Alternatíva ku kysnutej knedli
Ivo Ayleen: So zemiakom sa to dá tiež zjesť. Tiež patrím medzi ľudí čo dajú prednosť špenátu pred mäsom. To je normálne. Teraz som robil kurča lebo som potreboval uvoľniť mrazničku.
Ayleen Ivo: Mňa nadúva z kadečoho, mám trochu po… trávenie. Používam rascu, korenie 4 farieb, celý koriander. Cesnak nedávam.
Špenát jedávam s volským okom (1 vajíčko + 1bielko). Knedľu skúsim, ale asi až cez vianoce, keď zvykneme knedľu, červenú kapustu, pečené mäso. Ja z toho zvyknem iba kapustu a k tomu si varím zemiak. Pečené mäso je na mňa mastné. Babka už nado mnou “zlomila” palicu. Jem si, čo chcem, aj tak to varím ja.
Ivo Ayleen: Urob si to so špenátom. Plátok seitanu k tomu alebo syra, prípadne uvarené vajíčko. Ak Ťa nadúva z dusenej kapusty tak ju možno zle koreníš. Ja používam rascu, trochu koriandra, čierne korenie a cesnak a treba ju dlho dusiť.
Ayleen Ivo: Ja som sa na to pozrela mojími očami: Mäso nemusím, tak iba kapusta a knedľa. Kapusty iba trochu, aby ma nenadúvalo… A mám z toho vysoké GI
Ale aj keby mala tá knedľa neviem akú kalorickú hodnotu, tak pri mojej frekvencii knedlí, je to jedno.
Jediné kapustovo mäsové jedlo, čo mám rada je segedínsky a ten jem bez prílohy.
Ivo Ayleen: Iste a jedna porcia polenty obsahuje až 25 gramov tejto múky. Hotová kalorická bomba.
Saša, vždy sa treba pozerať na glykemický index celého jedla a nielen jeho súčastí. Ak som ju robil z dusenou kapustou a mäsom, tak pomer tejto múky k pomeru kapusty a mäsa je malý. (Kapusta s mäsom majú GI nízky.)
(Nechce sa mi to hľadať v tabuľkách ale zdá sa mi, že GI krupice je nižší ako múky, ale pri takomto malom pomere aj keby tomu tak nebolo, tak sa nič nedeje.)
Ayleen A nemá kukuričná krupica vysoké GI?
Ivo Alternatíva č.1 – Polenta
Kysnutú knedľu si robím doma sám a mám na to recept, ktorý je z hľadiska zdravej výživy prijateľný a aj chuť knedľe je podobná ako pri kupovanej, z bielej múky. No tento víkend sa mi nechcelo robiť kysnutú knedľu a rozhodol som sa vyskúšať niečo nové. Malo to úspech a tak sa s vami podelím o tento jednoduchý recept.
Polenta
2 dcl kukuričnej krupice (na váhu je to 100g)
8 dcl vody
1 čaj. lyžička soli
1/2 čaj. lyžičky vegety
Do vriacej vody sa pomaly sype kukuričná krupica (aj soľ a vegeta) a varí sa to za stáleho miešania 15 až 20 min. kým nie je kaša veľmi hustá. (použijeme hrniec zo širším dnom.) Odstavíme a po malej chvíli sa horúca kaša začne oddeľovať od stien. Hrniec vyklopíme na potravinársku fóliu. Vypadne nám z neho horúca, hrubšia kukuričná placka, ktorú posypeme na drobno nakrájanou petržlenovou vňaťou. Placku rýchlo za horúca zvinieme a fóliou vyformujeme do tvaru knedľe. Zabalíme do fólie a cez noc necháme riadne stuhnúť v chladničke.
Krája sa to podobne ako knedľa a je to chutná príloha. Hotová knedľa váži 700g a vychádzajú z toho 4 veľké porcie alebo 3 obrovské porcie. Energetická hodnota celej knedľe je 1350 Kj, takže s ňou netreba šetriť. Tanier vyzerá plný a je to aj sýte jedlo. Chuť to má dobrú. Ja som to jedol s dusenou kapustou a pečeným mäsom a teším sa, až si to raz pripravím aj so špenátom.