozaj dobry, ale ked ho nebude chciet Tvoj muz jest, tak ho nerob, lebo je ho za cely plech a je velmi lakavy na jedenie:)

tini prasok do peciva nechcem kvoli zdravotnym dovodom, okrem toho aj kvoli dovodom bezlepkovym, normalny by sa pouzivat nemal (neviem, ci ma Oetker nejake lepsie, ja pouzivam taky cudny specialny bezlepkovy). Ono je to chemikalia a tym sa je podla mna lepsie vyhybat, ako sa da (i ked iste raz za cas v kolaci to cloveka nezabije;-)) Mna to laka vyskusat, tvaroh ma vcelku rad, ale asi najprv skonzultujem. Nie ze to dopadne tak, ze ho budem jest ja;-)) Hoci on vyzera byt dost taky zdravy, tak aj deti by kludne mohli;-)) Aspon co sa tyka tvarohu.

cindi tini: no od toho prasku to je take pekne nadychane, inak to bude nizsie a splasnute. Mohla by si dat aj sodu bikarbonu, neviem, kvoli comu nechces prasok, ci zo zdravotnych dovodov alebo inych. Ale urcite to musi byt Dr.Oetker. Inak, ak ma Tvoj muz rad kremove, tak mu to nebude chutit, jedine, ze by mal rad tvaroh. A ako nahradu mlieka pouzivam bud ryzovy alebo pohankovy napoj.

tini Mozno to veru skusim, aj ked moj muz ma rad kremove veci, tak mi to mozno ofrfle;-)) Ten prasok do peciva tam musi byt? A este k tomu mlieku, davas tam bezlaktozove tym padom? Moj muz tiez jedava aj syr tvrdy, ale ked ho zje viac, nerobi mu dobre. Jogurty az tak moc neje. Doktor tiez povedal, ze ma skusat, lebo na testoch aj tak nic nenasiel;-)

cindi no, kvoli laktoze vypusta hlavne tavene syry, mlieko. vyrobky, ktore uz presli kvasenim, ako acidko, jogurty (ale tie neje), ale aj tvaroh, tvrde syry by mu nemali robit zle. Nam lekar poradil, ze ma vyskusat vyrobky a uvidi, ci mu robia zle. A tvaroh mu zatial nerobil problemy.

Ano, je to jedna masa. Najprv zmiesas suroviny na cesto, vylejes na plech a potom tu tvarohovu hmotu naukladas lyzickami na to cesto. Vyzera to zaujimavo, ako oka. Je to velmi makucke a chutne, ved vyskusaj niekedy pre muza. Ale u nas to jedia vsetci, aj nebezlepkaci:) Nie je to ani velmi sladke, takze da sa. Ja este trochu pocukrujem vrch kolacika a hned dam zmrazit, aby sa uchovalo cerstve. A veru aj je chutne aj po rozmrazeni.

tini cindi, tvaroh muzovi nerobi zle kvoli laktoze? Vypusta len mlieko a jogurty je? Ten kolac je ako som pochopila akoby jedna masa, nie?

cindi anna: nemas zaco:-) Moj manzel ma tiez este laktozovu intoleranciu a navyse vysoky cholesterol. To su kombinacie, idealne pre varenie. Ale clovek si zvykne na vsetko.
Dufam, ze synovi bude chutit.

anna cindi: ďakujem vyzerá super, určite vyskúšam a dám vedieť. Diétu má mladší syn, od 15. roku, okrem lepku je alergický aj na všetky strukoviny, takže nemôže ani sójovú múku a výrobky z nej a tých je na trhu relatívne dosť. Pečiem tiež dosť, mám dobré recepty, ale on už od sladkostí odvykol, veľmi ich nechce, preto chcem vyskúšať inú chuť, možno zaberie

cindi anka: posielam Ti ten recept na kolacik. Je naozaj dobry, nie je taky sladky a ja ho hned zmrazim, co sa neminie a je ako cerstvy.

Cesto: 1 pohar cukru (ja davam krystalovy), 2 vajcia, 2 pohare Promix UNI muky, 1 prášok do pečiva Dr. Oetker, 1 pohar mlieka, 1/2 pohara oleja, kakao. Náplň: 1 tvaroh, 3 lyžice cukru, 1 vajce, 1 vanilkový cukor

Cesto: vyslahame vajcia s cukrom, potom pridáme ostatné suroviny a nalejeme na vymazaný plech. Náplň: všetky suroviny vyšlaháme dokopy do hladkej hmoty. Po lyžičkách ju dáme do cesta. Pečieme pri teplote 180°C asi 20 – 30 minut.